Sumar
Salut, Raul și Cristi de la Libertate.init(), suntem astăzi alături de Marian Hotca, el e .NET developer și astăzi ne va poveste despre experiența lui cu freelancing-ul și cum a făcut el tranziția de la corporație la freelancing.
Marian e un programator din Negrești-Oaș cu peste 7 ani de experiență mostly pe .NET. În ultima vreme și-a dat seama că job-ul 9-5 nu e ceva făcut pentru el și că singură șansă în momentul de față să își obțină libertatea e să facă pasul spre freelancing.
În prezent, Marian are propriul business pe care il susține din veniturile suplimentare pe care le face cu ajutorul freelancingului, iar cu libertatea de timp pe care a obținut-o vrea să oferă ceva înapoi comunității în care a crescut. Vrea să destrame mitul că trebuie neapărat să pleci în străinătate la muncă fizică că să faci mai mult bani și urmează să deschidă o școală de programatori la el în oraș.
Pentru Marian, programul Libertate.init() a reprezentat prima experiență de mentorat, o alegere pe care o consideră inspirată, și e recunoscător pentru switch-ul în mentalitate pe care l-a făcut și know-how-ul obținut în urma parcurgerii programului cu care a ajuns să își crească veniturile de 2.5 ori și să obțină un proiect care e mult mai puțin stresant decât cel de la vechea firma.
Dacă vrei să faci rapid trecerea din corporație în freelancing și să înveți cum să faci freelancing în mod corect, fără să intri pe proiecte mici după munca și să faci nivelul asta mai sus față de cel la care ești acum, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, Cristi sau un expert din echipa noastră, eu am fost Raul, Cristi și Marian, salut!
Transcriere completă
Salut, Raul și Cristi de la Libertate.init(), suntem astăzi alături de Marian Hotca, el e .NET developer și astăzi ne va poveste despre experiența lui cu freelancing-ul și cum a făcut el tranziția de la corporație la freelancing.
Ok Marian, care a fost experiența ta cu programarea, cât timp ai lucrat în domeniu și pe ce tehnologii ai fost?
Marian: În principiu sunt full stack developer, pe backend am lucrat cu aproape toate tehnologiile bazate pe .NET și pe Frontend am experiență în AngularJs, Vuejs și React.
Și de câți ani ești în industrie?
Marian: de 7 ani
Care a fost motivația ta să treci spre freelancing?
Marian: Mi-am dat seama că programul de la 9 la 5 nu e pentru mine, am vrut să am mai multă libertate și să nu mai depind de cineva anume că să-mi câștig traiul
Marian, și din discuția pe care am avut-o inițial lucrul ce mi-a plăcut foarte mult la ține e că tu vrei să te implici în comunitatea locală, locul de unde ești. Poți să ne dai mai multe detalii despre asta? Cine știe poate chiar se uită vor vrea să colaboreze pe viitor în proiectul pe care vrei să-l începi.
Marian: În comunitate circulă vorba că nu poți să-ți câștigi traiul dintr-o muncă precum programarea sau o muncă de birou și multe persoane preferă să plece în comunitate la muncă fizică. Vreau să schimb percepția asta și planul meu de viitor e să creez un program de inițiere în IT și să creștem treptat mai mulți programatori treptat.
Ok, în ce zona e asta, în ce oraș sau în ce zona vrei să te implici din punctul asta de vedere?
Marian: Negrești-Oaș județul Satu Mare
Ce știu eu despre freelancing e că vrei să ai flexibilitatea în timp și în locație că să poți să fi acolo efectiv și bineînțeles să strângi resurse de bani și timp că să te poți implică din punctul ăsta de vedere.
Marian: Exact, pe lângă libertate, freelancing-ul reprezintă o sursă de venit pentru ideile mele pe viitor. Am și un business online și cumva îl alimentez din banii câștigați din freelancing. Mai am și alte idei în minte și toate se vor realiza pe viitor dacă continui pe ramură asta.
Marian, noi am început să lucrăm împreună și sunt curios care au fost principalele obstacole care te-au ținut să faci freelancing înainte și pe care le-ai depășit pe parcursul programului?
Marian: Prima problema era mindset-ul, clar. Nu știam exact la ce nivel sunt, când auzeam de alți programatori care câștigă sume mari din freelancing aveam impresia că sunt super skilled sau mult mult mai buni decât mine. Cred că curajul de a lua o decizie peste noapte “Gata cu corporația, de acum o să fac freelancing” cumva comoditatea de a renunța la ceva ce era la îndemână.
Cum a venit decizia asta? Cum ai ai știut că e momentul să faci ceva?
Marian: Aveam asta în plan de ceva timp, dar trebuie să recunosc că nu am avut resursele necesară să merg înspre freelancing că la carte. Va urmăream de ceva timp deja și inițial am zis să mă documentez puțin până să lucrez cu voi.
Prin resurse la ce te referi? La financiară sau ce fel de resurse?
Marian: Mai exact mă refer la un guideline de cum trebuie făcut freelancing-ul că la carte. Sunt foarte multe programe pe internet dar nu mi s-au părut de încredere.
De ce am fost noi de încredere?
Marian: Testimonialele, vedeam oameni care își povesteau aventură lor în freelancing și am observat că vorbeau cu sinceritate și nu erau ceva regizat.
Tu Marian ai un mindset de antreprenor, ai și un business și vrei să continui să ajuți societatea cu diferite proiecte și afacer, care crezi că era alternativă pentru tine dacă nu făceai pasul asta?
Marian: Asta era cam singură șansă să îmi câștig libertatea
De multe ori vorbesc cu programatori care sunt foarte experimentați, poate chiar mai experimentați decât ține că și tu ai foarte multă experiență în domeniu îmi spus că poate să meargă în străinătate să lucreze sau chiar la google. Au impresia că asta e alternativă la freelancing, mergând într-o companie mai mare în timp să-ți câștigi o libertate și mai mulți bani. Tu cum vezi lucrul asta?
Marian: Întotdeauna când există posibilitatea de a pleca în străinătate trebuie să faci un calcul super exact. Da, salariul este mare dar și cheltuielile sunt pe măsură. Analizând ofertele din străinătate nu mi s-au părut atât de profitabile, chiar unele erau mai slab plătite, asta comparativ cu traiul din țările respective în corelație cu România
Chiar mi se pare genial cum ai pus punctul pe i, banii practic au valoare relativă. Dacă mergi într-o țară care are economia mai dezvoltată acolo dacă ai face 7000 euro pe luna s-ar simți diferit decât dacă ai face în România banii ăștia.
Marian: Robert Kiyosaki spunea că nu contează câți bani faci ci cu câți bani rămâi la finalul lunii.
Tu acum ai trecut spre freelancing, ce rezultate ai obtinut și la ce nivel ai ajuns în freelancing?
Marian: Pentru început mi-am mărit venitul cu 2.5X, e chiar o sumă consistentă, aveam salariul mare și la corporația la care lucrăm și bănuiesc că o să ajung la un 5x ceea ce e mult în comparație cu salariul mare pe care îl aveam.
Dacă e să luăm principiul lui Robert Kiyosaki tu câți bani pui deoparte dacă e să compari între freelancing și angajat?
Marian: Foarte mult, dar asta și din perspectiva că m-am mutat de acasă unde stilul de viață e mult mai puțin costisitor decât la Cluj. E undeva de 8 sau 9 ori mai mult față de cât economiseam la Cluj.
Cum vezi lumea freelancingului acum? Ai precizat că era o problemă de mindset inițial, cum s-a schimbat percepția asta după colaborarea asta și după ce am lucrat împreună?
Marian: De freelancing aveam impresia că o faci în timpul tău liber în pasiune și nu îmi imaginăm că poți să-l faci full time și să-ți câștigi traiul din asta. Mă lăsăm demotivat de proiecte sau de anumiți programatori de pe platformele de freelancing care cereau sume enorm de mici și aveam impresia că nu o să am nicio șansă în zona asta pentru că de obicei se caută o execuție cât mai ieftină
După ce am intrat în program și am urmat toți pașii mi-am schimbat total percepția despre freelancing și cum să-ți câștigi traiul. Pot să spun că acum nu mi-aș face probleme dacă mi s-ar termină proiectul peste 2 luni. Aș fi 100% încrezător că pot să-mi găsesc un client în foarte puțin timp.
Ok, tu de ce crezi că e situația asta, e ceva formulă magică pe care o avem la Libertate.init sau e nevoie în piață pe care să o satisfacem în mod corespunzător.
Marian: M-aș înclină mai mult spre formulă magică din Libertate.init, dacă nu aș fi participat în program cu siguranță aș fi irosit 2 ani încercând să ajung la un freelancing că la carte și cu siguranță aș fi eșuat pentru că de obicei suntem comozi și preferăm să aman studiu.
Că să clarificăm puțin pentru oameni, formulă magică nu înseamnă că venim noi și batem din degete și dintr-o dat oamenii devin freelanceri. Într-adevăr e un efort acolo și un proces care vine structurat și îți arată cum să faci lucrurile bine dar trebuie executat asupra lui și nu e o chestie unde dai bani și peste noapte te îmbogățești pentru că e nevoie de execuție până la urmă. Cum ai văzut tu treaba asta, cum ți sa părut procesul? Ți s-a părut greu de executat? Plauzibil? Că are sens? Care a fost impresia ta din punctul ăsta de vedere?
Marian: Pașii pe care voi îi prezentați în program sunt super ușor de urmărit, cred că orice programator experimentat poate să urmeze niște instrucțiuni destul de simple.Ce îmi lipsea mie super mult era skill-ul de a te vinde, de a te marketa, lucru ce am descoperit în programul vostru.
Am mai observat o chestie interesantă înainte, partea asta de accountability, ziceai ca dacă ai fi încercat singur din cauză că nu te ținea nimeni responsabil că să obții rezultate ai fi procrastinat, în weekend-uri plecai undeva, în timpul săptămânii după program nu mai aveai chef și ieșeai la o bere poate și asta era ziua ta. Asta mi se pare cea mai interesantă chestie în mentorat, mai ales dacă e unul de calitate e că persoană cu care lucrezi te ține accountable și responsabil să ajungi cât mai aproape de rezultate. Tu ai mai investit înainte în mentorat? Ai mai fost în programe de genu?
Marian: Sunteți primii mei mentori și eu zic că am fost destul de inspirat când am decis că vreau să colaborez cu voi. Ideea de baza e că dacă vrei să faci totul de capul tău fără să te documentezi s-ar putea să ajungi să-ți irosești mult timp din viață, timp care ar putea fi exploatat în mod util având resursele necesare.
Pe ce proiect lucrezi, pe ce tehnologii, cum e clientul?
Marian: Proiectul e super interesant și complex cu tehnologii .NET, AZURE mai mult pe partea de integrare pentru că e un sistem super complex. Clientul e super ok, aveam impresia că plătindu-mă cu atâția bani va avea și cerințe mai exagerate dar e chiar mai lejer decât la fostul meu job lucru ce m-am impresionat super tare.
Câte ore lucrezi pe zi?
Marian: Effective 3-4 ore
Ok, și faci la clientul asta de 2.5x mai mulți bani decât la clientul anterior în venit net, nu-i rău!
Marian chiar sperăm că resursele astea pe care le faci acum să fie un impuls în dezvoltarea ta că persoană și dezvoltarea afacerilor pe care le faci pentru că o să aducă un impact foarte mare în societate. De asta fac parte din programul Libertate.init() pentru că știu că sunt oameni ca tine care dacă ar avea mai multe resurse ar putea să facă mult mai multe lucruri faine
Noi vrem să îți urăm mult succes în continuare și chiar să colaborăm pe viitor dacă începi o inițiativa în zona respectivă dacă putem să ajutăm într-un fel sau altul tot timpul ușa e deschisă.
Mulțumim mult de timpul acordat astăzi și ne auzim!
Marian: Mult succes și vouă, ne auzim!
Dacă vrei să faci rapid trecerea din corporație în freelancing și să înveți cum să faci freelancing în mod corect, fără să intri pe proiecte mici după munca și să faci nivelul asta mai sus față de cel la care ești acum, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, Cristi sau un expert din echipa noastră, eu am fost Raul, Cristi și Marian, salut!
Leave a Reply