Sumar
Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init() aici. Suntem alături de Matei Cernăianu. El e Java Developer și proaspăt freelancer și tocmai a scăpat de corporație. Acesta, doar în anul 2020 a lucrat la nu mai mult și nici mai puțin de 4 proiecte, în cadrul aceleiași corporații. Viață de freelancer în companie, dar nu și venit de freelancer! Aici apare de fapt, problema.
Corporațiile sunt cele care au introdus acest sistem de clasificare al nivelului, care efectiv, îi face pe mulți programatori să nu aibă încredere în propriile lor skill-uri și să se simtă mulțumiți cu un salariu mediocru, care nu le permite libertatea de a nu lua un credit, de a face un business, de a investi!
A nu conștientiza concret valoarea ta și cât de mult contează acel cod scris și conceput de tine e cea mai mare greșeală de mindset! Dar aici, intervin puterea brand-ului personal bine făcut și dezvoltarea abilităților tale de a te vinde corect, pe o piață globală!
Sistemul Libertate.init() nu e doar despre cum să faci freelancing! Libertate.init() acționează cel mai mult la nivelul gândirii tale, te face să vezi concret care e valoarea ta, cât de important ești pentru acei clienți și cum să treci la următorul nivel, adică să accesezi o piață globală.
Dacă te-ai săturat să spună corporația cât de bun ești și vrei să faci pasul spre freelancing și dacă ai deja 3 ani de experiență în domeniu, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe site-ul libertateinit.ro și programează-te la un call. Noi am fost Raul, Cristi și Matei! Salut!
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init() aici. Suntem alături de Matei Cernăianu. El e Java Developer și proaspăt freelancer și tocmai a scăpat de corporație. Matei, spune-ne un pic ce experiență ai tu în programare și de ce ai vrut să faci freelancing.
Matei: Păi, hai să începem cu începutul! Eu am 4 ani jumate experiență. Mi-am dat seama că în corporație am ajuns la un plafon și că de-aicea va trebui să mai am încă vreo 3-4 ani experiență ca să mai cresc și am văzut ca pe o bună oportunitate să trec în partea de freelancing, să lucrez independent, să învăț să mă vând, să pot să-mi iau concediu când vreau, să-mi iau un an sabatic, de exemplu.
Ce te supăra cel mai mult în viața asta, de la 9 la 5?
Matei: Păi ce să mă supere?! Programul! Erau ședințe puse pe tot parcursul zilei, nu aveam deloc libertate, ajunsesem și la o oarecare plafonare profesională, pentru că aici în România nu mereu găsești poziții interesante, proiecte. Mai mult proiecte de mentenanță.
Pe parcursul carierei ca programator, ai mai schimbat firmele? Adică ai fost la mai multe firme?
Matei: Da, în 4 ani jumate – 5 joburi. Adică pentru anii mei de experiență, am încercat să urc cât de mult am putut și din punct de vedere profesional, dar și din punct de vedere financiar.
Și ai observat o creștere a salariului la schimbarea firmei?
Matei: Da, de fiecare dată cel puțin 40% am crescut.
Super ok.
Da, asta e strategia cea mai rapidă prin care poți să crești, oricât ai încerca să stai într-o firmă, nu o să poți să crești în ritmul ăsta dacă nu schimbi jobul.
Matei: Total de acord! Dar și pe partea de experiență profesională nu crești dacă nu ești expus la mai multe proiecte și vezi cum funcționează lucrurile și în alte firme, în mai multe domenii. Eu, de exemplu am fost în e-commerce, după aia am trecut în banking, acuma sunt în fintech.
Matei, tu acuma ai undeva la 4 ani experiență în zona respectivă. De ce te-ai gândit bă, să faci freelancing fix acuma?! De ce te-ai gândit că ești suficient de bun pentru freelancing?
Matei: Păi, haideți să vă zic o poveste de-a mea, de la fostul angajator. Practic, eu în decursul anului 2020 am schimbat nici mai mult, nici mai puțin de 4 proiecte. De fiecare dată m-am simțit ca un ”freelancer”, pentru că de fiecare dată am dat interviuri pentru pozițiile respective, proiectele erau destul de diferite și practic am luat-o de la 0 de vreo 4 ori într-un an. Așa că am zis de ce nu acum?!
Probabil nu erai plătit la nivelul din freelancing.
Matei: Nu eram plătit la nivelul din freelancing. Am fost pe același contract la fiecare schimb, salariul a rămas la fel. Am și văzut cum e să lucrezi de acasă un an, cum e să te adaptezi în echipe în care tu nu ai cunoscut persoana din fața ta, cu care lucrezi efectiv. Deși erau români, fiind pandemie, nu am putut să mergem la birou, deci am zis că acum e momentul oportun să fac pasul spre freelancing.
Deci practic tu lucrai deja în echipe remote, lucrai de acasă, doar că nu lucrai în piața internațională.
Matei: Pe alocuri, la ultima echipă, am mai avut interacțiune și cu nemții. La echipele anterioare – interacțiune destul de mare cu străinii, cu englezii și cu nemții, de exemplu.
Ok. Ce te-a motivat să intri în programul Libertate.init(), adică de ce ai ales să lucrezi cu noi?
Matei: Păi, în primul rând, eu nu știam să mă vând pe piața internațională, nu știam cum să negociez rata. Voiam să văd exact cum se face corect, cum îți setezi mindset-ul, cum îți creezi un brand pe toate platformele, ca să poți să atragi clienții spre tine, pentru că aicea nu e ca la un job standard, unde te contactează toată lumea pe Linkedin. Tu te duci spre clienți!
Ok. Care a fost cel mai mare obstacol pe parcursul programului Libertate.init(), pentru tine?
Matei: Partea de, să zic așa, branding, pentru că a trebuit să-mi văd munca dintr-un alt unghi. A trebuit să mă gândesc înapoi, să văd exact ce beneficii am adus pentru clienții pentru care am lucrat dinainte, privită într-un mod astfel încât cei din afară să înțeleagă și să se uite către mine, să mă cheme la interviuri și să putem porni o colaborare.
Cred că aicea fac greșeala 99% din oameni, când vine vorba de freelancing, pentru că au approach-ul ăsta de… centrat în jurul feature-urilor pe care le-au adus și în jurul tehnologiilor și hei, uite! Știu și limbajul ăsta și ce treabă e asta și am făcut chestia asta faină care funcționează nu știu cum și așa mai departe și e ok să spui treaba asta, dar important e cum o spui și cum îi prezinți clientului pentru că în cele mai multe cazuri, nu o să îi pese de informația pe care tu o livrezi acolo și îl lasă complet rece și pierzi încrederea și trust-ul pe care îl setezi cu clientul în call-ul respectiv.
Da și de fapt, dacă îți faci brand-ul calumea, brand-ul ăsta se feed-uiește direct în sistemul tău de vânzări. Adică vânzările o să-ți fie mult mai ușoare, pentru că deja ai făcut mare parte înainte de vânzări. Matei, la ce rezultate ai ajuns?
Matei: Păi, rezultatele sunt extraordinare, venitul meu s-a triplat acum. Îmi permite să fiu liber, să nu mai trebuiască să îmi fac rată pentru apartament.
Ai în plan un apartament? Sau e ongoing chestia asta?
Matei: Este ongoing, se poate schimba, pentru că aș vrea să fac și niște investiții: de ce nu bursă, criptomonede?! Chiar și imobiliare, dar și investiții în mine. Aș vrea să îmi deschid eventual și un business. Poate ar trebui chiar pus pe primul loc.
Cam asta e perspectiva noastră când vine vorba de investiții, dacă vrei să faci business, business first! Apoi investițiile.
Matei: Am intrat practic într-o altă lume, în care pot să aduc valoare internațional și să fiu plătit proporțional cu valoarea pe care o aduc.
Ai mai făcut freelancing înainte de a lucra cu noi? Sau ai mai cochetat cu lumea asta?
Matei: Am cochetat, dar nu am ajuns să fac pentru că nu știam exact cum să mă vând, iar pe platformele pe care le știe toată lumea, ați văzut ce rate obosite găsiți.
Care a fost principalul avantaj la colaborarea cu noi?
Matei: Păi, am învățat să mă vând. Mi-am creat o imagine online și evident, mi-am triplat venitul!
Matei, tu până acum câteva luni lucrai încă în corporație și te tot puneau ăștia de pe un proiect pe altul. Cum te simți acuma, că ești freelancer?
Matei: Mult mai bine, mult mai liber. Simt că dacă nu îmi place, pot să schimb foarte ușor, pentru că mi-am creat deja rețeaua. Îmi vin zilnic câte 3, 4 oferte de la clienți internaționali, dar și foarte multe din România, care din păcate, sunt prost plătite.
Yep. Ce trebuie să înțeleagă lumea aici e că primul pas spre freelancing e cel mai dificil, până îți conturezi un network de clienți și acolo tre să mergi tu cumva să-ți creezi network-ul ăla, că nu o să vină el spre tine, urmând ca mai apoi, odată ce ai lucrurile setate și odată ce network-ul ăsta care e adset-ul tău principal în freelancing, e pus acolo, lucrurile o să înceapă să se inverseze și o să vină oamenii spre tine, o să te caute și o să ai abundență de oportunități și probabil nu mai ai nevoie să cauți tu clienți în mod activ.
Matei, mai am eu o întrebare pentru tine. Tu ai 4 ani de Java. Ești suficient de bun pentru freelancing?
Matei: Da! Sunt suficient de bun pentru freelancing! Tâmpenia asta cu Mid Senior mi se pare mai mult o chestie de hai să încercăm să tragem de bani, hai să te intimidăm la interviu, să zicem că nu ești destul de bun și să te simți prost că tu ceri bani la adevărata ta valoare.
Îți mulțumim foarte mult pentru timpul pe care ți l-ai acordat astăzi!
Matei: Mulțumesc și eu!
Și oricum noi ne auzim în continuare în comunitate și îi dăm drumul la treabă pe freelancing!
Matei: Sigur!
La cât mai multe facturi acolo!
Dacă te-ai săturat să spună corporația cât de bun ești și vrei să faci pasul spre freelancing și dacă ai deja 3 ani de experiență în domeniu, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe site-ul libertateinit.ro și programează-te la un call. Noi am fost Raul, Cristi și Matei! Salut!
Leave a Reply