• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Blog Libertate în IT

Cum să devii freelancer de succes în IT

  • Rezultatele noastre
  • Programează un call gratuit

Câte mii de dolari mi-au facturat pentru o răceală în America?

July 22, 2022

Sumar

Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video vreau să vorbesc despre o frică pe care am avut-o eu și probabil și părinții mei legată de stilul ăsta de viață de nomad digital, ci anume: ce faci dacă te îmbolnăvești într-o țară străină?

Acum, ce făceam înainte de a pleca în orice țară, îmi făceam asigurare medicală de călătorie, asta o făceam de când eram mic […] poți să o faci și pe emag, mai nou, online, super simplu. Eu mi-am făcut-o printr-un broker de asigurări – m-a costat 141 de lei – și a fost pe o lună de zile pentru America. 

În săptămâna 3 din Las Vegas, m-a luat o gripă […] Astfel, a trebuit să mă duc la urgențe în America și eu știam cam cu o săptămână înainte unde sunt urgent care-urile din America și era un centru privat de urgențe chiar vizavi de hotelul meu […] Am intrat în centru de urgențe și într-un sfert de oră deja eram pe patul de spital, a venit doctorul să se uite în gât – a stat, practic, 2 minute cu mine – și mi-a spus că e o infecție virală […] Mi-a prescris 6 pastile, din care jumătate au fost antiinflamatoare (ibuprofen, prednison și încă ceva ca un fel de paracetamol) și restul erau analgezice. Mi le-a dat să le iau pe loc și după 20-30 de minute a venit să mă verifice dacă mă simt mai bine.

După asta, a venit o tipă care se ocupa de partea de facturare și a început să îmi ceară date. I-am dat pașaportul, după mi-a cerut date legate de asigurare – i-am spus că am asigurare internațională – nu prea putea să o introducă în soft-ul lor, dar, în același timp, a introdus cât a putut din asigurarea pe care o avea […] Mi-a spus că trebuie să fac un downpayment de 3000 de dolari pentru că așa e procedura lor și restul sumei o s-o ceară la firma de asigurare […] le-am zis că pot face 1000 de dolari downpayment care m-am gândit că pentru un uitat în gât și 1000 de dolari era mult, dar ok, am plătit 1000 de dolari […] eu mi-am alocat o grămadă de timp să pun la punct toate documentele, să completez nota de avizare, să le fac poză, să le încarc pe calculator și să le trimit pe email. De asta zic că neplăcerea asta legată de birocrația dintre firma de asigurare și timpul meu a meritat doar din cauza că nu știam, exact, cât de mare e suma pentru care o să mă taxeze americanii pentru serviciile medicale […] mi-au dat 1000 de dolari înapoi, dar pentru restul sumei care nu a fost achitată – 1627$ – corespondenții Statelor Unite vor lua legătura cu unitatea medicală. Practic […] Factura pe care am primit-o de la clinică, a fost în valoare de 2627$ […] Dacă stai să te gândești, pentru un consult, basic, să se uite în gât și să-ți spună că ai infecție virală – consult de 2 minute – e enorm.

Acum, care e concluzia la toată discuția asta? Dacă pățești ceva într-o țară străină, în primul rând trebuie să știi unde sunt urgențele […] Un lucru pe care-l mai fac eu legat de mitigarea fricii, e să am un stash de medicamente. În România poți să-ți cumperi medicamente de bază, de la farmacie, fără prescripție. 

Asta e experiența mea cu partea medicală, sper că a fost utilă dacă te gândești la viața asta de nomad digital. Frica asta e irațională și în orice țară există sisteme medicale, orice țară are doctori, are un sistem medical pus la punct și o să poți să te tratezi. Dacă se întâmplă ceva, știi ce ai de făcut, cel puțin din experiența mea. Poate sunt lucruri pe care nu le văd momentan, încă sunt nou în zona asta de nomad digital. Stai safe, Raul de la Libertate.init(), salut!

Transcriere completă

Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video vreau să vorbesc despre o frică pe care am avut-o eu și probabil și părinții mei legată de stilul ăsta de viață de nomad digital, ci anume: ce faci dacă te îmbolnăvești într-o țară străină? Unde mergi să te tratezi? Cine are grijă de tine mai ales dacă ești într-o țară în care nu e limba ta nativă, nu știi cum funcționează lucrurile în sistemul medical? Ce se întâmplă în situațiile astea? 

Era o frică reală, cel puțin pentru mine, până ce am avut situația în care chiar m-am îmbolnăvit și a trebuit să învăț, exact, ce fac și cum trebuie să acționez și cum mă tratez dacă sunt într-o țară străină. Acum, ce făceam înainte de a pleca în orice țară, îmi făceam asigurare medicală de călătorie, asta o făceam de când eram mic și mergeam în excursii în liceu și o fac în continuare, dar niciodată nu m-am gândit că o s-o folosesc și nici măcar nu știam cum se folosește. Știam doar că e ieftină și poți să o faci și pe emag, mai nou, online, super simplu. Eu mi-am făcut-o printr-un broker de asigurări – m-a costat 141 de lei – și a fost pe o lună de zile pentru America. 

În săptămâna 3 din Las Vegas, m-a luat o gripă. Gripa asta e un pic mai nașpa decât o răceală în sensul că simptomele sunt mai puternice și te iau dintr-o dată. Sunt simptome de frisoane, dureri în gât, nu mai ai poftă de mâncare, febră și toate vin așa dintr-o dată. În primele 3 zile am zis că o să treacă, dar ziua 4 a fost destul de rău – m-a durut foarte tare gâtul – iar 3 de zile mâncam foarte puțin și chiar dacă luam paracetamol, nu făcea mare lucru. Astfel, a trebuit să mă duc la urgențe în America și eu știam cam cu o săptămână înainte unde sunt urgent care-urile din America și era un centru privat de urgențe chiar vizavi de hotelul meu, chiar peste drum. Am intrat în centru de urgențe și într-un sfert de oră deja eram pe patul de spital, a venit doctorul să se uite în gât – a stat, practic, 2 minute cu mine – și mi-a spus că e o infecție virală, nu bacteriană, un lucru care m-a calmat pe moment pentru că dacă era bacteriană știam că trebuie să iau antibiotice și nu mi-ar fi trecut așa ușor. 

Mi-a prescris 6 pastile, din care jumătate au fost antiinflamatoare (ibuprofen, prednison și încă ceva ca un fel de paracetamol) și restul erau analgezice. Mi le-a dat să le iau pe loc și după 20-30 de minute a venit să mă verifice dacă mă simt mai bine. Într-adevăr, mi-au scăzut simptomele,  m-am simțit mai bine și cam asta a fost interacțiunea mea cu doctorul, o interacțiune de 2-3 minute. 

După asta, a venit o tipă care se ocupa de partea de facturare și a început să îmi ceară date. I-am dat pașaportul, după mi-a cerut date legate de asigurare – i-am spus că am asigurare internațională – nu prea putea să o introducă în soft-ul lor, dar, în același timp, a introdus cât a putut din asigurarea pe care o avea. Eu aveam o poză cu asigurare pe telefon. Mi-a spus că trebuie să fac un downpayment de 3000 de dolari pentru că așa e procedura lor și restul sumei o s-o ceară la firma de asigurare, dar și ăsta 3000 de dolari o să mi pot deconta după ce își decontează ei banii de la firma de asigurare. Eu, în punctul ăla, le-am zis că pot face 1000 de dolari downpayment care m-am gândit că pentru un uitat în gât și 1000 de dolari era mult, dar ok, am plătit 1000 de dolari. 

Pe moment, nu am realizat, dar, efectiv, pentru un consult simplu și să-ți prescrie niște medicamente, m-a costat 1000 de dolari pe loc și probabil mult mai mult o să vină în viitor pentru firma de asigurare. Ăsta e sistemul medical din america. E super scump pentru nimic, practic. Pentru niște servicii care ar trebui să fie basic, servicii de supraviețuire. După, doctorul mi-a prescris niște medicamente pe care să le cumpăr de la farmacie. Le-am luat și m-am tratat 2 zile cu medicamentele astea și cam după a 6, 7-a zi mi-a trecut complet gripa și a început nebunia cu firma de asigurări în sensul că: tu ca să-ți recuperezi banii de la firma de asigurări și ei să înceapă un proces, au nevoie de o grămadă de documente și o să-ți arăt acum cât de mare bătaie de cap este ca să obții banii de la firma de asigurări. Eu i-am obținut destul de ușor, dar în același timp o grămadă de timp pe care l-am alocat în direcția asta…dacă nu era vorba de sumele astea mari, dacă era 100-200 de euro, 500 de euro, nici nu m-aș fi complicat cu firma de asigurări. Aș fi decis să nu folosesc firma de asigurare doar ca să nu-mi bat capul cu atâtea mail-uri, documente și tot felul de nebunii. O să fac un share screen ca să-ți arăt cum funcționează după ce te-a tratat, ți-a făcut factura, ai plătit ceva downpayment pe loc și după trebuie ca firma de asigurări să contacteze clinica și să plătească restul sumei pentru tine. Încă un disclaimer, în America la firma asta erau practic 2 părți: clinica care m-a taxat și doctorul care era un contractor pentru clinică, taxa separat. Eu, momentan, am doar factura de la clinică, nu am și factura de la doctor. Asta probabil a obținut-o firma de asigurări. 

Astea sunt mail-urile pe care le am legate de firma de asigurări . 

Primul mail a fost aici. I-am sunat să le spun că am avut un incident și ei mi-au cerut adresa de email, câteva date și mi-au trimis un număr de dosar. După aceea m-au pus să le trimit dovada părăsirii României și datele de contact ale clinicii – ăsta a fost primul mail. Le-am trimis dovada părăsirii României și aici e foarte tricky dacă ești într-o țară ca America unde îți pune viză pe pașaport, e foarte ușor să dovedești că ai părăsit România pentru că îți apare viză pe pașaport, dar dacă ești în altă țară care nu-ți pune viza sau ai cumva intrarea mai light în țară, ar trebui să păstrezi biletul de avion că altfel nu știu cum ai putea dovedi că ai intrat în țara respectivă. Eu le-am mai dat și biletul de avion București – Las Vegas și le-am mai dat și datele de contact ale clinicii pe care eu le-am luat de la clinică pentru că în momentul în care i-am întrebat de asigurare, mi-au dat niște hârtii pe care cei de la asigurări e posibil să le ceară. Le-am dat și o chitanță în valoare de 1000$ pe care am plătit-o pe loc și am plătit-o cu cardul meu. 

După primul mail, mi-au trimis altul unde au greșit numele, dar numărul de dosar era al meu unde mi-au cerut o grămadă de documente. De la a-h. Nota de avizare, polița de asigurare, act de identitate, documente medicale cu diagnostic, facturi emise, copie extras de cont, documente cu părăsirea graniței României și orice alte documente relevante și mi-au spus că pentru sume mai mici de 1000 de euro îmi pot deconta banii direct dacă le trimit prin e-mail, în format pdf, documentele, dar dacă suma e mai mare trebuie să le trimit prin poștă sau la adresa firmei de asigurări. Am avut noroc că suma era mai mică de 1000 de euro și voiam să mi-o deconteze acum. 

Din nou, eu mi-am alocat o grămadă de timp să pun la punct toate documentele astea, să completez nota de avizare, să le fac poză, să le încarc pe calculator și să le trimit pe email. De asta zic că neplăcerea asta legată de birocrația dintre firma de asigurare și timpul meu a meritat doar din cauza că nu știam, exact, cât de mare e suma pentru care o să mă taxeze americanii pentru serviciile medicale și nu voiam să am probleme în statul american și nu voiam eu să plătesc suma respectivă pentru că de asta mi-am făcut asigurarea. 

Urmează următorul mail în care mi-au spus că…mi-au dat 1000 de dolari înapoi, dar pentru restul sumei care nu a fost achitată – 1627$ – corespondenții Statelor Unite vor lua legătura cu unitatea medicală. Practic, dacă ne uităm la mail-ul anterior, eu a trebuit să sun la unitatea medicală, să îmi dea o factură și după aceea am trimis factura spre firma de asigurări și le-am spus că o să se mai emită o factură de către doctorul care m-a consultat și că nu știu cât e factura respectivă, iar singura plată pe care am făcut-o a fost de 1000$. Factura asta pe care am primit-o de la clinică, a fost în valoare de 2627$. Adică eu am plătit 1000 și a mai rămas de plătit 1627 care e enorm. Dacă stai să te gândești, pentru un consult, basic, să se uite în gât și să-ți spună că ai infecție virală – consult de 2 minute – e enorm și sistemul medical din america nu-l înțeleg. Mi se pare super aiurea și, efectiv, dacă ești un om de rând care nu e asigurat acolo, nu știu cum ai putea să ai acces la servicii medicale. O să te bage în datorii încât nu o să poți toată viața să îți plătești facturile astea pentru chestii basic. Dacă stai să te uiți ce mi-a prescris aici, sunt chestii basic.

Le-am trimis factura și mi-au spus că mi-au dat banii înapoi și o să plătească ei restul. După aceea urmează următorul mail în care mi-au dat să completez un alt formular ca să intre ei în posesia documentelor medicale din partea spitalului. Probabil aveau nevoie de documentele astea pentru dosar. Am completat documentul și l-am trimis înapoi. După mi-au dat un alt mail în care era un alt document pentru că era alt model pe care îl avea clinica decât firma asta de asigurări. Practic, timp de o lună jumătate, am făcut back and forth-uri cu firma de asigurari și nici în ziua de azi nu știu exact dacă s-a soluționat, dacă mai au nevoie de ceva de la mine, dacă nu mai au nevoie. 

Chiar merită să îți faci asigurare de călătorie, dar e un proces neplăcut și dacă nu eram în sistemul ăsta medical din America, probabil că nu l-aș fi făcut și chiar dacă plăteam asigurarea, ca să o am, dacă erau cheltuieli mici, nu mi-aș fi bătut capul să-mi recuperez 100 de euro sau 500 de euro de la firma de asigurări. De asta asigurările sunt un business așa profitabil pentru că ei știu, de fapt, cât de complicat e să obțină banii și mulți nici nu or să-ți bată capul. Acum, cu America, da, o să-ți bați capul la costurile astea.

Nu toate sistemele medicale sunt la fel. De exemplu, am avut o experiență în Dubai în care am avut nevoie de niște picături pentru ochi pe care nu le puteam lua de la farmacie din cauză că acolo totul e cu prescripție și nu-ți dă nimeni nici chestii basic din farmacie. Aveam nevoie neapărat de un doctor. Problema era că era weekend, în Dubai sunt o grămadă de clinici private care erau închise și nu puteam ajunge la un doctor care să-mi prescrie să-mi iau picăturile și a trebuit să mă duc la urgențe, la o clinică publică din Dubai care cred că era printre singurele în Dubai. M-am dus acolo și costul pe care a trebuit să-l plătesc pe loc a fost undeva în jur de 50 de lei care a fost super mic și efectiv nu mi-am mai bătut capul chiar dacă aveam asigurare medicală și pentru dubai.

Acum, care e concluzia la toată discuția asta? Dacă pățești ceva într-o țară străină, în primul rând trebuie să știi unde sunt urgențele pentru că urgențele or să fie primul loc în care o să mergi. Clinicile private cum ar fi Regina Maria din România sau Medlife nu o să le găsești într-o țară străină pentru că nu știi cum funcționează sistemul lor și chiar dacă le-ai găsi, dacă pățești ceva în weekend sau în afara orelor de program, nu poți să te bazezi pe o clinică privată. De exemplu, în America, clinicile private sunt cu programări, au program scurt, e un sistem super weird la privat în America. De asta e important să găsești care e urgent care-ul dintr-o țară străină. Unde sunt urgențele, unde poți ajunge să te tratezi? Dacă ai suna ambulanța, unde o să te ducă ambulanța? Așa poți să mitighezi frica asta de ce te faci dacă te îmbolnăvești. Trebuie să știi unde sunt urgențele, să ai asigurare de călătorie pe care o faci oricum – dacă sunt cazuri mai grave, o s-o folosești, dacă sunt chestii basic sau într-o țară în care costurile sunt mari, poți să o plătești ca să nu-ți bați capul cu toată birocrația asta pe care ți-am aratat-o. 

Un lucru pe care-l mai fac eu legat de mitigarea fricii, e să am un stash de medicamente. În România poți să-ți cumperi medicamente de bază, de la farmacie, fără prescripție. Asta înseamnă că poți să-ți iei orice. Un antibiotic general, paracetamol, algocalmin, ibuprofen, dezinfectante și, practic, basic-ul. Îți trebuie câteva medicamente de bază pe care să le ai în bagaj și în caz că se întâmplă ceva minor, să te poți trata singur acasă. Dacă e ceva mai major sau ai nevoie de doctor, atunci o să apelezi la urgențe. 

Asta e experiența mea cu partea medicală, sper că a fost utilă dacă te gândești la viața asta de nomad digital. Frica asta e irațională și în orice țară există sisteme medicale, orice țară are doctori, are un sistem medical pus la punct și o să poți să te tratezi. Dacă se întâmplă ceva, știi ce ai de făcut, cel puțin din experiența mea. Poate sunt lucruri pe care nu le văd momentan, încă sunt nou în zona asta de nomad digital. Stai safe, Raul de la Libertate.init(), salut! 

Programează Call-ul Gratuit de Consultanță în Freelancing

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Articole recente

  • Venit 3x și clienți constant ca Full Stack freelancer (interviu client Bogdan Cardos)
  • De ce investim zeci de mii de euro în călătorit anual?
  • Proiecte constant peste 10.000 euro ca iOS freelancer (interviu client Attila Tamas)
  • Cum folosim inteligența artificială ca să hackuim piața de freelancing?
  • 120 euro pe oră ca .NET freelancer (interviu Alexandru Munteanu)

Copyright © 2025 · LibertateInIT · All rights reserved.