Sumar
“Dacă vrei să faci dublu sau triplu venitului tău actual că freelancer trebuie să lucrezi câte 12-16 ore pe zi.”
Acesta este unul dintre cele mai cunoscute mituri în această zona de freelancing dar și unul dintre cele mai nefondate.
Ideea ca trebuie să lucrezi 16 ore pe zi că să câștigi dublu vine din gândirea unidimensională în care raportul dintre bani și timp e exact același indiferent de context. Adevărul e că și dacă schimbi firma la care lucrezi, schimbi contextul în care te afli practic, vei observa cum rata orară crește și faci mai mulți bani cu exact același timp investit.
Exact asta se întâmplă și în zona freelancingului. Că freelancer își schimbi contextul în care lucrezi dintr-o corporație în România în echipa de programatori a unui client care activează la nivel internațional și care nu se limitează la economia pieței locale din care faci tu parte.
Pe langa asta o componentă care s-ar putea să scadă variabilă timpului e programul flexibil, adică programul real flexibil adică o să ai și mai puține meeting-uri în fiecare săptămâna și o să îți poți face muncă exact așa cum vrei tu, dacă ești productiv dimineață o să poți lucra dimineața iar dacă ești productiv seara poți lucra seară și să faci muncă de calitate într-un timp mai scurt.
Părerea mea e că astăzi dacă ești programator e păcat să activezi într-o singură dimensiune, e păcat să rămâi în dimensiunea asta unde pui egalitate între timp și bani și e păcat să nu încerci să faci freelancing și să faci egalitatea asta să dispară decupland timpul alocat de suma de bani pe care o faci.
Dacă vrei să înveți să te vinzi și să negociezi corect cu un client din piața internațională ca să faci freelancing în mod corect hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine cu Cristi sau un expert din echipa noastră, intră pe libertateinit.ro și hai să ne auzim la un call.
Transcriere completă
Salut, Raul de la Libertate.init() aici
Azi vreau să vorbesc despre o idee pe care am auzit-o frecvent și anume că din postura de freelancer lucrezi mult mai mult iar că să câștigi dublu sau triplu față de cât faci acum ca și angajat va trebuie să aloci mult mai mult timp ori 8-12-16 ore de muncă în fiecare zi.
Ideea asta vine din gândirea dintr-o singură dimensiune. Dacă gândești așa tu te gândești doar într-o singură dimensiune și nu vezi defapt cât de mare e piață și zona asta de IT și câte oportunități sunt defapt. De ce e o singură dimensiune? Pentru că tu pui egalitate între timpul pe care îl aloci în muncă și banii pe care îi scoți din muncă ta și acum vreau să-ți arăt mai multe dimensiuni din zona asta.
A doua dimensiune este contextul. Dacă tu schimbi contextul vei putea să câștigi mai mult alocand același timp sau să îți aloci mai puțin timp și să câștigi la fel cât faci acum. Dar ce înseamnă defapt contextul asta?
Dacă tu lucrezi acum că și angajat într-o firma locală din Cluj, București, Iași sau alt oraș din România chiar și dacă ai schimbă contextul puțin, dacă cu abilitatea pe care o ai acum dacă schimbi contextul și te muți într-o altă firma nu va mai fi semnul de egalitate. Într-adevăr nu vor fi diferențe mari dar nu o să mai fie egal. Lucru asta trebuie să-ți dea un hint că schimbarea contextului, schimbarea firmei îți poate efectiv schimbă variabilele adică timpul și banii.
Acum, gândește-te ce înseamnă să schimbi contextul în piață globală, să nu mai apelezi la firmele locale pentru muncă și să găsești un client străin cu care să lucrezi direct, să faci parte dintr-o echipa de clienți și să schimbi contextul. Ce crezi că s-ar întâmplă în cazul asta? Crezi că ar trebui să lucrezi mai mult pentru mai mult sau semnul de egalitate s-ar schimba.
Realitatea e că se schimbă complet semnul de egalitate în 2 linii paralele. Linile astea paralele decuplează timpul de banii pe care îi câștigi după timpul tău. De ce se decuplează lucrurile și cum se poate schimba contextul în piață internațională prin abilitatea de vânzare, comunicare și negociere. Aceste 3 abilități au puterea să îți schimbe contextul. Au fost să te aducă dintr-o singură dimensiune în 2 dimensiuni și practic să navighezi în piața de IT prin diverse oferte din parte clienților și să câștigi mult mai mult din piață asta.
Faptul că îți schimbi contextul o să-ți țină timpul constant și o să-ți crească banii proporțional, adică o să câștigi dublu sau triplu doar prin faptul că o să acționezi în piața internațională, că nu mai ai intermediari și că o să intri tu singur în proiecte.
Chiar și așa sunt șanse să scadă timpul și banii să crească, adică să fie o relație și mai bună decât egalitatea sau schimbarea de context pe linile paralele prin următorul lucru: În freelancing nu lucrezi singur ci în echipe de developeri cu o muncă asemănătoare cu ce faci acum dar fără micromanagement.
A doua componentă care s-ar putea să scadă variabilă timpului e programul flexibil, adică programul real flexibil adică o să ai și mai puține meeting-uri în fiecare săptămâna și o să îți poți face muncă exact așa cum vrei tu, dacă ești productiv dimineață o să poți lucra dimineața iar dacă ești productiv seara poți lucra seară și să faci muncă de calitate într-un timp mai scurt.
A treia componentă e că o să lucrezi într-o piață internațională unde lucrurile sunt dinamice, se mișcă rapid și faptul că ești independent în această piață îți da o abundență de flexibilitate și libertate în viața ta.
Părerea mea e că astăzi dacă ești programator e păcat să activezi într-o singură dimensiune, e păcat să rămâi în dimensiunea asta unde pui egalitate între timp și bani și e păcat să nu încerci să faci freelancing și să faci egalitatea asta să dispară decupland timpul alocat de suma de bani pe care o faci.
Dacă vrei să înveți să te vinzi și să negociezi corect cu un client din piața internațională ca să faci freelancing în mod corect hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine cu Cristi sau un expert din echipa noastră, intră pe libertateinit.ro și hai să ne auzim la un call.
Eu am fost Raul, salut!
Leave a Reply