Sumar
Salutare! Raul și Cristi aici, de la Libertate.init()! Astăzi începem seria ”Cum să faci freelancing folosind Google”.
Trăim într-o societate în care ne aflăm la un click distanță de absolut orice informație. Motoarele de căutare îți pot oferi instant răspuns la orice întrebare care ți-ar putea trece vreodată prin gând. Dar oare cât de relevantă este această informație? Cum poți verifica background-ul persoanelor care postează informații despre freelancing, spre exemplu?! Cum poți avea siguranța că acea persoană chiar a făcut freelancing la nivel înalt sau doar a creat un site pentru aprozarul de la colțul blocului?!
Anonimatul și neputința de a verifica persoanele din spatele anumitor postări, comentarii etc nu face decât să ofere autoritate și o aparentă competență celor din spatele acestui tip de content. Dar cât de similar este contextul socio-economic al internautului respectiv cu cel în care trăiești și te raportezi tu? Mai este relevantă acum experiența lui, definită de byas-ul său personal și de cadrul spațio-temporal specific în care el trăiește?
Informațiile de pe Google nu îți oferă soluții personalizate la problemele pe care tu le întâmpini și nu te învață să faci freelancing la nivel înalt. Te împing mai degrabă spre o piață de IT locală, nu globală, unde chiar poți să treci la următorul nivel. A-ți face un portofoliu online, a lucra pe gratis și a te raporta la freelancing din perspectiva unui beginner este foarte greșit! Tu ai experiență, iar portofoliul tău este munca ta! Sfaturile irelevante și strategiile de pe Google o să te ajute să obții o rată sub valoarea ta, mediocră și așa nu vei evolua!
Dacă te-ai săturat să pierzi timp aiurea pe Google și să încerci lucruri pe cont propriu, sfaturi diverse de la diferiți oameni care poate că jumătate îs bune, jumătate nu sau nu știu, nu-s deloc bune că-s outdated, sau nu mai funcționează, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine și cu Cristi, unde o să punem la punct un plan, pas cu pas, prin care poți să ajungi din stadiul în care ești, în acela de freelancer, în cel mai scurt timp posibil. E un call sută la sută gratuit, nu te costă absolut nimic și o să prinzi foarte multă valoare în acest call și o să înțelegi cum funcționează lumea asta, adică să nu mai îți pierzi timpul pe astfel de articole și nu știu, încercând lucruri care nu funcționeză în ziua de azi.
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi aici, de la Libertate.init(). Azi o să începem o serie nouă, numită ”Cum să faci freelancing folosind Google”.
Da. Practic o să încercăm să parcurgem sfaturile pe care oamenii le primesc pe internet despre freelancing. Să vedem site-urile, blog-urile, fel și fel de informații random de la oameni, experți care-și dau cu părerea despre freelancing. Nu credem neaparat că oamenii aceștia sunt rău intenționați. Din contra, credem că sunt bine intenționați, numai că sfaturile pe care le dau și perspectiva mainstream asupra freelancing-ului pe care o găsești pe internet e complet, complet greșită pentru nișa de oameni cu care noi lucrăm și pentru programatorii cărora noi ne adresăm – programatorii care au experiență și care au un skill bine dezvoltat și vor să îl monetizeze prin freelancing.
Da și de fapt facem asta pentru că ne-am întrebat că ok, de ce nu-s mai mulți freelanceri? De ce nu-s mai multe persoane din domeniul IT, mai ales din România, care să facă freelancing astăzi? Eu când am fost student eram doar 2 colegi care făceam freelancing și ni se părea băi, fascinant. Cum numa` noi 2 suntem?! Le spunem la toți că uite, ce fain e în freelancing și câți bani se pot face.
Yep.
Și ce libertate îți oferă și nu făcea lumea și de fapt, nu făcea din cauza internetului.
Că lumea intră pe Google și vede un om care a făcut un site pentru un aprozar și ăla spune că e nasol freelancing-ul, că nu se plătește bine. Normal că dacă faci un site pentru aprozarul de la colț nu o să fie mișto freelancing-ul, adică, care e ideea?
Hai să vedem ce găsim, Cristi!
Da, intrăm aicea. Intrăm pe Google: ”how to start freelancing as a computer engineer”. Bun. Luăm primul site: ”7 tips for landing your first client as a freelance developer”.
Ce trebuie!
7 tips, exact ce trebuie!
Exact!
Bun. Dacă ai fost software developer, probabil ai simțit măcar o dată o invidie pentru prietenii care au trecut în freelancing. Sfatul numărul 1 pe care oamenii ăștia îl dau: ”Build an online portofolio”.
Nici unul dintre clienții cu care am lucrat până acum la Libertate.init() nu are portofoliu. Nu poți lucra în domeniul ăsta IT la nivel înalt dacă lucrezi singur. Toate proiectele de freelancing care te plătesc bine o să fie proiecte în echipă. Aicea nu se valorează portofoliul, pentru că nu ai cum să faci un proiect așa complet singur, mai degrabă se valorează abilitatea ta, adică skill-ul tău tehnic. Ăsta contează de fapt.
Și ăsta e lucrul care mă supără foarte mult la ideea de a învăța freelancing-ul pe internet – e pentru că oamenii de aici pun toate industriile sub aceeași umbrelă: freelancing-ul e la fel pentru toate industriile, ceea ce e complet fals, nu are cum să fie așa. Sunt atât de multe diferențe între freelancing-ul pe design și freelancing-ul în IT. Sunt atât de multe diferențe între freelancing-ul în IT cu site-uri de WordPress și freelancing-ul în IT cu programatori care lucrează în companii și construiesc sisteme șamd. Bun, mergând mai departe, sfatul numărul 2 pe care îl dă site-ul de aici e ”Work for free”. Freelancerii se întâlnesc cu o dilemă foarte dificilă, să obțină proiecte sau să aibă reputația bazată pe proiecte pe care le-ai făcut deja.
Și aicea îi interesant că zice că ”since you are starting from 0”. Asta e fals! Tu nu începi de la 0! Tu nu începi ca programator de la 0! Tu ai lucrat deja. Dacă lucrezi cu noi, o să fi lucrat cel puțin 3-4 ani în trecut, pe proiecte reale! Adică ai scris cod real, ai dezvoltat cod acolo, ai rezolvat task-uri pe proiectele respective, nu începi de la 0. Deci nu are niciun sens să începi să mergi gratis în freelancing, că nu te ajută cu absolut nimica.
Îți arată cum să îți construiești reputația. Tu nu ai nevoie de reputație pentru că deja o ai. Reputația ta e munca pe care deja ai făcut-o, nu are rost să construiești de la 0 o altă reputație în freelancing, pe proiecte micuțe sau așa mai. E complet necongruent cu ce ai făcut până acuma și sfaturile pe care le dau aici sunt cel puțin…
Thumbs down.
Thumbs down. Intră în contact cu start-up companies care nu sunt legate de software și oferă-te să le construiești lor un site de prezentare. Vorbește cu organizații locale și vezi dacă caută software development. Vorbește cu prietenii și familia! Ce nevoie are vărul meu de software developer care să factureze 50 EUR pe oră?! Ce nevoie ar putea el să aibă de o astfel de expertiză?! Care sunt șansele ca în network-ul familiei tale să fie așa ceva?! ”Create business e-card with your name on”… da! Trecem mai departe, punctul numărul 3: ”Get testimonials, then flaunt them!”
Da. Deci practic ca și cum să primești testimoniale de la oamenii pentru care ai lucrat pe gratis și după aceea, cu testimonialele astea, cumva să le arăți că bă, uite eu pot să fac un site de la 0, sau pot să fac totul singur, dar lumea întâi caută pentru asta. Adică ți-ai arătat complet poziționarea, ți-ai ratat complet piața. Tu nu ești căutat să faci lucruri singur. Nu ești căutat să faci lucruri de la 0. Un proiect complex nu o să se facă singur, exact cum ziceam și înainte și efectiv tu ai crescut practic ca programator, ai investit timp în abilitatea asta tehnică. N-ar avea nici un sens să faci un pas în spate, adică ok, să mergi iară de la 0, de la beginner level?! Nu ești un business, încă ești un programator, doar că vrei să crești. Adică nu te mai vând alții, intermediarii, să începi să te vinzi tu.
Mai departe: ”Spread the word and market yourself!” Nici unul dintre clienții noștri nu cred că s-a întâlnit cu un client față în față.
Cel puțin nu din prima.
Sfaturi destul de slabe aici: ”Contribuie la proiecte…” Uite, mai sunt 2 sfaturi: ”Attend meetups”. Nici unul dintre clienții noștri nu a obținut clienți de la meetups. ”Contribuie la proiecte open source” – nu e necesar.
Da, recomandăm să faci asta, că ajută, dar nu e necesar. Adică nu asta trebuie să te facă freelancer.
E un mic detaliu. E un detaliu super mic care…
Și e bine să contribui, știi? Să fii un contributor, că-s proiecte care ajută pe toată lumea, până la urmă.
Următorul site e scris pe medium: ”The right way to start freelancing. Fără no gig sites, no free work, no drowning, no shit!” Îmi place cum sună. Pare să…
Și e din 2018, pare mai recent.
Pare mai recent, exact! Tipul face freelance design business de 17 ani. De asta e foarte important când citești sfaturi de freelancing să nu le iei de la oameni care nu sunt în nișa, industria ta. Și de asta prin ce facem, prin Libertate.init(), customizăm totul pentru piața din România, pentru developerii care au experiență în România, să se lanseze în piața internațională. Freelance design e deja cu totul altă lume. Dar hai să mergem mai departe să vedem sfaturile pe care le dă omul ăsta. Pare că de 17 ani e în industria asta și a văzut ”terrible freelancing advice” pe Medium și pe internet. Sută la sută de acord până aici, îmi place de tipul ăsta, începe să îmi placă și acuma vrea să ne spună de la începutul lui care sunt lucrurile pe care le-a învățat. În primul rând, să stabilești obiectivele pe care ai, să te asiguri că nu faci freelancing pentru motivele greșite. Thumbs up!
Thumbs up, da!
Da! Din punctul ăsta de vedere e bună. ”Don`t do it because it`s popular or you believe it`s an easier way to make more money. Don`t do it beacuse you think it means you can easily turn your passion into a profitable business”. Mmmm, adică…
Ar putea fi un pas, știi, până acolo, da na…
Da, da. Într-un business nu neaparat, da tu ca freelancer, să faci bani, să poți să faci asta destul de rapid, dacă ai experiența necesară. Adică nu e o tranziție așa de dificilă, la asta mă refer.
Da.
Bun. ”And definitely don`t choose freelancing solely for the promise of a glamorous nomadic lifestyle”.
Da îmi place ce scrie aicea, că motivele ar putea fi ok, practic să ai mai multă flexibilitate, libertate, să nu mai pierzi timp în trafic, să poți să petreci mai mult timp cu familia. Astea-s motivele reale, știi? Pentru asta faci freelancing.
Yep. Adică e, sunt… Până acuma suntem de acord cu tipul ăsta, e bine. Sunt, știi de ce vrei să faci asta, să nu o faci pentru motivele greșite. Thumbs up! – pun aici. După aia vine cu ”Where do I find my first clients?” Cea mai întâlnită întrebare și cel mai greșit mod pe care oamenii îl iau de obicei. Asta îmi place, ce zice aici. ”You`ll find no shortage of freelancers encouraging you to jump on to freelance gigs sites like Upwork, Fivver, Toptal to find your first clients.” Și vedem asta de atâtea ori. Oameni care vin în call-uri cu noi și ne spun că bă, am încercat pe Upwork sau pe fel și fel de platforme și foarte multă lume te încurajează. Intră pe site-urile ăstea și nu! Foarte tare! Bine, tipule! Bravo! Îmi place de tine! ”You won`t find the best clients on these race-to-the-bottom marketplaces. Thumbs up până aici.
Și asta e din cauză că cum tot ziceam și noi în video-uri, îs prea mulți programatori care concurează pe site-urile astea, prea puține proiecte care le vin la site-uri. Că e two-sided market. Îs freelancerii și îs clienții care plătesc și îs prea mulți programatori, adică efectiv concurezi și nu o să prinzi proiecte constant, o să prinzi rate mici, scade în timp calitatea, scade și calitatea clienților pentru că văd că nu se pot baza pe platformă.
Și el completează aici: ”It`s not worth it to go in there.”
Da, doar că ia uite cum zice el să găsești clienți. Ăsta iar mi se pare, aici mi se pare thumbs down.
Da.
Deci până aici am fost super de acord cu el.
Super de acord, după care zice instead, look ultra local. Uită-te super local. Mulți oameni vor freelancing ca să lucreze cu clienți internaționali, dar asta înseamnă că cum intri în competiție pe piața internațională. Asta e o mare problemă de mindset, din punctul meu de vedere.
Da.
Big thumbs down! Pentru că unde e copmpetiție înseamnă că e și abundență de piață.
Și e piață.
Înseamnă că e piață.
E validată piața.
Exact! Competiția înseamnă că sunt clienți acolo, înseamnă că sunt bani, înseamnă că funcționează. Și tu poți să vii acolo să faci bani ca freelancer.
Da și în România nu poți să intri pe piața locală, adică…
Yep.
Poți să intri, știi, să faci site-uri pentru magazine sau pentru business-uri din România, dar nu o să faci banii de care vorbim în video niciodată. Sau nu o să ai niciodată viața pe care ai putea să o ai ca și freelancer. Asta e realitatea, din păcate. Îi o diferență foarte mare de economii. Dacă vrei să te ridici ca programator, va trebui să accesezi piața globală, nu să rămâi pe piața locală. Și îs foarte trist când văd oameni care intră în call cu mine și îmi spun ”bă, uite am început cu niște prieteni și luăm proiecte din piața locală și am ajuns la o rată de 20 EUR pe oră, de exemplu, știi?
Da.
Și suntem mulțumiți că no, avem proiecte în piața locală. Da îi nu știu, ca și cum mergi cu frâna de mână trasă, știi?
Te limitezi și din păcate nu neaparat clienții din piața locală nu vor să dea mai mult, da nu-și permit, știi? Adică pur și simplu, asta e România.
Da și îi trist pentru că eu susțin piața locală, adică susțin business-urile locale, dar din păcate nu ne permitem să lucrăm cu programatori la nivel înalt, momentan, sau cel puțin nu cu business-urile pe care le avem aicea.
Și da, de aicea cumva articolul se duce la vale, în sensul că te încurajează să vorbești cu family, friends, school connections. Poate pentru design funcționează, habar n-am. Pentru IT, în niciun caz! Pentru un programator experimentat, care vrea să facă bani buni din asta, nu e modul în care te duci și în niciun caz, main objective nu e to gain experience. Sigur, dacă ești la început, da, vrei să faci asta, dar aicea vorbim pentru oamenii care au deja experiență. După aia zice că ”Should I work for free to get exposure and experience? Absolutely not. Just don`t. Never.” Thumbs up!
Thumbs up!
Nu trebuie să lucrezi pe gratis. ”Small is ideal” Următorul capitol al lui…
Da, da zice că dacă ești student.
Da, bine, articolul ăsta e…
E discutabil.
E puțin discutabil, mai ales că e făcut pentru studenți. Dar nu-i…
Și cum vedem lucrurile aicea e că dacă ești student, sau dacă ești la început cu programarea, să nu maximizezi freelancing-ul sau venitul sau libertatea; să maximizezi skill-ul tehnic și să aduci valoare pe proiecte complexe, pe proiecte reale și apoi poți să faci lejer freelancing, după o perioadă.
Poți să înveți imens de mult dacă ai o persoană bună lângă tine. Îmi amintesc când eram în diverse echipe la Google. În GoogleServ sau GoogleCloud șamd, niște lucruri acolo de îți ia mintea razna. Și niște oameni geniali de la care pur și simplu acumulezi tone de informații, în câteva săptămâni, numai stând în preajma lor și dacă știi să-i și întrebi și să…
Ei îs primii tăi mentori pe partea tehnică, de fapt.
Următorul articol vine de pe Reddit. O întrebare: ”How to start freelancing?” Cineva întreabă, un software engineer la o companie care e destul de mare, cu salariul stabil, toate lucrurile bune și spune că a încercat diverse site-uri de freelancing și a văzut că oamenii biduiesc undeva la 50 de dolari și se bat pe ratele astea destul de mici. În momentul în care ai experiență, nu mai vrei să te duci în direcția respectivă. După care vine Halydorf și ”I`m just sharing my personal experience and I`m hardly an authority.” Cel puțin îmi place că a spus că bă, asta e experiența mea, nu prea știu, că sunt mulți care vin și da, am făcut freelancing și ei de fapt, cum spuneam la început, au făcut un site pentru cineva și asta înseamnă freelancing pentru ei și omul ăsta vine și recomandă Upwork, Freelancer.com și Craigslist.org.
Da, thumbs down!
Thumbs down! Nu e ok și după aia, are și un mindset destul de aiurea, în sensul că toată lumea și toți verișorii vor să facă freelancing pentru ei, de acasă, să facă bani, mai ales cei care vin din piețe care se dezvoltă. Acuma ei vor să lucreze ieftin. Da, practic, experiența lui nu a fost neapărat relevantă, în sensul că el a intrat pe niște proiecte destul de micuțe, dar în niciun caz Upwork, Freelancer.com sau Craigslist.org nu sunt puncte din care să începi freelancing-ul. În condițiile în care ai 3 ani experiență în industrie, în condițiile în care tu ai lucrat pe business-ul ăsta, ai lucrat în echipe până acuma.
Ar fi făcut mai mulți bani măcar dacă rămânea efectiv cu contract de muncă. Adică e clar, știi? Dacă mergi pe direcții greșite, îți dai niște experiențe negative și după aceea cumva intri pe o spirală negativă în loc să intri pe o spirală pozitivă și să crești ca și freelancer.
Uite, ce mă întristează aici e faptul că el a share-uit asta. Cineva vine și spune ”Thanks for listing the sites. That makes sense. Trebuie deja să mă fac pe mine să arăt mai bine decât oamenii în developing countries.” Deja l-a pus, numai prin simplul fapt că a pus un comentariu aiurea, deja a pus un om pe direcția greșită și omul ăla a pierdut probabil câteva luni din viața lui, aiurea. ”I joined the premium developer agency where the selling point was U.S. based developers, from top tech companies”… așa…
Da, eu îs de acord cu ce zice ăsta că ”it`s a lot more than just technical skills, it requires a ton of self marketing and communication skills”. Despre asta e freelancing-ul de fapt, adică să încerci, să știi să te vinzi pe tine, să știi să comunici.
”Sell yourself as someone who can communicate well, complete the projects faster. Clienții nu caută neapărat cel mai rapid developer. Ei vor, bă, dacă tu ai de făcut o casă, nu vrei meșterul care o face cel mai rapid. Vrei meșterul care ți-o face bine, știi? Care…
Care ți-o face cum vrei tu.
Care o face cum vrei tu, știi cum funcționează, știi că merge, știi? De asta… Ăsta e un mindset puțin aiurea pe care oamenii îl au legat de freelancing, că trebuie să fie totul cât mai rapid posibil. Nu! Clienți, dacă dau banii ăștia pentru tine, vor să obțină calitate. Au bugete, fac sute de mii de euro pe lună, clienții ăia! Nu se uită ei la faptul că mai lucrezi tu o lună în plus sau în minus, cât ei obțin ceea ce vor. Pentru că ei de asta investesc în echipele de developeri, ca să crească business-ul la următorul nivel.
Viteza nu vine din să termini proiectul mai repede, vine din prioritizare, adică da, o să tăiem mai rapid anumite task-uri pe care ei vor să le termine primele, dar nu din ok, că am tras repede, repede și am terminat proiectul.
Și asta mă face să mă duc cu gândul că ok, tipul ăsta de aicea are o problemă de mindset legată de freelancing și e consecința faptului că nu se vinde el pe el, ci l-a vândut altcineva, mai degrabă. ”Sure” și el spune că a folosit Gigster – nu am auzit în viața mea. ”Another popular one is Toptal. I put premium in quotes because it`s not entirely true, it`s mostly just marketing.” Yep.
Aceleași sfaturi.
Aceleași sfaturi. Bun. Cam ăsta cred că a fost video-ul, cam ăstea cred că au fost sfaturile legate de… de pe Google, legate de freelancing.
Episodul 1.
Episodul 1. Și spuneți-ne dacă vă place seria asta sau trimiteți-ne articole despre treaba asta. Trimiteți-ne articole pe care ați vreți să le comentăm – în secțiunea de comentarii.
Dacă te-ai săturat să pierzi timp aiurea pe Google și să încerci lucruri pe cont propriu, sfaturi diverse de la diferiți oameni care poate că jumătate îs bune, jumătate nu sau nu știu, nu-s deloc bune că-s outdated, sau nu mai funcționează, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine și cu Cristi, unde o să punem la punct un plan, pas cu pas, prin care poți să ajungi din stadiul în care ești, în acela de freelancer, în cel mai scurt timp posibil. E un call sută la sută gratuit, nu te costă absolut nimic și o să prinzi foarte multă valoare în acest call și o să înțelegi cum funcționează lumea asta, adică să nu mai îți pierzi timpul pe astfel de articole și nu știu, încercând lucruri care nu funcționeză în ziua de azi.
Yep.
Salut!
Salutare!
Leave a Reply