Sumar
Salut! Raul și Cristi aici, de la Libertate.init() și în acest video vreau să vorbim despre 3 motive pentru care un mentor îți salvează banii.
Tu, ca angajat prins în 9-17 la corporație, nici măcar nu realizezi câți bani pierzi, neacordându-ți șansa de a face freelancing și de a rupe lanțul acela, în care mai mult de 50% din cât plătește un client pentru tine, ajunge la corporație.
Timpul, ca cea mai prețioasă resursă a noastră, trebuie utilizat pentru a scoate maxim-ul din tine. De ce să faci aceeași muncă și să fii plătit mai puțin, doar din prisma faptului că ai această iluzie în care corporație = siguranță?
Singur, fără un sistem de acțiune foarte bine pus la punct ești așa, ca la un joc de noroc. Un mentor îți arată exact cum și de ce trebuie să faci anumite lucruri, permițându-ți astfel să scoți maximul de beneficii din munca depusă de tine.
Sfaturile de pe internet + contabili slabi și prost informați îți pot reduce drastic venitul, dacă tu faci un calcul estimativ pe an. Poți pierde timp de un an aproximativ 12.000 de euro doar dacă la sfatul unui contabil slab îți faci SRL în loc de PFA. Și din discuțiile avute cu programatorii, lista aceasta de exemple poate continua.
Dacă nu vrei ca lipsa de profesionalism a altora să te afecteze și dacă vrei să faci freelancing la cel mai înalt nivel, unde nu norocul are cuvântul decisiv, ci munca, cunoștințele și tehnicile tale de achiziție de clienți, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call!
Noi am fost Raul și Cristi! Salut!
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi aici, de la Libertate.init() și în acest video vreau să vorbim despre 3 motive pentru care un mentor îți salvează banii.
O să intrăm în detalii legate de greșeli pe care le faci și habar nu ai că le faci când încerci să faci freelancing pe cont propriu și costuri care se adună acolo din mai multe spectre și din partea asta, legală și fiscală – subtilități la care nu ești atent, o grămadă de lucruri și hai să le luăm pe rând. Primul și primul lucru.
Primul lucru e că nu crezi că freelancing-ul e posibil la nivel înalt. Alegi să rămâi în corporație pentru 2000-3000 de euro pe lună și în modul ăsta tu decizi să pierzi cost de oportunitate în fiecare lună și de fapt cât pierzi? Pierzi în primul rând din cauză că nu ești contractor și că efectiv se pierd o mare parte din taxe. După aceea, pierzi din cauză că valoarea pe care o ia corporația pentru tine e de cel puțin 2 ori sau 3 ori mare decât îți dă acuma. Deci, dacă ar fi să facem un calcul simplu la 2000 sau 3000 de euro pe lună, tu ai putea să faci lejer în freelancing 7000, 8000 de euro. Deci tu în fiecare lună pierzi 5000 de euro pe care clientul oricum îi plătește pentru munca ta. Merg la corporație, nu îți vin ție în cont.
Și în fiecare lună în care încerci să faci singur freelancing în ghilimele și te strădui și așa mai departe, plătești 5000 de euro pentru firmă acolo, pentru faptul că îți dă de muncă. Asta e taxa pe care o plătești pentru a avea de muncă: 5000 de euro. Și pentru a primi această stabilitate în ghilimele, pe care firma o oferă. Trecem apoi la al doilea lucru și aicea chiar e o chestie foarte interesantă care s-a întâmplat pe grup și mare atenție, oameni buni, la contabili și la ce lucrați cu contabili pentru că e o greșeală enormă să crezi că informația gratis plus sfaturile de pe internet plus titlul de contabil înseamnă și lucruri bine făcute în freelancing.
Chiar zilele trecute, pe grupul nostru public de facebook am văzut diverse postări de la programatori care vorbeau cu contabilul și le spunea să plătească taxe care efectiv nu trebuiau plătite de programatori, adică taxe mult mai mari, din diverse arii ori regim fiscal greșit, ales de contabil, ori plăteau TVA și nu trebuiau să îl plătească și tot felul de taxe pe care le plăteau ei pe care nu trebuiau să le plătească. Adică efectiv legea nu le spunea să le plătească și efectiv costul ăsta pe contabil, l-am calculat împreună cu Cristi, e undeva la 20% din venitul pe care îl faci. Adică tu, dacă reușești să faci 5000 de euro pe lună, 20% din venit care e undeva la 1000 de euro pe lună îți merge din greșelile contabililor, pentru că nu faci lucrurile corect pe partea legală și fiscală. Și gândește-te că îi 1000 de euro pe lună, care scalează în timp, adică într-un an îs deja 12.000 de euro pe care îi pierzi doar din cauza unui contabil slab.
Efectiv sunt cazuri reale de contabili care nu știu să sfătuiască oamenii corect în lumea asta a freelancing-ului sau mai mult decât atât, nu au insentive-ul setat corect să te sfătuiască în cea mai bună direcție, pentru că de multe ori, poate chiar nu ai nevoie de un contabil pentru a face freelancing cum trebuie și atunci contabilul respectiv nu o să spună că nu e nevoie pentru serviciile lui pentru că vrea să-și ia banii ăia la finalul zilei de pe urma ta.
Da, aicea de fapt, vreau să dau exemplu de când lucram la Approd pe partea de suport cu clienții. Efectiv toți clienții care veneau să mă întrebe ce fel de firmă să facă și discutaseră cu un contabil înainte; contabilul le spunea să-și facă SRL. De ce crezi că contabilul o să-ți zică să-ți faci SRL în loc de PFA? Pentru că o să aibă de muncă! Dacă-ți faci PFA nu o să aibă mare lucru de făcut. Deci din start, un contabil nu o să țină cont de ce e mai bine pentru tine, o să țină cont de ce e mai bine pentru el, adică să aibă el cât de mult de muncă și tu să îl plătești lunar pentru munca lui.
Apropo, grupul nostru public îl găsiți în descriere: Libertate în IT, Clienți și Bani ca freelancer. E o comunitate în care împărtășim knowledge și o comunitate foaret strânsă, care îmi place cum s-a închegat, așa că puteți să intrați acolo și să ne auzim în comunitate, să zic așa. Mergem acuma la al 3-lea punct în care un mentor îți salvează bani și probabil aici e diferența cea mai mare pe care o poate face un mentor și e vorba despre succesul impostor. În momentul în care tu ai o experiență și obții singur, te contactează ceva recrutor sau mai știu eu cine și îți dă o ofertă pe care tu o negociezi și tu ești mândru de tine că o negociezi la nu știu, 30, 35 de euro pe oră și crezi că mamă, ce treabă bună ai făcut, când de fapt, tu ai pierdut semnând contractul respectiv, ai pierdut vreo 5000 de euro pe lună, pentru că potențialul tău era mult mai mare de atât. Din păcate se întâmplă treaba asta și asta te costă iar 60.000 de euro pe an pentru faptul că nu ai avut direcția potrivită și nu știi care e valoarea ta exact și cine poate să îți dea ție bani pentru valoarea pe care tu o ai.
Gândește-te că 5, 6 euro negociați prost la rata orară îs 1000 de euro pe lună, pierduți. În 6 luni, cât o să lucrezi minim pe un proiect de freelancing, îs 6000 de euro pierduți. Într-un an îs 12.000. Dacă-ți negociezi mai prost rata și efectiv nu te apropii de valoarea ta reală, pierzi mult mai mulți bani în timp, adică efectiv oportunitatea pe care o pierzi e mult mai mare, adică succesul ăsta de tip impostor, să încerci tu pe cont propriu, să-ți dai seama și să te bucuri că ai reușit să faci o sumă, când de fapt potențialul tău putea fi mult mai mare și nu ajungi rapid să te calibrezi la potențialul tău, te sperii de câți bani puteai să faci, în trecut.
Dacă adunăm toate sumele ăstea și le punem cap la cap, deja sunt câteva zeci de mii de euro care se adună în cadrul unui an. Nu punem aici pe mai mulți ani de zile și nu punem aici partea cu stresul. Cât trebuie să te stresezi cu partea legală și fiscală, ca să găsești un contabil bun, vorbește cu mai mulți contabili, vezi care are dreptate, care nu. Ai un ping pong de informații, de fake-news-uri, de fel și fel de păreri care știi că sunt bune sau nu sunt bune, discuții cu potențiali clienți să încerce să faci freelancing pe… Da! Toate chestiile astea se adună în stresul și în timpul pe care îl ai, pentru că dincolo de bani și timpul e o resursă destul de limitată.
Hai să facem un calcul simplu la final. Îs 3 lucruri. Primul lucru, dacă rămâi în corporație în continuare, faci 2000, 3000 de euro pe lună, tu nu îți dai seama de fapt că tu puteai să faci 7-8000. Deci pierzi 5000 de euro pe lună. Asta e 60.000 pe an. Dacă îți iei un contabil slab, care nu știe să îți optimizeze munca de programator, o să pierzi 20% din cât faci. Asta e minim 1000 de euro pe lună, care îs 12.000 pe an. Deci deja îs 72.000 pe an. Și dacă nu îți negociezi rata calumea și dacă îți negociezi cu 5, 10 euro în minus pe oră, îi cel puțin 1000 de euro pe lună, pierduți și aicea, care din nou, scalează la undeva la 12.000 pe an. Deci pierzi cumva pe an, 80-100.000 de euro, doar că nu faci lucrurile la maxim, nu faci lucrurile cum trebuie făcute în freelancing.
Adică asta mă bucur eu tare mult când lucrăm cu clienții noștri, pentru că efectiv le eliminăm toate potențialele pierderi pe care le-ar putea avea. Nu e neaparat că nu faci bani din informatică, poți să faci. Poți să faci 2000 de euro, 3000, 4000, 5000. Îi faci! Dar e vorba de potențialul pe care îl ai și banii pe care de fapt îi lași pe masă și stresul pe care îl lași la o parte și practic aicea e plus valoarea pe care un mentor o aduce și noi practic, asta facem, de dimineața până seara. Noi știm exact ce mișcă în industria asta. Știm fiecare deget care mișcă în industria asta.
Și de fapt, timpul e singura resursă pe care o ai limitată. Adică vrei să-ți pierzi 6 luni, un an, încercând pe cont propriu și crezând că ai reușit? Fă-o, dar timpul tău e limitat. Asta e singura resursă. Cât timp îți vinzi timpul pe bani, cum faci ca freelancer sau ca angajat, părerea mea personală e că ar trebui să ți-l vinzi pe maximul cât poți.
Bun! Cam ăsta a fost micul breakdown pe care l-am făcut ca să punem în perspectivă ce înseamnă un mentor, versus ce înseamnă informații gratis și încercări pe cont propriu.
Dacă vrei să inveți să te calibrezi rapid pe piața de IT și să iei maximul din valoarea pe care o poți produce cu munca ta, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call! Noi am fost Raul și Cristi! Salut!
Aveți grijă, să nu pierdeți zeci de mii de euro pe an!
Leave a Reply