Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init() […] observăm că majoritatea lumii călătorește doar pentru concediu. Își planifică concediul cu o agenție de turism sau caută ei cazare, merg în concediu și după apoi acasă și cam asta e călătoria. Doar că, acest călătorit îți poate oferi mai mult de atât și există mai multe tipuri de călătorit și îl poți face cu un anumit scop. Despre asta vrem să vorbim în video-ul de azi.
Cristi: Exact! Vrem să punem puțin în contrabalans cu ideea de a-ți lua o mașină, un apartament vs. poate chiar a îmbrățișa stilul ăsta de viață.
Raul: Ideea e că fiecare călătorie pe care o avem are un scop anume și nu mergem niciodată într-un loc fără să fie ceva de învățat din acel loc. Noi călătorim în principal pentru educație.
Cristi: Călătoritul, în sine, aș spune că e un învățător pentru tine, în sensul că vezi noi culturi, noi oameni, îți deschizi puțin mintea […] cultura aici în America e complet diferită față de ce vezi în România și aș spune chiar în Europa. E cu totul alt vibe, cu totul altă modalitate în care oamenii se reflectă în societate […] observ în general e că oamenii amână ideea asta de călătorit pentru mai târziu […] Eu nu sunt de acord cu chestia asta pentru că acum sunt cei mai mișto ani ai vieții noastre. Acum vedem călătoritul într-un fel, la 50 de ani în altul […] întrebarea pe care vreau să o las aici e: ce fel de om devii după ce îți cumperi mașina sau apartamentul? Ce fel de om devii după ce călătorești 2-3 luni pe an? Care investiție e mai rentabilă pentru growth-ul tău personal?
Raul: Partea faină când ești freelancer și ai mai multe resurse, adică faci freelancing la nivel mai înalt, e că nu trebuie să faci compromis la logistică când călătorești. Nu trebuie să-ți alegi cele mai ieftine chirii, să pierzi super mult timp să-ți găsești ceva avioane ieftine sau să găsești deal-uri în zonele în care mergi, ci pur și simplu să mergi să stai în centrul orașului, să stai cât mai aproape de oamenii pe care vrei să-i cunoști și să ai experiență super faină pe perioada aia scurtă în care stai
[…] Banii pe care îi faci te pot pune într-un mediu care te poate transforma în persoana care vrei să fii. Câteodată, mediul ăsta nu e România, mediul ăsta poate să fie în altă țară.
Eu am fost Raul și Cristi de la Libertate.init(). Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În acest video o să vă vorbim despre de ce investim sute de mii de euro.
Cristi: Zeci de mii de euro, vorbește pentru tine.
Raul: În călătorii vs. a investi în apartamente.
Cristi: Suntem în minunatul oraș Nashville, în America, un super loc, recomandăm dacă vreți să veniți, e un vibe extraordinar.
Vrem să punem puțin în balanță care sunt beneficiile, de fapt, ale călătoritului dincolo de pozele faine care rămân în telefon la final.
Raul: Ce observăm e că majoritatea lumii călătorește doar pentru concediu. Își planifică concediul cu o agenție de turism sau caută ei cazare, merg în concediu și după apoi acasă și cam asta e călătoria. Doar că, acest călătorit îți poate oferi mai mult de atât și există mai multe tipuri de călătorit și îl poți face cu un anumit scop. Despre asta vrem să vorbim în video-ul de azi.
Cristi: Exact! Vrem să punem puțin în contrabalans cu ideea de a-ți lua o mașină, un apartament vs. poate chiar a îmbrățișa stilul ăsta de viață, de digital nomad sau, cel puțin, a avea cam 2-3 luni pe an să poți să călătorești. Pentru mine, cel puțin, sunt undeva la 2 luni pe an în care știu că sunt plecat din România, în alte părți, în mai multe locuri. Pentru Raul, anul ăsta a fost ceva mai aparte.
Raul: Ideea e că fiecare călătorie pe care o avem are un scop anume și nu mergem niciodată într-un loc fără să fie ceva de învățat din acel loc. Noi călătorim în principal pentru educație. Ăsta e scopul principal al călătoritului și în fiecare loc în care am fost până acum, am avut mentori de la care să învăț și m-am dus în locul respectiv pentru că știam că sunt mai aproape de acea persoană și știam că aveam să învăț de la ea anumite lucruri, anumite skill-uri.
Cristi: Călătoritul, în sine, aș spune că e un învățător pentru tine, în sensul că vezi noi culturi, noi oameni, îți deschizi puțin mintea și te face să te simți puțin mai mic, mai irelevant, mai puțin egoist să zic așa sau orgolios legat de importanța pe care o ai tu, dar, în același timp, dacă poți să călătorești, să ai acces la niște oameni geniali – cum am fost noi săptămâna asta la o conferință de business cu niște oameni care sunt worldwide experts pe zona asta de business, strategie, marketing…e cu totul altceva. E o scuză mult mai bună să călătorești, hai să o punem așa.
Raul: Și la fel cum le spunem la programatori că ar fi bine să lucreze cu clienți din piața globală pentru că sunt mai bine plătiți și ar evita intermediarii locali, la fel acționăm și noi în zona de călătorit. Adică, mergem în piața globală unde ne găsim oameni cu care rezonăm și sunt anumite skill-uri; fie business, fie social sau fitness sau alte skill-uri de nutriție, de exemplu, unde oamenii cu care lucrăm nu sunt din România și asta înseamnă că e nevoie să călătorim ca să ajungem la ei să vedem cum sunt în real life sau cum predau în real life, cum acționează.
Cristi: De exemplu, cultura aici în America e complet diferită față de ce vezi în România și aș spune chiar în Europa. E cu totul alt vibe, cu totul altă modalitate în care oamenii se reflectă în societate aici și tot ce observ în general e că oamenii amână ideea asta de călătorit pentru mai târziu și e o narativă care s-a rostogolit în noi în sensul în care o să lucrez, o să mă retrag și de abia apoi o să călătoresc. Eu nu sunt de acord cu chestia asta pentru că acum sunt cei mai mișto ani ai vieții noastre. Acum vedem călătoritul într-un fel, la 50 de ani în altul. Ideea la care vreau să ajung e că poți să aștepți să îți cumperi mașina, apartamentul respectiv, să sacrifici lifestyle pentru bunurile astea materiale, dar întrebarea pe care vreau să o las aici e: ce fel de om devii după ce îți cumperi mașina sau apartamentul? Ce fel de om devii după ce călătorești 2-3 luni pe an? Care investiție e mai rentabilă pentru growth-ul tău personal? Din perspectiva asta îmi place să privesc.
Raul: Și cred că e o întrebare retorică pentru că răspunsul probabil îl știe toată lumea. Aici, călătoritul, are avantajul maxim față de alte investiții în lucruri materiale pentru că e o investiție în tine. Multă lume nu privește călătoritul ca o investiție în tine pentru că singurul călătorit pe care-l fac sunt concediile și concediile nu sunt neapărat o investiție în tine pentru că nu înveți niciun lucru nou, dar în momentul în care călătorești ca să cunoști niște oameni super tari sau să vezi cultura locală și să înțelegi cum trăiesc oamenii în anumite țări, asta e o investiție în tine și lucrurile astea rămân peste ani și te dezvoltă ca persoană.
Cristi: Noi avem o oportunitate unică ca români, mai ales ca programatori pentru că putem lucra în piața globală, costuri mici din România și remote să strângem bani foarte rapid, taxe, la fel, enorm de mici…în America sunt taxele foarte mari, oamenii ăștia plătesc niște taxe enorm de mari și cu banii ăștia pe care îi strângem putem să călătorim și putem să lucrăm ca freelanceri și avem oportunitatea asta pe care foarte mulți nu o iau în viața din diverse scuze, motive, amânări pe care le fac. Până când nu pui roțile în mișcare, până când nu te duci să-ți iei biletul ăla de avion și să mergi acolo, nu simți care sunt beneficiile și aici vreau să vă provoc pe toți care sunteți, poate, într-o rutină în care vă simțiți plafonați pe un proiect, luați-vă biletul ăla de avion și vedeți că o să priviți altfel perspectiva asupra vieții, asupra planurilor pe care le aveți și lucrurile care sunt cu adevărat importante parcă ies mai clar la suprafața atunci când schimbi puțin mediul din jurul tău.
Raul: Partea faină când ești freelancer și ai mai multe resurse, adică faci freelancing la nivel mai înalt, e că nu trebuie să faci compromis la logistică când călătorești. Nu trebuie să-ți alegi cele mai ieftine chirii, să pierzi super mult timp să-ți găsești ceva avioane ieftine sau să găsești deal-uri în zonele în care mergi, ci pur și simplu să mergi să stai în centrul orașului, să stai cât mai aproape de oamenii pe care vrei să-i cunoști și să ai experiență super faină pe perioada aia scurtă în care stai – o lună, două – într-un alt oraș sau altă țară. Mie nu-mi place, personal, să vizitez muzee, deși știu că sunt oameni pasionați de lucrul ăsta, mie-mi place să mă plimb prin oraș, să cunosc oameni, să socializeze și să mă conectez cu oameni care sunt mai high level decât mine și de la care pot să învăț.
Cristi: Nashville e o super recomandare în direcția asta și, apropo de ce ziceai, Raul, îmi amintesc că acum câțiva ani de zile când călătoream, știu că eram încă student și încă mă uitam la fiecare ban pe care-l cheltuiam și poate nu alegeam să-mi iau un uber ride pentru că preferam să merg mai mult pe jos – îmi place și acum să merg pe jos – cumva e alt stil de viață și acum îmi dau seama că nu mai am grijile astea, nu neapărat că nu mai sunt atent cu banii, dar nu mai are un impact, asta, așa mare asupra mea faptul că îmi iau un airbnb mai scump sau că merg cu uber-ul mai des sau că mănânc la un restaurant mai fain și în felul ăsta îmi permit și să întâlnesc oameni mai mișto, să am și niște experiențe mai faine și să văd și din altă perspectivă cultura țării pe care o vizitez.
Raul: Banii pe care îi faci te pot pune într-un mediu care te poate transforma în persoana care vrei să fii. Câteodată, mediul ăsta nu e România, mediul ăsta poate să fie în altă țară.
Eu am fost Raul și Cristi de la Libertate.init(). Salut!
Leave a Reply