Sumar
Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Cristian Popescu și el e Java Developer Senior și e proaspăt freelancer și astăzi ne va povesti despre experiența lui cu freelancing-ul și cu programul Libertate.init().
Ca orice programator ambițios, acesta a lucrat pe Java, Spring, Angular și React, pe partea de microservices, frontend. Libertatea de a-și alege proiectele, de a lucra cu programatori din diverse culturi etc l-au motivat pe Cristian să facă trecerea spre un nivel mai înalt.
Dorința de a se poziționa pe o piață globală și de a da un plus de valoare muncii sale și de a fi plătit ca în Vest pentru munca sa, au reprezentat principalii catalizatori ai trecerii din 9-5 către viața de freelancer pentru Cristian Popescu. De asemenea, în acest caz și familia sa a avut un mare impact, întrucât chiar soția acestuia l-a îndrumat către programul Libertate.init() și către libertatea în cariera sa.
Din acest punct de vedere putem diferenția impactul unei relații toxice sau sănătoase asupra ta, asupra carierei tale de programator. Poate, o parte dintre apropiații tăi, care pun accent pe siguranță și pe stabilitate și se raportează doar la asta, îți pot spune că freelancing-ul nu e o decizie bună pentru cariera ta. Alți apropiați, care au ca principale valori explorarea, obișnuința de a ieși din zona de confort și asumarea riscurilor te vor încuraja să faci freelancing, îți vor da curaj să explorezi chiar tu și această perspectivă.
Datorită părerologilor de pe Internet, freelancing-ul are o valență negativă în ochii multor internauți, care nici măcar poate nu au încercat să facă asta. Adevărul este că freelancing-ul făcut corect reprezintă stabilitate și generează valoare muncii tale. Pune preț pe munca ta și o recompensează la nivelul existent în Vest.
Dacă vrei să ieși din job-ul de corporație și să faci trecerea în piața globală, să înveți să îți vinzi serviciile în Vest și să câștigi ca în Vest, să ai independența ca în Vest, adică să poți să îți alegi proiectele în care intri, hai să intrăm într-un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Noi am fost Raul, Cristi și Cristian! Salut!
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Cristian Popescu și el e Java Developer Senior și e proaspăt freelancer și astăzi ne va povesti despre experiența lui cu freelancing-ul și cu programul Libertate.init(). Cristian, spune-ne mai întâi pe ce ai lucrat de-a lungul timpului, cam câți ani de experiență ai în domeniu și de ce ai vrut să devii freelancer.
Cristian: Am lucrat mult pe Java, am 6 ani de experiență pe partea asta, cu microservicii, cu Spring și pe partea de Frontend am băgat ceva Angular și React și acum am ales să merg pe partea asta de freelancing pentru că mi se pare că îmi dă mai multă libertatea de a-mi alege proiectele și cei cu care pot lucra. Și la fel, mi-a deschis posibilitatea să iau contact cu oameni din întreaga lume. Și pot lucra cu diverse naționalități, diverse concepte.
Deci practic a fost challenge-ul ăsta de proiect, adică voiai proiecte mai interesante, pe care să practic… să îți alegi tu proiectul în care intri și faptul că lucrezi cu oameni și cunoști oameni noi, în mod continuu, din piața internațională.
Cristian: Da, da, da. E și foarte interesant și pot să socializez cu diverși oameni din întreaga lume.
Și tu acuma ești freelancer. Ai ajuns să faci freelancing. Îs curios de ce ai decis să lucrezi cu noi ca să te ajutăm în trecerea asta spre freelancing?
Cristian: Păi, vă urmăream de mai multă vreme. Mi s-a părut foarte interesantă ideea asta. Nu știam ce e un mentorat – un program de mentorat și mi s-a dovedit că e un program excelent, din care înveți lucruri prin care au trecut alții și te ajută să avansezi mult mai repede prin toată situația asta și așa te și… Îți dă posibilitatea să nu greșești, cum au făcut cei de dinainte și să înveți din ce au reușit ei să facă.
Dacă ar fi să spui un lucru din program, care ți-a dat cel mai mare boost, în zona asta de freelancing, care ar fi acel lucru?
Cristian: Cel mai greu lucru a fost să-mi setez obiectivele. Acolo mi-am dat seama de faptul că nu știu clar ce îmi doresc de la viață, dar cu ajutorul vostru am pus lucrurile cap la cap.
E foarte fain pentru că zici treaba asta, pentru că mulți oameni habar n-au ce vor de la viață, doar știi? Și e un… o ceață din asta, undeva în viitor, pe următorii 5-10 ani, că vreau să fac nu știu, și o casă, vreau să mă și plimb prin lume, vreau să-mi încep și un business, vreau să le fac pe toate și nu sunt aliniate corect și sunt… E o cerință imposibilă pe care de fapt, o ai de la viitorul tău, în condițiile în care tu ești la nivelul la care ești în jobul de la 9 la 5 și nu neaparat financiar vorbind, dar și din punctul de vedere al timpului, pentru că ai 24 de ore pentru o zi și fără o planificare clară, după-aia se nasc frustrări, se nasc fel și fel de alte lucruri și mă bucur că ăsta e prim lucru pe care îl facem cu fiecare din clienții noștri, practic, să ne asigurăm că e o viziune clară, să vedem exact unde freelancing-ul se potrivește în viața lor și cum te ajută pentru că până la urmă, freelancing-ul e un mijloc, nu un scop în sine.
Da, mie mi se pare imposibil să iei decizii dacă tu nu ai obiectivele setate.
Cristian: Da!
Pentru că tu nu știi unde te îndrepți și dacă nu știi unde te îndrepți, nu o să ajungi niciodată acolo adică n-ai cum să ajungi nicăieri că… cum să iau o decizie bună sau rea pentru viața ta dacă nu știi direcția?! Spune-ne un pic despre experința ta ca freelancer, adică cam cum lucrezi acuma, lucrați toți în echipă?
Cristian: Am intrat într-o echipă de 4 dezvoltatori, toți pe partea de backend. Avem un program destul de lejer, zic eu. Nu, nu… Câteva ședințe – pe parcursul zilei. Ocazional – review, planning, folosim metodologiile Agile, iar dacă ne facem treaba nimeni nu spune nimic și dacă o facem și bine, cu atât mai bine.
Cum vedeai tu freelancing-ul înainte de Libertate.init()? Cum îl vezi acum?
Cristian: Sincer, îl vedeam ca pe un mare risc, nu știi dacă mâine vei avea de lucru. Aveam impresia că în freelancing totul se bazează per proiect și că odată ce ai terminat proiectul trebuie să te apuci să îți cauți altceva și asta însemna să ai mulți timpi morți, în care trebuia să stai să-ți cauți, să-ți găsești proiectul potrivit, oamenii potriviți. Dar se pare că nu se schimbă foarte mult viața din punctul ăsta de vedere și ești ceva mai flexibil dar îți păstrezi practic și principiile pe care le-ai acumulat, adică nu e o trecere de asta, care îți dă viața peste cap. Chiar dimpotrivă, îți dă puțină liniște și siguranță.
Știi, dacă îmi amintesc bine, atunci când am avut call-ul inițial, că ai avut o situație cumva asemănătoare cu un alt client de-al nostru, cu Andrei Făgădău. Andrei, salutări, dacă te uiți! Care, pe el, prietena lui l-a dus spre call-ul cu noi și în cazul tău, din ce îmi amintesc, dacă îmi amintesc bine, soția ta te-a dus spre a lucra cu noi.
Cristian: Da! Da! Da! Toată ideea a pornit că eu, în trecut, am mai cochetat cu ideea de freelancing, dar nu la fel. Tot ideea că nu pot să-mi asigur viitorul. Soția te urmărea pe tine, Cristi, pe Instagram și pe Facebook și ți-a văzut video-urile și i s-a părut super interesant tot ce prezentai pe acolo. Apoi ai venit cu programul și la fel a zis, vai! că lucrurile astea se potrivesc, haide să încercăm! Și am decis să te contactez și de acolo totul a mers și m-am dus aici.
De-acolo e istorie!
Cristian: Da!
Mi se pare genial că soția ta a fost un facilitator cumva în zona asta a ta de… adică să intri în programul Libertate.init()!
Cristian: Da, da, da. Eu nu sunt cel mai… nu sunt un mare urmăritor pe Instagram sau ceva și nu aș fi stat să mă uit la diverse video-uri, dar am stat în cele din urmă că am zis că dacă mă concentrez… M-am uitat la video-urile tale, Cristi! Le-am urmărit, m-am convins de toată treaba și că ești băiat serios și că faceți treabă, am văzut și testimoniale de la alții. Și da, mi s-a părut o idee super bună.
Un big thumbs up aici pentru soția ta și un lucru pe care îl observ, cât de mult contează practic un partener de viață în cariera de programator, știi? Adică uite, e cazul tău, e și cazul lui Andrei și avem alte exemple și mai puțin fericite, în care partenerii de viață cumva, te trag în jos, știi? Și știm situații de genul, oameni care sunt obstrucționați în ghilimele în a face freelancing datorită anumitor situații de acasă. Nu e treaba noastră să intrăm acolo, dar se întâmplă treaba asta și apar blocaje în carieră, generate de o disfuncționalitate, să zic așa, în relația pe care fiecare o are cu partenerul lui.
Cristian: Da, nesiguranța asta ar putea veni de oriunde, adică chit că e partenerul de viață, că sunt părinții, frații sau prietenii, de acolo și ei te pot convinge că nu e o idee bună, deși au toate detaliile.
Da! Și de ce crezi că fac lucrul ăsta? Adică crezi că o fac din… Eu nu văd că o fac din răutate!
Cristian: Nu!
Ei cumva o fac că ei cred că ăsta e cel mai bun lucru pentru tine, să rămâi unde ești acuma, că totuși e stabil, că merge luna asta și…
Cristian: Da, da. Păi țin minte când mi-am schimbat primul job, că fix astea au fost sfaturile alor mei, în care dacă îți e bine de ce pleci?! Și nu am considerat că este sfatul cel mai potrivit și am urmat calea mea. Mi-a mers bine. Adică e bine să asculți părerile altora, dar îți faci singur opinia! Absolut!
Acuma, dacă ar fi să privim în trecut, din momentul în care tu ai început programul și ai avut toate nesiguranțele din lume despre freelancing și momentul ăsta. Cum te simți acuma, că ai ajuns să faci freelancing? Și că ai ajuns să intri în lumea asta nouă?
Cristian: În primul rând, împlinit! Că mi-am îndeplinit până la urmă dorința asta, pe care o aveam de foarte mulți ani. Și mai încrezător în ceea ce vreau să realizez și unde vreau să ajung și plus toate sfaturile pe care mi le-ați dat, m-au ajutat foarte mult să îmi creez așa, o personalitate ceva mai puternică și să știu să vorbesc cu clienții, să discut lucruri pe lângă partea tehnică, asta a fost foarte important. Pentru că mă pregăteam pentru interviuri, dar nu mă pregăteam învățând algoritmi, mă pregăteam pe partea de socializare, să zic așa. Acolo duceam cele mai multe lipsuri, iar chestia asta a contat foarte mult atunci când am luat contact cu ei.
La ce nivel ai ajuns acuma, din punctul de vedere al ratei orare?
Cristian: 50 EUR/h!
50 EUR/h! Ce înseamnă asta pe lună?
Cristian: 8000 EUR.
8000 EUR. Și în termeni de factori de multiplicare versus… Profitul… Income-ul anterior versus income-ul curent?
Cristian: Hmm, un 3,2 mi-a dat! Foarte mulțumit! Da, da, da! În nici un caz.
Știu că îți luasei și o mașină undeva, când am început să lucrăm împreună. Ai avut ocazia așa, să mergi la un tur prin țară, să lucrezi, să te bucuri la maxim și de mașină și de stilul ăsta de viață?
Cristian: Încă nu! E un plan foarte bun și la care m-am gândit. Nu am apucat.
Cu pandemia asta probabil mai greu.
Cristian: Mai greu, mai greu, dar da, am avut o săptămână în care am lucrat de la munte și a fost foarte relaxant. Altă viață!
Awesome!
Cristian, îți mulțumim pentru timpul acordat astăzi.
Cristian: Și eu!
Ne bucurăm că ți-ai alocat timpul ăsta ca să povestești pentru alți programatori Java, ca să vadă povestea ta! Dacă vrei să ieși din job-ul de corporație și să faci trecerea în piața globală, să înveți să îți vinzi serviciile în Vest și să câștigi ca în Vest, să ai independența ca în Vest, adică să poți să îți alegi proiectele în care intri, hai să intrăm într-un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Noi am fost Raul, Cristi și Cristian! Salut!
Cristian: Salut!
Leave a Reply