• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Blog Libertate în IT

Cum să devii freelancer de succes în IT

  • Rezultatele noastre
  • Programează un call gratuit

S-au mărit taxele pentru freelanceri – noile modificări 🤔

August 1, 2022

Sumar

Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt în Lima, Peru, la marginea oceanului Pacific și în video-ul de astăzi vreau să vă vorbesc despre modificările de taxe care tocmai au avut loc în România.

Principalele modificări sunt: micșorarea plafonului de la 100.000 de mii de euro la 25.000 de euro, pe an, la PFA la norma de venit […] și mărirea impozitului pe dividende de la 5% la 8% la SRL.

În ziua de azi, ceea ce se întâmplă la nivel global e un fel de sclavie modernă pe nivele economice, pe bază economică. De asta foarte mulți români au mers să lucreze în străinătate pentru că nu au avut oportunități să facă bani în România […] dacă tu te-ai fi născut în India și trăiai sub un dolar pe zi, cum trăiesc marea lor majoritate, singura ta șansă să ieși de acolo nu era într-un job în piața locală pentru că job-urile din piața locală erau la același nivel – la nivel de survival. Era dacă, cumva, reușeai să intri într-un domeniu pe care puteai să-l vinzi în piața globală […] În România, stilul ăsta nu e chiar așa extrem, în sensul că avem mai multe opțiuni să câștigăm mai mulți bani, dar chiar și așa opțiunile se restrâng treptat și cu cât se mărește diferența economică dintre vest și România […]  și de asta eu când aud programatori care zic că sunt confortabili la corporație, nu le trebuie mai mulți bani, câștigă suficient, mi se pare trist pentru că, cumva, dacă ai mentalitatea asta, nu îți faci rău doar ție – ca și persoană – pentru că nu o să ai mai multe opțiuni în timp, cu cât avansează, dar faci rău și copiilor tăi și familiei tale pentru că, efectiv, le scazi din opțiunile pe care le-ar putea avea […] Pe mine mă pasionează foarte mult lucrul ăsta și de asta am pornit Libertate.init() pentru că, cumva, încerc să ofer opțiunea asta de a lucra în piața globală pentru mai mulți programatori – eu și Cristi. Speranța mea e ca după ce reușești să obții un venit mai mare și îți satisfaci nevoile astea din România – gen să ai o casă, o mașină și alte nevoi financiare – să investești, cumva, resursele de atenție și de timp în a dezvolta un business și poate chiar să ridici cumva țara asta cu afacerile pe care le dezvolți. 

Eu am fost Raul de la Libertate.init() de aici din Lima, Peru. Mult spor, salut! 

Transcriere completă

Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt în Lima, Peru, la marginea oceanului Pacific și în video-ul de astăzi vreau să vă vorbesc despre modificările de taxe care tocmai au avut loc în România. Principalele modificări sunt: micșorarea plafonului de la 100.000 de mii de euro la 25.000 de euro, pe an, la PFA la norma de venit. Norma de venit era cel mai avantajos sistem fiscal din România până în momentul de față pentru un programator și, a 2-a modificare, e mărirea impozitului pe dividende de la 5% la 8% la SRL. Acum, o să las peste video-ul ăsta o poză cu restul modificărilor și cu taxele care sunt în momentul de față, dar astea erau cele 2 principale și am făcut calculul pentru fiecare tip de firmă și practic, concluzia e că, o să plătești, dacă ești un programator care face peste 7.000 de euro pe lună, între 7.000 – 10.000 euro în plus la taxe față de cât plăteai până acum. Nu e o diferență enormă, dar, cumva, e o diferență pe care înainte nu o plăteai. 

Acum, hai să vorbim un pic pragmatic despre modificările de taxe și despre sistemul fiscal din România. Părerea mea e că ar trebui să profiți de orice oportunitate, ca român, ca să te ridici la nivel de avere, la nivel de wealth pentru că noi nu avem luxul să fim în zona de confort. În ziua de azi, ceea ce se întâmplă la nivel global e un fel de sclavie modernă pe nivele economice, pe bază economică. De asta foarte mulți români au mers să lucreze în străinătate pentru că nu au avut oportunități să facă bani în România și, practic, au mers să lucreze pentru străini. Acum, eu sunt în America Latină și văd lucrul ăsta și cu o grămadă de latino americani care merg să lucreze în america exact pe același principiu că Statele Unite un stat mai dezvoltat economic și, cumva, își permit să plătească o persoană care aici trăiește pe bani mult mai puțini. 

O să îți dau un exemplu extrem ca să înțelegi cum funcționează lucrurile astea la nivel global. De exemplu, dacă tu te-ai fi născut în India și trăiai sub un dolar pe zi, cum trăiesc marea lor majoritate, singura ta șansă să ieși de acolo nu era într-un job în piața locală pentru că job-urile din piața locală erau la același nivel – la nivel de survival. Era dacă, cumva, reușeai să intri într-un domeniu pe care puteai să-l vinzi în piața globală și de asta foarte mulți indieni merg în programare. Să fii programator în India, e ca și cum ai avea un high status, ai un statut superior social pentru că reușești să câștigi mai mult decât un indian care lucrează în alte domenii. 

În România, stilul ăsta nu e chiar așa extrem, în sensul că avem mai multe opțiuni să câștigăm mai mulți bani, dar chiar și așa opțiunile se restrâng treptat și cu cât se mărește diferența economică dintre vest și România, cu atât rămânem fără opțiuni și, momentan, în ziua de astăzi, printre cele mai bune opțiuni să ajungi, cumva, la averea pe care o au țările din vest e să lucrezi în programare, să lucrezi într-un domeniu care se poate conecta cu piața globală și de asta eu când aud programatori care zic că sunt confortabili la corporație, nu le trebuie mai mulți bani, câștigă suficient, mi se pare trist pentru că, cumva, dacă ai mentalitatea asta, nu îți faci rău doar ție – ca și persoană – pentru că nu o să ai mai multe opțiuni în timp, cu cât avansează, dar faci rău și copiilor tăi și familiei tale pentru că, efectiv, le scazi din opțiunile pe care le-ar putea avea. Singura noastră șansă ca români e să avem, cumva, același nivel de statut social ca vestul Europei sau ca America, să lucrăm pentru ei. Cel puțin înainte să ai un business, dacă efectiv lucrezi pentru piața globală. Lucrezi în aceeași piața în care lucrează și ei. În modul ăsta ești pe un picior de egalitate cu ei și dacă îți folosești resursele inteligent, adică, de exemplu: optimizezi taxele și nu aștepți să se mărească iar taxele ca să faci un lucru, efectiv, poți să aduni mai multă avere decât adună ei și poți să ai o viață foarte faină și să-ți deschizi multe opțiuni în viitor. Pe mine mă pasionează foarte mult lucrul ăsta și de asta am pornit Libertate.init() pentru că, cumva, încerc să ofer opțiunea asta de a lucra în piața globală pentru mai mulți programatori – eu și Cristi. Speranța mea e ca după ce reușești să obții un venit mai mare și îți satisfaci nevoile astea din România – gen să ai o casă, o mașină și alte nevoi financiare – să investești, cumva, resursele de atenție și de timp în a dezvolta un business și poate chiar să ridici cumva țara asta cu afacerile pe care le dezvolți. Poate nu neapărat cu afaceri locale, dar chiar poate să-ți dezvolți un business internațional și să te ridici în modul ăsta.

Eu am fost Raul de la Libertate.init() de aici din Lima, Peru. Nu trebuie să-ți fie frică de taxe, poți să câștigi mai mult, poți să-ți negociezi rata mai sus și, practic, să compensezi ăstia 7-10 mii de euro pe care îi pierzi pe an cu un growth pe rata orară în piața globală. Mult spor, salut! 

Programează Call-ul Gratuit de Consultanță în Freelancing

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Articole recente

  • Venit 3x și clienți constant ca Full Stack freelancer (interviu client Bogdan Cardos)
  • De ce investim zeci de mii de euro în călătorit anual?
  • Proiecte constant peste 10.000 euro ca iOS freelancer (interviu client Attila Tamas)
  • Cum folosim inteligența artificială ca să hackuim piața de freelancing?
  • 120 euro pe oră ca .NET freelancer (interviu Alexandru Munteanu)

Copyright © 2025 · LibertateInIT · All rights reserved.