Sumar
Raul: Salut! Raul de la Libertate.init(), sunt alături de Attila Tamaș, el e Senior iOS Developer, proaspăt freelancer și astăzi vreau să vorbim despre experiența ta, Attila, cu programarea și cu freelancing-ul.
De cât timp ești programator pe mobile?
Attila: Când am început programarea, din 2010, mai bine de 12 ani de când lucrez ca mobile developer.
Raul: Ce te-a atras la zona asta de mobile? De ce nu te-ai dus pe back end sau front end?
Attila: Așa a apărut și posibilitatea, într-un fel m-a ales pe mine. După ce am început să învăț partea asta de mobile development și Objective-C am fost foarte mult atras de chestia asta pentru că era foarte dinamic.
Raul: Care a fost motivația ta, după ăștia 12 ani, să te gândești să faci freelancing?
Attila: Ideea e că am fost angajat 12 ani și, după un timp, deja am aflat de program în urmă cu câțiva ani, dar împrejurările m-au împiedicat să fac pasul în direcția asta […] dacă ești la aceeași corporație, te plafonezi […] Prima dată când am văzut programul ziceam că poate câștigi mai mult, dar nu foarte mult, dar când am văzut foști colegi, becul a început să mi se aprindă că nu sunt doar vorbe.
Raul: Care ar fi un lucru care credeai că e într-un fel înainte să începem programul și acum, după ce ai terminat, ți-ai dat seama că e complet diferit?
Attila: Eu aș zice 2 lucruri: (1) Nu credeam că o să-mi schimbe atât de mult perspectiva […] am început să fac temele și să avansez în program, deja începea să mi se schimbe modul de gândire – că se poate. Începeam să am încredere în mine […] (2) Nu știam cât valorez pe piață. Ziceam că am un salariu destul de bun la companie, dar puțin în creștere sigur o să fie că sunt taxele altfel, dar nu credeam că o să fie atât de mare creșterea.
Raul: Bun! Din punct de vedere financiar, la ce rezultate ai ajuns ca și freelancer?
Attila: 3x mai mare decât ce aveam.
Raul: Tu în ce direcție vrei să îți aloci resursele astea noi pe care le câștigi acum?
Attila: Nu vreau să investesc, în prima fază, prea mult în bunuri materiale, dar aș dori să călătoresc mai mult cu familia.
Raul: Sunt curios ce sfat le-ai da developerilor care ar fi în situația ta
Attila: Să nu le fie frică să arunce în “apa mare” că doar atunci vor învăța să înoate pentru că atâta timp cât stai la mal și chiar dacă te simți în siguranță, nu o să înveți să înoți. Atunci o să vezi libertate, să te dezvolți, să vezi lucrurile altfel și îți iei viața în propriile mâini.
Raul: Ok, super! Attila, mersi pentru timpul pe care ți l-ai acordat astăzi, mă bucur foarte mult că am avut ocazia să povestim despre experiența ta și eu îți urez mult spor în continuare și ne auzim în comunitate, la Q&A-uri.
Attila: Mulțumesc pentru ajutor. E bine să ai pe cineva care să te susțină când nu ești sigur pe lucruri.
Raul: Dacă ești un programator experimentat și vrei să faci trecerea asta în freelancing și poate ai ajuns la o rutină în companie și nu știi exact cum să ieși din zona asta, freelancing-ul e un challange nou care te dezvoltă nu neapărat pe partea tehnică, cât, mai degrabă, pe soft skills, branding, pe zona asta de găsit clienți, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Raul și Attila, salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul de la Libertate.init(), sunt alături de Attila Tamaș, el e Senior iOS Developer, proaspăt freelancer și astăzi vreau să vorbim despre experiența ta, Attila, cu programarea și cu freelancing-ul.
De cât timp ești programator pe mobile?
Attila: Când am început programarea, din 2010, mai bine de 12 ani de când lucrez ca mobile developer, mai specific pe iOS și am început să lucrez chiar când a explodat industria pe iOS.
Raul: iOS a fost și pasiunea mea când am început. Eu am început în 2013. Sunt convins că și tu ai început cu Objective-C. Mi se pare super tare pentru că tu, practic, ai văzut toată evoluția iOS-ului în anii ăștia.
Atilla: Aia e partea frumoasă într-un fel că nu faci aceeași chestie ani la rând. Trecem pe Swift iar, deci…
Raul: Eu m-am bucurat super mult când a apărut Swift-ul pentru că mi s-a părut ceva modern față de Objective-C.
Ce te-a atras la zona asta de mobile? De ce nu te-ai dus pe back end sau front end?
Attila: Așa a apărut și posibilitatea, într-un fel m-a ales pe mine. După ce am început să învăț partea asta de mobile development și Objective-C am fost foarte mult atras de chestia asta pentru că era foarte dinamic. Au fost și proiecte mai de lungă durată, dar proiectele, în general, nu țin foarte mulți ani, dar chiar dacă țin, e dinamic, întotdeauna trebuie să pui ceva nou, e ceva schimbat și proiectul se schimbă în continuu. Poate asta m-a atras. Mai mult, printr-o cunoștință a apărut poziția asta, m-a întrebat dacă nu mă interesează și am zis că da, aș încerca. După prima jumătate de an am zis că asta îmi place mult și de asta și am rămas.
Raul: Chiar așa e. Un proiect pe mobile durează 3, 6 luni, foarte rar durează mai mult de 6 luni, numai dacă e ceva librărie sau un proiect mult mai mare. E o chestie faină, și mie imi plăcea lucrul ăsta, mereu ceva nou.
Care a fost motivația ta, după ăștia 12 ani, să te gândești să faci freelancing?
Attila: Ideea e că am fost angajat 12 ani și, după un timp, deja am aflat de program în urmă cu câțiva ani, dar împrejurările m-au împiedicat să fac pasul în direcția asta, dar mi-a captat atenția de atunci. Ideea e că după un timp, dacă ești la aceeași corporație, te plafonezi. Safety zone că da, compania îți ține spatele, tu doar programezi, nu trebuie să cauți clienți, nu trebuie să discuți prea mult pe partea asta de a căuta proiecte. Deși, personal m-am simțit că aș stagna, iar financiar era același jump ca înainte și nu mai eram în pielea mea. Am văzut mai multe video-uri, mai multe testimoniale, am găsit în program câțiva cunoscuți, chiar și personal.
Prima dată când am văzut programul ziceam că poate câștigi mai mult, dar nu foarte mult, dar când am văzut foști colegi, becul a început să mi se aprindă că nu sunt doar vorbe.
Raul: Cum se simțea plafonarea asta? Era o lipsă de entuziasm, motivație, plictiseală, rutină, cum simțeai plafonarea după 12 ani?
Attila: Mai mult rutina pentru că tehnic te dezvoltai. Când lucrezi în același domeniu foarte mulți ani și apar noi proiecte, ții pasul cu tehnologia, ții pasul cu arhitectura și tot ceea ce ține de iOS development. Tehnic avansam, dar, pur și simplu, partea asta de a vorbi cu oamenii, de comunicare, mă simțeam plafonat pe partea asta deoarece comunicam foarte puțin cu oamenii, doar ce ținea de stand-up și de proiect. Am și dat-o de câteva ori în bară cu interviurile pentru că nu știam cum să comunic, nu aveam încredere în mine.
Raul: Interesantă perspectiva asta. Era fain că ai fost conștient de chestia asta și ți-ai dat seama că freelancing-ul îți va da challange-ul ăsta în plus pentru că de fapt asta e freelancing-ul, nu te face neapărat mai bun tehnic, te ajută să comunici mai eficient mai degrabă.
Care ar fi un lucru care credeai că e într-un fel înainte să începem programul și acum, după ce ai terminat, ți-ai dat seama că e complet diferit?
Attila: Eu aș zice 2 lucruri: (1) Nu credeam că o să-mi schimbe atât de mult perspectiva. Când am început programul și am început să fac temele și să avansez în program, deja începea să mi se schimbe modul de gândire – că se poate. Începeam să am încredere în mine, să vorbesc în fața camerei mai mult. În primi pași când am văzut că încep să mă schimb, am zis că merită. Prima dată ziceam că financiar nu o să fie atât de mare jump-ul, dar partea de comunicare deja era un câștig pentru mine. (2) Nu știam cât valorez pe piață. Ziceam că am un salariu destul de bun la companie, dar puțin în creștere sigur o să fie că sunt taxele altfel, dar nu credeam că o să fie atât de mare creșterea.
Raul: Bun! Din punct de vedere financiar, la ce rezultate ai ajuns ca și freelancer?
Attila: Deci chiar dacă aveam un salariu binișor, zic eu, undeva la 3000 la companie și ziceam că dacă fac de 2x mai mult, sunt mulțumit. Cu target-ul ăsta am intrat în program. Când începeau să vină ofertele și să am discuții vedeam că primele oferte erau mai mult de 2x. Ultima ofertă pe care am și acceptat-o era de 3x mai mare decât ce aveam.
Raul: Asta undeva la 9-10 mii pe lună. La nivel de venit e de 3x mai mare, la nivel de profit cred că ai început să simți diferența enormă.
Attila: Cumva, te simți și mai confortabil, îți permiți mai mult, deja faci altfel pași înainte.
Raul: Tu în ce direcție vrei să îți aloci resursele astea noi pe care le câștigi acum? Vrei să îți cumperi anumite lucruri, sunt curios care ar fi direcția de viitor pentru tine. Banii nu te fac mai fericit, neapărat, dar îți deschid mai multe opțiuni, tu decizi pe ce ușă intri.
Attila: Nu vreau să investesc, în prima fază, prea mult în bunuri materiale, dar aș dori să călătoresc mai mult cu familia. Partea asta mi-a lipsit puțin înainte. Nu că nu am călătorit, dar vreau să cutreierăm mai mult, mai ales că mie îmi place istoria + să investesc pe partea personală. Mereu omul trebuie să fie în mișcare, să aibă un țel. Să aloc mai mult timp familiei, să călătorim, partea asta mă fascinează așa puțin.
Raul: Îți extinde foarte mult viziunea și perspectiva asupra lumii. Tu, momentan, ai și copii în familie?
Attila: Momentan nu avem, de aceea am zis că ne permite energia și timpul să merg.
Raul: Adică n-ai nicio constrângere, ăsta e un avantaj acum.
Sunt curios ce sfat le-ai da developerilor care ar fi în situația ta. De exemplu: un programator care a stat 12 ani ca și angajat și poate simte plafonarea pe care ai simțit-o tu și se gândește că poate ar putea funcționa freelancing-ul, dar nu e chiar sigur. Ce sfat ți-ai fi dat ție când erai în poziția asta?
Attila: Dacă ar fi cineva care să-mi dea mie sfaturi…să nu le fie frică să arunce în “apa mare” că doar atunci vor învăța să înoate pentru că atâta timp cât stai la mal și chiar dacă te simți în siguranță, nu o să înveți să înoți. Atunci o să vezi libertate, să te dezvolți, să vezi lucrurile altfel și îți iei viața în propriile mâini.
Raul: Practic, să ieși din zona de confort și să încerci lucruri noi.
Attila: Să nu le fie frică să iasă din zona de confort pentru că e pentru binele lor până la urmă.
Raul: Interesant la freelancing e că piața e foarte sănătoasă momentan, funcționează, sunt oferte de genul și părerea mea e că toți developerii din România care au experiență ar putea să facă lucrul ăsta și încă ar mai fi proiecte. E o abundență de proiecte încât pur și simplu nu sunt destui oameni momentan. Demand-ul ăsta de developeri e mult mai mare decât suppy-ul. De asta apar așa multe firme de outsourcing.
Attila: Eu, de exemplu credeam că o să găsesc după mai mult timp, dar în a 3-a săptămână de când am început să caut, am găsit oferte și în a 4-a săptămână am semnat, dar și după ce am semnat, câteodată mă bombardează cu oferte, dar momentan sunt sub contract și…
Raul: Sunt curios după ce ai semnat dacă ți-a venit vreo ofertă mai mare decât ai acum.
Attila: Chiar dacă nu cu mai mult, dar vin destul de multe.
Raul: Ok, super! Attila, mersi pentru timpul pe care ți l-ai acordat astăzi, mă bucur foarte mult că am avut ocazia să povestim despre experiența ta și eu îți urez mult spor în continuare și ne auzim în comunitate, la Q&A-uri.
Attila: Mulțumesc pentru ajutor. E bine să ai pe cineva care să te susțină când nu ești sigur pe lucruri.
Raul: Dacă ești un programator experimentat și vrei să faci trecerea asta în freelancing și poate ai ajuns la o rutină în companie și nu știi exact cum să ieși din zona asta, freelancing-ul e un challange nou care te dezvoltă nu neapărat pe partea tehnică, cât, mai degrabă, pe soft skills, branding, pe zona asta de găsit clienți, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Raul și Attila, salut!
Leave a Reply