Sumar
Salut, sunt Raul de la Libertate.init() și astăzi sunt alături de Cristi și Alex pentru a discuta mai multe despre experiență sa în freelancing.
Ne aflăm în parcul Herăstrău, de unde putem vedea clădirile din Pipera, locul de unde Alex a reușit să scape, după un an de muncă în corporație și alți câțiva în spate ca android developer.
Motivația principală a lui Alex de a face acest pas spre freelancing în IT este dorința acestuia de a avea un loc de muncă flexibil, care să-i ofere libertatea de a trăi practic în orice oraș din lume și de a cunoaște culturi noi. Acesta a fost interesat de a lucra cu programul nostru încă de la prima lansare, însă jobul proaspăt obținut l-a convins să mai așteptăm, însă odată cu pandemia, acesta a făcut imediat saltul către freelancing.
Ce mi-a plăcut cel mai mult la el este tot procesul lui de dezvoltare și faptul că ascultă de feedback-ul nostru și executa fiecare task pe care îl aveam foarte bine.
Ce l-a ajutat pe Alex cel mai mult din acest program, pe lângă tot feedback-ul și tot sistemul în sine a fost faptul că am stat aproape de el și l-am îndrumat, astfel că a dezvoltat tot ceea ce avea de făcut: ‘’faptul că ai stat și mi-ai oferit feedback la fiecare postare sau la fiecare video făcut și că te-ai ținut de mine, pentru că altfel puteam să sar lucrurile acelea și să nu le fac.‘’
Un alt lucru ce m-a uimit la acesta este faptul că încă din primele noastre discuții am aflat că el nu vrea să facă freelancing sau programare pe termen lung. Pentru el, freelancing-ul e doar un mijloc de a ajunge la scopurile lui reale, de a aduna o sumă de bani pe care mai apoi să le investească în propriile business-uri. Pe lângă asta, e de părere că oricine are o șansă reala de a face freelancing și asta doar în cazul în care e perseverent și lucrează pentru asta.
Ne bucurăm foarte mult că am avut ocazia să îl cunoaștem și să lucrăm cu Alex, iar noi îi urăm cât mai multă baftă în viața de freelancer și în proiectele pe care le are!
Transcriere completă
Salut, sunt Raul de la Libertate.init() și sunt aici alături de Cristi și de Alex Neagu și astăzi vom vorbi despre experiența lui cu freelancing-ul.
Dacă vă uitați în spate veți observa clădirile de sticlă din Pipera, iar în ultimele luni, am făcut un plan foarte bun cu Cristi, prin care să îl scoatem pe Alex din aceste clădiri, iar el se află acum cu noi, lângă lacul Herăstrău și acum e freelancer.
Acum, lăsând gluma la o parte, îl avem pe Alex aici ca să vă povestească despre experiența lui cu freelancing-ul. Întâi de toate, Alex, vreau să te întreb cum a fost înainte să lucrezi cu noi, spune-ne câtă experiență ai și pe unde ai mai lucrat.
Alex: Pai, lucrez de peste 6 ani și jumătate și am început prin a lucra într-o agenție de publicitate, un mediu mai creativ și mișto, iar mai apoi am trecut într-o corporație unde am lucrat un an.
Cristi: Care erau responsabilitățile tale acolo? Fă o mică plimbare prin această experiență și responsabilitățile pe care le-ai avut.
Alex: În agenție eram singurul android developer și făceam aplicatiile de la început până la lansare, adică eu mă ocup de absolut tot, iar mai apoi, în corporație, lucram într-o echipă unde contribuiam la un proiect împreună cu colegii mei.
Cristi: Firma asta are un produs propriu sau e o firma de outsourcing?
Alex: Firma avea un produs propriu.
Raul: Okay, și de ce te-ai gândit să treci spre freelancing, care a fost motivația ta?
Alex: Chiar demult m-am gândit la lucrul acesta pentru că niciodată nu mi-a plăcut mediul ăsta de birou, mi se pare că pierdeam foarte mult timp acolo, iar mie îmi place să fiu mai flexibil, cam ăsta a fost principalul motiv.
Raul: Aveai nevoie de aceasta flexibilitate pentru una din pasiunile tale?
Alex: Da, aveam nevoie de ea pentru a călători mai mult. Îmi place foarte mult ideea de a locui în diferite locuri și nu doar în București. Aș vrea să stau prin alte țări ca să descopăr diverse culturi și să am libertatea de a sta oriunde în lume.
Raul: Ăsta e stilul de viață, digital-nomad îi mai spunem noi. Din păcate, a venit corona și va mai trebui să aștepți puțin
Cristi: Cum vedeai tu această lume a freelancingului înainte și care erau așteptările tale din punctul ăsta de vedere? asta înainte să începem să lucrăm împreună? Te-ai mai gândit să faci freelancing, ai mai încercat chestia asta? Și care erau barierele pe care le vedeai în această cale?
Alex: Da, m-am mai gândit, însă nu știam mare lucru în afară de site-uri și platforme clasice ca freelancerr upwork și așa mai departe, unde vedeam că proiectele sunt nasoale în mare parte acolo.
Raul: Sunt curios cum ai aflat de noi, și de ce ai decis să lucrezi cu noi?
Alex: Am aflat de pe canalul de Youtube al lui Cristi. Îi urmăresc video-urile, iar mai apoi încă de la început, de când ați lansat programul voiam să vorbesc cu voi și să colaborăm, însă abia îmi începusem jobul în corporație și am spus că e mult prea devreme, întâi să văd cum e și în această lume și am decis să mai aștept puțin. Mai apoi, a venit pandemia și am spus că e un moment oportun să fac acest pas.
Raul: Super, mă bucur să aud asta. Care a fost cel mai important lucru pentru tine pe care l-ai învățat din programul nostru, Libertate.init()?
Alex: Cel mai important lucru a fost tot sistemul în sine. Nu știam cum și cu cine trebuie să vorbesc pentru a face acest pas, însă, voi exact asta mi-ați arătat la început, unde și cum să contactez clienții.
Cristi: Da, foarte mulți au impresia asta și nu știu exact cum să-și genereze oportunități și cum să-și genereze clienți, de fiecare dată aud cum programatorii cu X ani experiență intră pe upwork și se lovesc de acele rate foarte mici sau de proiecte care nu îți aduc satisfacție.
Asta credeai că te vă așteapta și pe tine în lumea freelancingului? Cum te raportezi la această preconcepție a freelancingului față de proiectul pe care lucrezi acum?
Alex: În primul rând, acum lucrez la un proiect mult mai mare și serios decât multe dintre cele care sunt postate pe acolo, iar bugetul e mult mai mare decât ce găsești pe platforme.
Raul: Alex, ce mi-a plăcut la tine e că dintre toți oamenii cu care am lucrat până acum, tu ai executat cel mai bine sistemul, adică ai generat cele mai multe oportunități dintre toți, iar acum ești freelancer. Cum te simți în această ipostază?
Alex: Mă simt bine, mai durează câteva zile până terminăm cu partea legală ca să încep propriu zis. Mă simt ușurat că am terminat tot acest proces și că într-un final am găsit o ofertă și o firmă foarte mișto și sunt entuziasmat să încep.
Raul: Dacă ar fi să mai începi încă o dată, crezi că ți-ai găsi mai rapid o ofertă așa de bună?
Alex: Clar, în primul rând, aș exersa lucrurile care îmi lipsesc ca să pot fi sigur pe ele și interviurile le-aș lua din prima, cel mai probabil.
Cristi: Ce mi-a plăcut mie foarte mult la tine e că față de punctul de început și tu cel de acum din prezent, ai căpătat mult mai multă încredere în tine, iar abilitatea ta de a comunica, de a te prezenta și a te vinde pe tine mi se pare că s-a îmbunătățit foarte mult, fapt ce s-a și concretizat într-un final cu un rezultat palpabil, fapt ce mi se confirmă prin faptul că spui că ai încredere că poți să-ți obții și alte proiecte oricând ai nevoie.
Care este elementul cheie care te-a ajutat să îmbunătățești toate lucrurile astea?
Alex: Faptul că ai stat și mi-ai oferit feedback la fiecare postare sau la fiecare video făcut și că te-ai ținut de mine, pentru că altfel puteam să sar lucrurile acelea și să nu le fac, fapt ce m-a ajutat să exersez și să îmbunătățesc aceste abilități care folosesc și în alte domenii.
Cristi: Da, 100% ! Sunt foarte mulți oameni și poate foarte mulți programatori care care sunt mai închiși în ei și le e cumva teamă să discute, le e teamă să își expună părerile, mai ales când discută cu o persoană nouă sau în cazul unei discuții cu un client, partea esențială în freelancing, dar lucrul ăsta se poate rezolva și mai ales când ai pe cineva care să-ți dea feedback și să fie acolo alături de tine să îți spună exact ce greșești, ce trebuie să faci mai bine și unde trebuie să împingi ca să ieși din acea carapace și să ajungi la următorul nivel și asta mi-a plăcut foarte mult la tine, că execuția a fost topnotch.
Raul: Foarte mulți programatori se gândesc că sunt o fire introvertită și cum pot eu să învăț abilitățile sociale ca să mă vând în fața unui client sau ca să reușesc să prind oferta, când eu nu am făcut niciodată chestia asta în viața mea. Lucrurile de genu se rezolvă exact cum ai spus și tu, prin feedback, adică execuți, primești feedback și tot așa exponențial ajungi spre rezultat și nu te chinui să bati pasu pe loc sau chiar să mergi în jos.
Alex: Exact, pe lângă, îți dai seama că nu e chiar așa de rău, chiar a început să-mi placă la un moment dat, pentru că primeam feedback pozitiv și era ok și nu mai era frica aia că te critică și te judecă lumea. În interviuri, la fel, că dacă greșesc ceva mă judecă omul ăla, însă până la urmă lor nici nu le pasă, vor doar să treacă prin acel proces.
Raul: Bun, acum că ai terminat acest proces prin Libertate.init(), ce planuri ai pe viitor?
Alex: Cum spuneam, vreau să călătoresc, însă, momentan am să stau acasă fiindcă nu am de ales, cum e treaba cu virusul ăsta, însă am să și investesc în niște side business-uri pe parcurs, mai am deja altele și încă câteva idei ce sunt total diferite de aceasta zona de IT.
Cristi: Deci să înțeleg că te folosești de income-ul pe care ți-l oferă freelancing-ul pentru a finanța alte business-uri și a forma alte surse de venit.
Alex: Da, cred că la un moment dat după ce am să le cresc am să ies și din această zonă și am să mă ocup de ele.
Cristi: Să înțeleg că și pentru tine, freelancing-ul e un pas intermediar și nu un scop în sine de a fi freelancer.
Alex: Nu, nici programare până la moarte nu aș vrea să fac..
Raul: Asta mi s-a părut interesant, am vorbit cu Alex și el spunea că nu vrea să facă programare mulți ani în continuare, adică, aș vrea să îmi adun un venit, iar mai apoi să fac altceva. Și de exemplu, sunt foarte mulți programatori ce sunt pasionați de agricultură și investesc ce fac din programare într-o mini fermă. Foarte interesantă chestia asta, poate e datorită și din cauza mediului că ești doar în fața calculatorului și îți cauți ceva, altceva mai diferit.
Cristi: Acum că ai avut experiența asta și ai văzut transformarea asta la tine, cât de plauzibil crezi că e pentru orice persoană, să zicem că e o persoană mai introvertită și are o oarecare reținere la comunicare sau când vorbește, se teme de ce o să spună persoana respectivă despre ea, cât de posibil crezi că e pentru o astfel de persoană să facă pasul ăsta spre freelancing, dacă are îndrumarea potrivită, adică crezi că e posibil?
Alex: Posibil sigur e, cât de greu sau de ușor e, cred că ține de nivelul de timiditate pe care persoana o are.
Raul: Cum vezi tu cariera asta de-aici înainte ? Care sunt așteptările tale? Foarte multe persoane se gândesc că au prins primul proiect, iar mai apoi nu știu dacă îl mai prind pe al doilea. Ai gânduri de genul și încredere că mai poți să generezi proiecte de acum înainte?
Alex: Asta clar da, la mine era partea tehnică în care nu aveam încredere, nu acel proces, adică îmi fixez toate aceste lucruri, iar acum că am deja o ofertă, am să lucrez pe această tehnologie, iar mai apoi o să-mi fie super ușor să iau interviurile, iar când vine vorba de generat lead-uri, nu se pune problema pentru că oricum generam foarte multe.
Cristi: Dacă te-ai întoarce în timp, în momentul în care ai decis să lucram împreună ai repeta această experiență?
Alex: Da, cu siguranță!
Cristi: Ceva ce vrei să recomanzi persoanelor ce se uită la tine și care vor poate să facă freelancing?
Alex: E foarte important să rămâi perseverent, chiar dacă au unele lipsuri, indiferent pe ce plan. Până la urmă, la mine s-a dovedit că e important să fiu perseverent și acest lucru l-am făcut cu ajutorul vostru.
Cristi: Chiar mă bucur că ai reușit să faci asta!
Alex: Și eu mă bucur mult că am lucrat cu voi și că acum v-am întâlnit față în față și sper să vină cât mai multe persoane în această direcție pentru că așa o să se schimbe cumva și industria, mai ales în perioada asta.
Raul: Bun, Alex, ne bucurăm mult că te-am avut astăzi aici și că ți-ai alocat timp pentru testimonialul ăsta, noi îți urăm mult succes în continuare !
Leave a Reply