Sumar
Raul: Salut! Raul de la Libertate.inti(), sunt alături de George Ciachir, el e Java Developer, Full Stack, și astăzi vom vorbi despre experiența ta, George, cu freelancing-ul […] spune-mi câți ani de experiență ai în domeniu și cum de ai ales să lucrezi pe Java.
George: În domeniu am experiență de 6 ani. Din 2006 până în 2016 am lucrat în bancă, iar după am luat decizia să fac un switch și am început să lucrez ca Java Developer […] Am fost la cursuri, am făcut cursuri de programare la o companie din București și la un moment dat am zis:”băi, chestia asta chiar îmi place”
Raul: Ce te-a motivat să faci trecerea asta spre freelancing? Cum ai văzut oportunitatea?
George: La început a fost un simplu buzz word, cum s-ar zice. Am zis să văd, să mă interesez un pic ce înseamnă ce înseamnă freelancing […] Mi-am dat seama pe parcurs că freelancing-ul înseamnă un pic mai mult de atât și înseamnă exact ceea ce spuneți voi: posibilitatea de a-ți găsi clienți, de a-ți găsi colaboratori, pot fi numiți în orice fel până la urmă în rețeaua proprie și din ce în ce mai des. Adică, nu trebuie să mă limitez la forma de colaborare. Nu forma de colaborare determină freelancing-ul, ca să zic așa.
Raul: Abundența asta de clienți din piața globală.
[…] Ce rate vezi în piață la momentul tău de dezvoltare?
George: Minim 500 și 700 euro pe zi.
Raul: Bănuiesc că știi că sunt și mai sus de 700.
George: Am văzut, mi s-au confirmat.
Raul: George, care crezi că a fost principalul avantaj în colaborarea cu noi?
George: Schimbarea de mindset. Nu este vorba neapărat de bani, banii apar din ce în ce mai mulți. Principalul avantaj pe care l-am văzut este realmente schimbarea de mindset. Este vorba de acele ședințe săptămânale pe care le facem în care sunt descrise cazuri de succes. E schimbarea de mindset.
Raul: E și un efect compounding în timp, în sensul că odată ce schimbi mindset-ul e ca o forță, cumva, care te trage în sus.
George: Cumva asta voiam să zic.
Raul: Awesome! Care sunt planurile tale pe viitor? Acum ești freelancer, ești deja la al 2-lea proiect, cum vezi dezvoltarea ta în viitor în direcția asta profesională?
George: D.p.d.v. tehnic aș vrea să mă focusez mai mult pe partea de back end pe partea de Java, d.p.d.v. profesional, deocamdată este foarte bine la clientul actual, chiar mă gândesc să stau o perioadă destul de bună aici, este posibilitatea de prelungire a contractului.
Raul: George, mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat și mă bucur că am avut ocazia să discutăm.
Dacă ești un programator care are peste 3 ani de experiență, fie că ai făcut facultate sau o reconversie, și vrei să treci în freelancing și să ajungi în abundența asta de clienți, programează-te la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Raul și George, salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul de la Libertate.inti(), sunt alături de George Ciachir, el e Java Developer, Full Stack, și astăzi vom vorbi despre experiența ta, George, cu freelancing-ul.
În primul rând, spune-mi câți ani de experiență ai în domeniu și cum de ai ales să lucrezi pe Java.
George: În domeniu am experiență de 6 ani. Din 2006 până în 2016 am lucrat în bancă, iar după am luat decizia să fac un switch și am început să lucrez ca Java Developer.
Raul: Mi se pare genial. Nu ai început ca și programator. Bănuiesc că în bancă lucrai altceva.
George: În bancă lucram pe post de bancher. Însă, în liceu, am fost foarte pasionat de tot ce înseamnă programare. Am terminat liceul în 2000, în perioada respectivă încă se făcea Turbo Pascal în liceu, după aia C++, după bacul la informatică l-am luat cu 10, adică 9.80. Am intrat la facultatea de electronică, acolo s-a făcut puțină programare și nu prea și, mă rog, a trebui să-mi găsesc un job și am intrat în banking și aia a fost.
Raul: Ce tare că mi-am amintit și eu – eu am început cu Qbasic când am făcut programare. Acum câți ani ai? Pare că suntem apropiați de vârstă.
George: 40, acum în noiembrie
Raul: Eu am 32 de ani, dar am început la 6 ani programarea că făceam la clubul copiilor și făceam Qbasic, Basic20, ceva de genul.
Deci, practic, ai învățat singur?
George: Am fost la cursuri, am făcut cursuri de programare la o companie din București și la un moment dat am zis:”băi, chestia asta chiar îmi place”, am început cu niște cursuri de C++, am vorbit cu proful să facem în particular – nu a mers pe C++, a mers pe Java – dar după asta am continuat niște cursuri mai avansate pe Java și mi-am dat si eu certificarea de Oracle Associate, am mai făcut niște cursuri de SQL în paralel. Am încercat să învăț cam tot ce mi-am dat eu seama la momentul respectiv că ar trebui să învăț și asta a fost. Mi-am dat certificarea și am fost sunat de către o altă companie și am primit invitația la interviu, fiind o reconversie profesională, având și vârsta de 30 și de ani, era cam târziu, lumea se uita câș la mine.
Raul: Nu erai bătrân, numai că poate se uitau așa pentru că nu ai făcut facultate. Ai intrat în domeniu și următorii 6 ani i-ai petrecut la aceeași companiei sau ai mai schimbat între timp?
George: Nu, am făcut niște schimbări, începusem deja să mă deștept după 10 ani de bancă în regim de angajat, ca să zic așa. Pentru mine nu a fost cea mai bună alegere să rămân regimentat în același loc. Am început să fac niște mici schimbări în atitudine, în mindset, să înțeleg un pic piața asta de IT din România, să înțeleg care sunt perspectivele, care sunt comunitățile. Îți spun sincer, nu am făcut-o singur, de capul meu, am avut și suportul soției și, sincer să fiu, ea a fost un pic mai aware despre fenomen decât am fost eu. Eu eram pe partea tehnică, ea era pe partea de feeling, de văzut care sunt oportunitățile și așa mai departe. Am făcut niște pași și am plecat de la prima firmă, de la a 2-a și de la a 3-a.
Raul: Și apoi în freelancing. Mi se pare foarte tare să ai așa partener de viață.
George: Da, da
Raul: Am văzut ambele cazuri. Am avut foarte multe call-uri cu oameni și sunt, ca în cazul tău, care au parteneri pe care te poți baza, dar sunt și oameni care ar trebui să divorțeze, cumva se trag unul pe altul în jos și e tristi, cumva.
George: Adevărat.
Raul: Ce te-a motivat să faci trecerea asta spre freelancing? Cum ai văzut oportunitatea? Până la urmă ai trecut de la bancă care deja a fost un upgrade pe care ți l-ai dat în punctul respectiv – ca venit, cel puțin – și după te-ai gândit să faci freelancing. Sunt programatori care au 10 ani de experiență și nu se gândesc.
George: La început a fost un simplu buzz word, cum s-ar zice. Am zis să văd, să mă interesez un pic ce înseamnă ce înseamnă freelancing, colaborare d.p.d.v. fiscal, juridic și așa mai departe și am început să colaborez ca freelancer cu a 3-a firmă cu care am lucrat, trecând din statutul de angajat în statutul de contractor, dar, sincer să fiu, nu am simțit că fac freelancing. Adică, a fost o schimbare a unei forme de organizare și atât, nimic mai mult. Am primit niște semnale dinainte să fac schimbarea asta de la unul din colegii din Libertate.init(). Așa am ajuns să mă interesez despre Libertate.init(), să văd cu ce se mănâncă, care este mindset-ul, ceea ce propovăduiți voi – să zic așa – și mi s-a părut ok. Mi s-a părut că rezonăm. Mi-am dat seama pe parcurs că freelancing-ul înseamnă un pic mai mult de atât și înseamnă exact ceea ce spuneți voi: posibilitatea de a-ți găsi clienți, de a-ți găsi colaboratori, pot fi numiți în orice fel până la urmă în rețeaua proprie și din ce în ce mai des. Adică, nu trebuie să mă limitez la forma de colaborare. Nu forma de colaborare determină freelancing-ul, ca să zic așa.
Raul: Abundența asta de clienți din piața globală. Chiar vorbeam înainte de call-ul ăsta despre situația pe care ai avut-o, și nu vreau să dăm numele companiilor, dar poți să detaliezi puțin situația? Tu ești deja de câteva luni freelancer și, în lunile astea, ai avut și un client care nu că te-am mințit, dar nu a fost ceea ce s-a discutat inițial și a trebuit să schimbi clientul. Știu că multă lume are frica asta: ce se întâmplă dacă nu merge treaba bine cu un client? Sau dacă nu e ceea ce pare? Cum a fost în cazul tău? Cum s-a întâmplat schimbarea asta?
George: Într-adevăr, este exact ce ai zis. Clientul nu m-a mințit, doar că nevoile clientului au fost puțin shiftate de…ideea e că eu am fost intervievat pentru un anume proiect, însă, la un moment dat, și-au dat seama că au prea puțini oameni pe un alt proiect și au zis că mă potrivesc și acolo. Asta a fost o chestie care m-a deranjat, dar mi-am dat seama că nu a fost neapărat o minciună, a fost o situație conjuncturală pentru clientul respectiv. Din păcate nu am rezonat pe această nevoie a clientului și a trebuit să fac schimbarea, iar schimbarea a fost destul de rapidă. Adică, având o rețea destul de bine pusă la punct de clienți, sincer să fiu, am obținut în 2 săptămâni următorul proiect.
Raul: Practic, ce s-a întâmplat a fost că te-a băgat pe un alt proiect, ți-a dat aceeași rată, aceleași condiții financiare, doar că cele de muncă difereau de așteptarea ta inițială. Se mai întâmplă lucruri din astea, asta vreau să înțeleagă lumea care ne ascultă: în momentul în care știi să generezi clienți și ai abundența asta, tu nu ai o problemă că trebuie să te muți pe un alt proiect, poate chiar faptul că te muți pe un alt proiect îți dă un increase la rată sau chiar la condiții, cum s-a întâmplat și în cazul tău.
Ce rate vezi în piață la momentul tău de dezvoltare?
George: Minim 500 și 700 euro pe zi.
Raul: Bănuiesc că știi că sunt și mai sus de 700.
George: Am văzut, mi s-au confirmat.
Raul: De unde e clientul pentru care lucrezi?
George: Elveția
Raul: Elveția e o țară foarte puternică pe partea financiară.
George, care crezi că a fost principalul avantaj în colaborarea cu noi?
George: Schimbarea de mindset. Nu este vorba neapărat de bani, banii apar din ce în ce mai mulți. Principalul avantaj pe care l-am văzut este realmente schimbarea de mindset. Este vorba de acele ședințe săptămânale pe care le facem în care sunt descrise cazuri de succes. E schimbarea de mindset.
Raul: E și un efect compounding în timp, în sensul că odată ce schimbi mindset-ul e ca o forță, cumva, care te trage în sus.
George: Cumva asta voiam să zic.
Raul: Awesome! Care sunt planurile tale pe viitor? Acum ești freelancer, ești deja la al 2-lea proiect, cum vezi dezvoltarea ta în viitor în direcția asta profesională?
George: D.p.d.v. tehnic aș vrea să mă focusez mai mult pe partea de back end pe partea de Java, d.p.d.v. profesional, deocamdată este foarte bine la clientul actual, chiar mă gândesc să stau o perioadă destul de bună aici, este posibilitatea de prelungire a contractului. Bănuiesc că la un moment dat ar trebui să-mi renegociez puțin rata pentru că insane amounts of money ar fi pragul de sus. Trebuie să ne acomodăm cu toții – cei care lucrează în zona de freelancing – cu piața globală, să nu rămânem la un standard, trebuie să conștientizăm chestia asta.
Raul: E și inflație, momentan. Ăsta e un avantaj să fii freelancer că poți să te adaptezi și cu inflația, poți să ceri mai mult și să te ajustezi cu piața globală când se întâmplă lucruri de genul.
George, mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat și mă bucur că am avut ocazia să discutăm.
Dacă ești un programator care are peste 3 ani de experiență, fie că ai făcut facultate sau o reconversie, și vrei să treci în freelancing și să ajungi în abundența asta de clienți, programează-te la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Raul și George, salut!
Leave a Reply