Sumar
Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt pe marginea Oceanului Pacific, în Lima, Peru, e minunată priveliștea […] În video-ul ăsta vreau să vorbesc despre cum alegi clienții ca și freelancer […] mulți programatori cred că trebuie să convingi clientul ca să te aleagă pe tine […] realitatea e că nu trebuie să convingi pe nimeni, pur și simplu, în freelancing, filtrezi clienții.
Acum, cum funcționează această filtrare a clienților?
Practic, tu, ca programator, ai un istoric. Istoricul ăsta e portofoliul pe care-l ai ca programator […] poți să vinzi acest istoric în piața globală pentru clienți care au nevoie de programatori pe proiectele lor și, practic, să intri într-o echipă gata făcută de programatori și să îți faci task-urile tale […] poți să câștigi mai mult, poți să-ți negociezi rata mai sus. Mult spor și salut!
Transcriere completă
Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt pe marginea Oceanului Pacific, în Lima, Peru, e minunată priveliștea – un pic cam rece aici, e iarnă în perioada asta, exact invers anotimpul decât la noi, dar e plăcut afară. În video-ul ăsta vreau să vorbesc despre cum alegi clienții ca și freelancer pentru că am impresia că mulți programatori cred că trebuie să convingi clientul ca să te aleagă pe tine și asta înseamnă că trebuie să devii super bun tehnic, ori super bun pe vânzări și, cumva, să intri într-un fel de frame battle cu clientul, încerci să îl convingi că tu ești potrivit pentru proiect. Ăsta e un mindset pe care-l observ la mulți programatori care încearcă freelancing-ul pe cont propriu și realitatea e că nu trebuie să convingi pe nimeni, pur și simplu, în freelancing, filtrezi clienții. Freelancing-ul se face într-o abundență de clienți. În momentul în care obții abundența asta în piață și știi cum să faci lead generation în mod corect – să generezi suficienți clienți încât să poți să alegi dintre clienții respectivi – ceea ce se va întâmpla e că tu îi vei filtra în funcție de anumite criterii. Unul din criterii poate să fie dimensiunea echipei, sau poate să fie rata orară sau, nu știu, timezone-ul sau modul de lucru. Toate lucrurile astea duc la o filtrare a clienților, mai degrabă, decât la o convingere a clienților să te aleagă pe tine. E o foarte mare abundență în piață și demande-ul de programatori e super high în sensul că se caută un programator la nivel global foarte mult în ziua de astăzi. E plină România de firme de outsourcing, apar în fiecare an o grămadă de firme noi pentru că, practic, se conectează la piața globală și încearcă să vândă programatori din românia spre acea piață. Secretul în freelancing e să nu mai treci prin intermediarii ăștia, ci să te vinzi tu singur în piața globală și vânzarea asta, de fapt, e o alegere a clienților pe aceste criterii pe care le-am menționat anterior.
Acum, cum funcționează această filtrare a clienților?
Practic, tu, ca programator, ai un istoric. Istoricul ăsta e portofoliul pe care-l ai ca programator. Istoricul tău, dacă ai peste 3 ani de experiență, e munca pe care ai făcut-o până acum ca programator, fie că ai lucrat pentru o corporație, pentru un start-up sau pe proiecte personale sau la un business propriu, toate lucrurile astea se adaugă la istoricul tău, iar în momentul în care ai un istoric destul de solid ca programator – care eu zic că e acolo undeva la peste 3 ani de experiență – poți să vinzi acest istoric în piața globală pentru clienți care au nevoie de programatori pe proiectele lor și, practic, să intri într-o echipă gata făcută de programatori și să îți faci task-urile tale, să îți faci partea ta în acea echipă. În modul ăsta, nu trebuie să convingi clientul că ești nu știu cât de bun tehnic sau nu știu cât de bun pe partea de vânzări, ci, mai degrabă, să găsești un fit potrivit cu așteptările tale. Să înțelegi cum să te poziționezi pe piață, cam ce rate poți să ceri pentru nivelul tău de experiență și pentru nivelul tău de dezvoltare ca programator, pentru istoricul tău pe care-l ai până acum, poți să câștigi mai mult, poți să-ți negociezi rata mai sus. Mult spor și salut!
Leave a Reply