Sumar
Salut! Raul și Cristi aici, de la Libertate.init(). Suntem la episodul 2 din seria cum învățăm freelancing pe internet și pe Google Searches și astăzi o să intrăm un pic în platforma UpWork.
Inițial, am început căutările pentru Java Developer. Încă de la primele căutări putem remarca faptul că în rezultate nu apar oportunități doar în funcție de ce cauți tu, ci apar oferte și din alte limbaje, bug fixing, error fixing, de mentenanță. Toate acestea sunt sub nivelul tău de programator experimentat, care vrea să evolueze în carieră. De ce să pierzi timp, pentru a primi 40, 50 de dolari pentru un bug fixing? Cum te ajută asta pe tine, ca programator?
Când ești la acest nivel înalt și în continuă dezvoltare, nu merită să îți pierzi timp cu astfel de chilipiruri, pentru că experiența ta și abilitățile tale sunt net superioare acestor task-uri care îți mănâncă nervi.
Totodată, ratele mici, provenite din țări foarte bogate, cu economie puternică, dar și din țări semiobscure, nu fac altceva decât să îți piardă timpul. 15 dolari pe oră? 1000 de euro pe lună? Un proiect întreg? Până și la corporațiile din România ești plătit mult mai bine de atât.
Aceste platforme de freelancing nu fac decât să adune clienți cu un buget mic, care nu este pe măsura calităților și așteptărilor tale. Nu ai nevoie de astfel de clienți. Cei care promovează UpWork-ul și alte platforme de freelancing ca fiind un panaceu universal al freelancing-ului, nu pun preț pe calitatea clienților. Tu, făcând freelancing într-o piață globală, te poziționezi mai sus, însă trebuie să te raportezi întotdeauna la cum merge economia în țara clientului. Își permite într-adevăr sau nu să apeleze la developeri de calitate?
Dacă vrei să înveți să faci asta corect, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, în care te învățăm cum să faci freelancing corect, discutăm în detaliu situația ta și efectiv poți să ne întrebi orice despre freelancing în acest call.
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi aici, de la Libertate.init(). Suntem la episodul 2 din seria cum învățăm freelancing pe internet și pe Google Searches și astăzi o să intrăm un pic în platforma UpWork.
Da, am văzut foarte multe recomandări pe site-urile de pe Google că pe UpWork poți să faci freelancing și atunci am zis să vedem care e treaba cu plafonul.
Exact!
Să vedem cum găsim clienți pe UpWork și practic hai să vedem. Am intrat pe UpWork.com, aici este site-ul și o să scriu Java Developer să vedem ce proiecte găsim pentru Java Developer, să le discutăm aici de față cu voi, să vedem care sunt pro și contra și dacă merită, să zicem așa, timpul și investiția de energie și efort, ca să lucrezi cu astfel de proiecte. Bun! Primul proiect: Java Developers to support existing team on an MES. Un lucru foarte interesant pe care îl observ din prima aici e că omul ăsta a avut peste 100000 de dolari cheltuiți pe platformă, ceea ce e un semn bun, înseamnă că a băgat ceva bani. Are nevoie de 3 freelanceri – din nou – un semn bun – înseamnă că are un buget acolo. Dar, după aia văd hour rate-ul care este între 15-30 de dolari pe oră și ăsta e un huge downturn, din prima, chiar înainte să deschizi proiectul. Hai să deschidem să vedem ce zice UpWork-ul. Marchează ca un interesting job, După care avem descrierea asta – o descriere care ne spune… E o descriere clasică de job post: analizează și rezolvă bug-uri, implementează feature-uri noi, scrie… După aia o înșiruire de skill-uri pe care trebuie să le ai, moduri în care lucrează cu echipa, nimic specific, nimic și…
Și mai este program de muncă. Adică efectiv îți impune un program de muncă
Yep.
During german business hours, between 10:00 and 17:00.
Oh! Ok!
Deci practic, asta e o postare de tip vrem angajați! Îi Covid, vrem să îi luăm remote, da vrem angajați.
Ieftini!
Ieftini, da! 15-30 de dolari pe oră.
Cine lucrează în Germania cu 15 dolari pe oră?
Da și în România e puțin.
Păi da, absolut.
Că îi sub 20, 25 de euro pe oră.
Yep. și văd că da, ei în general average hourly rate paid, dacă ne uităm aici, e undeva la 14, 45 dolari pe oră. Huge downturn. Nici măcar nu aș lua în calcul să îmi pierd timpul cu…
Adică na, e la nivel de angajat. Știi? Ca și cum…
Yep.
Cam atât se face și în corporațiile din România. Undeva peste 2000. Pe acolo. Între 2000-3000.
Hai să mergem mai departe la alte proiecte.
Da. Să vedem. Android SDK.
Android SDK.
Uite, ăsta e 10000 de dolari. Pare interesant.
Ce 10000? A, estimated. Ok. pare interesant. 10000 de dolari. Apare Bulgaria acolo. Nu că am ceva cu vecinii noștri bulgari, dar știind realitatea din România nu mă aștept să fie o mare diferență în Bulgaria, dar hai să nu judecăm înainte de a vedea anumite lucruri. Bun. SDK to Kotlin, un proiect de migrare, 250-300 de ore pe 2 luni de zile. Asta înseamnă cam full-time 2 luni de zile, deci un proiect de migrare care e un proiect de termen scurt, pe 2 luni de zile, 250, 300 de ore asta înseamnă undeva…
Tot pe la 30 pe oră îi.
Da, tot pe la 30 pe oră și e full time, pe 2 luni de zile. Deci modul în care funcționează UpWork-ul ăsta, ca să fie clar pentru toata lumea, vii aici, dai submit a proposal, îți pui un buget și un mesaj pentru clientul respectiv. După aia, clientul își alege o listă de oameni care sunt potențiali candidați.
Da și la proiectul ăsta, de exemplu, în mai puțin de 8 minute – că a fost postat acuma 8 minute, au aplicat deja 5 oameni, adică aproximativ 5 oameni.
Ok, hai să vedem! Să îl punem în așteptare aici până la finalul video-ului, să vedem apoi câți oameni au aplicat, după care Solve Code PHP Problem with Nested Loop Logic. Nu știu ce treabă are astea cu Java Developer, dar hai să vedem ce îți propune acest proiect. Descrie în una, două pagini exact ce trebuie să faci și din ce înțeleg eu e un cold spaghetti acolo pe care tu trebuie să îl rezolvi. În momentul în care ai experiență ca programator, ăsta nu e genul de proiecte pe care vrei să lucrezi. Nu vrei să lucrezi pe proiecte în care să fixezi munca sau codul de rahat pe care l-au scris alții. E o viață mizeră. Na, vrei să înveți în timp ce lucrezi, nu vrei neapărat să petreci timp și energie în astfel de proiecte. La cum văd descrisă aici…
Și fix pe 10 dolari, adică efectiv ne-a luat mai mult timp să…
10 dolari? 10? Nici nu am văzut chestia asta!
Mie mi se pare ca un fel de trolling proiectul ăsta. Adică să ai mai mult timp să citești, aproape nu se merită timpul pentru ăia 10 dolari, știi? Să citești proiectul ăsta. Dacă ești programator bun.
E o insultă la adresa programatorilor proiectul ăsta! Închidem. Trecem mai departe. Looking for Java Developers, proiect care vine din India, doamnelor și domnilor.
Bugetul estimat – 17.000 de dolari – pentru 3 programatori, asta vine…
Să vedem pe ce timp. 17.000 de dolari. Să vedem ce presupun cei 17.000 de dolari. Îți cere 3 ani de experiență, Spring, MBC, Spring Boot. Nu scrie timpul. 17.000 de dolari, pare tentant, probabil poate, na.
Ar fi peste 5000 de dolari pe developer, care nu e rău, dar fiind India și nu zice nimic în detaliu, cam îh.
Da. 5000 de dolari.
Și e și client nou, adică nu a mai investit…
Dar ideea e că atunci când ceri, când vrei să lucrezi cu 3 freelanceri, nu prea o să lucrezi cu ei pe o singură lună. Știi?
Da, clar. Adică dacă.
Și atunci ce mă îngrijorează pe mine la proiectul ăsta e că 17.000 de dolari pentru 3 developeri. Cu siguranță nu e o singură lună acolo. Înseamnă că bugetul e mult sub 5000 de dolari per developer. Dacă sunt 2, 3 luni sau așa mai departe.
Dacă-s 6 luni, deja aproape că nu mai merită să mai iei.
Bine și e India. Acuma na, poate sunt oameni faini în spatele proiectului ăsta, nu vrem să îi judecăm, nu îi vedem. Important e aici timpul pe care tu îl petreci ca freelancer în achiziția de clienți pentru că ce vrei tu să faci ca freelancer e să maximizezi numărul de ore în care tu vinzi orele respective, în care iei bani. Nu numărul de ore în care petreci și dai scroll pe site-uri de genul și faci proposal-uri pentru fel și fel de job description-uri, care nu se potrivesc cu expertiza ta și ce ai putea tu să faci. Bun. hai să mergem mai departe!
Fix errors.
Fix errors in… Asta face parte tot din categoria bug fixing, probabil un proiect de…
50 de dolari.
Da. exact ce mă așteptam. Câteva zeci de dolari. Care trebuie să îi rezolv eu un bug proiectului și de multe ori pe proiecte de genul, vorbesc cu clienții de genul în call-uri care zic că e un back and for din ăsta: sunt clienți care nu știu ce vor, nu au nici cea mai mică idee cât de mare este problema respectivă și nu e deloc calitate, practic.
Da, dar gândește-te că dacă ai vrea să faci jocul la platforma UpWork, de exemplu, va trebui să iei și proiecte din astea, ca să îți faci review-uri bune, știi? Și stai poate o săptămână două pe bug fixing, îți dă 50 de dolari, da ai un review bun. Bă, ai măcar un review de 5 stele.
Yep. Și ăsta e…
Adică e trist. Așa mi se pare.
E trist, da. Și uite, dacă te uiți la history-ul clientului deja vezi că sunt foarte… A plătit cam 40 de dolari pe job sau 75 de dolari per job. Nu pe oră! Pe job! Să ne clarificăm.
Da și vezi ca au luat, adică au fost oameni care efectiv au luat pe 75 ca să își facă rating. Muhammad.
Da.
Zeshan.
Da, da asta e ideea, că în momentul în care tu vii cu super experiență în spate, asta nu e proiectul pe care vrei să lucrezi, nu îți face o viață mai bună. Freelancing-ul trebuie să îți facă viața mai bună, nu să te pună în menghina asta de proiecte aiurea…
Mentenanță, bug-uri.
Mentenanță, bug-uri. Exact.
Adică exact ce ziceam și în episodul trecut, că nu vrei să mergi de la 0. Că tu ai ajuns deja la un anumit nivel ca programator. Vrei să crești de la nivelul la care ești.
2000 de dolari pentru Android și pentru iOS.
Uite că vrea 50 de freelanceri.
Woooow!
Din Nigeria. Ceva îi foarte…
Wow. Ok. 50 de freelanceri – 2000 de dolari. A primit între 20 și 50 de proposal-uri, în condițiile în care a postat acum 48 de minute job description-ul. Moving on.
Moving on. Mergem mai departe.
Mergem mai departe. Sunt 200 de joburi care au buget de minim 5000 de dolari. Ia să vedem. Clientul a plătit 10.000 de dolari până acum pe proiecte. Are un specs cât de cât detaliat așa, ca să iți faci o idee, în mare, despre ce se întâmplă.
Da. Problema știi care e aici cu proiectul ăsta? Că uită-te la rată. La rata medie pe care a plătit-o.
Da.
E 25 de dolari pe oră și gândește-te că e Elveția. Adică e un client din Elveția.
Yep.
Deci pentru el îi gratis.
Și uite un lucru cu care nu sunt deloc de acord aici. Adică da, îți dă niște specificații, ce trebuie să fie proiectul și cum și câteva link-uri și înainte să avansăm lucrurile vrem o estimare de la tine pentru cost și delivery time.
Exact. Adică îți dă o estimare pe produsul final.
Yep.
Ceea ce în IT este ok, pentru că înseamnă că nu e un proiect suficient de complex,în care vrei să intri.
E greu să îți faci.
O estimare la un cod, că o să îți ceară feature-uri noi după ce vede ce se întâmplă, o să vrea muncă în plus. Poate nu înțelege că îi trebuie mai mulți developeri. Poate vrea un singur developer să îi facă tot.
Yep.
Și vrea să lucreze și cu 25 pe oră. Știi? Mi se pare…
Tu, ca profesionist, practic, nu îți permiți să îți dai așa, din câteva rânduri, să dai o estimare. Ceea ce faci în cazul ăsta: poate aș pune o estimare inițială, aș încerca să intru în call cu el și apoi să discuți și să explic bă, care e situația. Nu poți să faci așa. Dacă nu poți să faci, dacă e fezabil, dacă nu să înțeleg bine situația și apoi să îi ofer o estimare, un diagnostic, să zic, așa, știi?
Adică gândește-te că la o aplicație nu poți să faci estimarea nici măcar la un sprint planning, să faci estimările calumea. De multe ori nu îți ies sprinturile pe care lucrezi. Da apoi să faci la toată aplicația de la început.
I am looking for a mix of experience and value. Cum sună chestia asta?
Da.
Adică vreau pe ieftinache. Și a plătit niște sume destul de…
Uite că a plătit și 3600.
Da, a plătit un 3600 pentru un iOS.
Dar au fost între iunie, iulie, august. 3 luni de zile. Deci 1000 de dolari pe lună.
Ok. Da, deci e genul de client care plătește puțin numai…
Și e și Elveția. Adică mi se pare, nu știu…
Exact. Ia să vedem dacă tipul cu Android SDK a mai primit ceva proposal-uri.
Da.
Ooooh! Au trecut 10 minute de când s-a postat jobul ăsta și acum 10 minute erau sub 5 proposal-uri. Acuma sunt deja între 5 și 10 proposal-uri pentru job-ul ăsta. Ca să vă faceți o idee de cum se adună ciorchinele la mărunțiș, să zic așa. Că asta e problema cu platformele astea. Că nu sunt bani mulți și atrag și foarte mulți oameni care cred că trebuie să înceapă cu bani puțini și se aduna așa, un fel de ciorchine de oameni la niște mărunțiș și e competiție mare pe nimic. Mobile Developer to Assist in Build and Extension an App. Mobile Developer să asiste la construirea unei extensii de aplicație.
Ok. E din UK. Hai să vedem.
Hai să vedem. Three freelancers. Unde e bugetul?
Pe 3 luni de zile. În medie a plătit 33 de euro pe oră, adică de dolari pe oră, care iar e nah.
Nah. E genul de proiect în care vor să reducă la maxim costurile ca să își poată. Ei și spuneau că vor să se concentreze și pe R&D și vor să externalizeze treaba asta, care…
Și mentenanță.
Da…
Adică extension and maintenance of her mobile apps.
Exact, adică nu e genul, nu e cultura asta de freelancing care aduc oameni care să lucreze cu mine, pentru că le valorezi expertiza, ci e mai degrabă caut pe cineva care e suficient de bun ca să îmi păstreze aplicația asta, să o ducă la capăt, ca eu să nu mă mai ocup de lucrul ăsta, care nu îmi place
Și să am costuri de mentenanță cât mai mici posibile.
Încă o eroare: Android QR code scan issue. Hai să ne uităm și pe React Developer.
Aham.
2+ yrs Expert React Native Full Stack Developer Required for an Edducation Start-up. Looks promising. Hai să vedem ce găsim aici.
Da, dar ia uite ce rată are. Între 13-30 de dolari pe oră. Din United Arab Emirates.
Da.
Da, adică ăsta e UpWork-ul.. UpWork-ul îi de fapt o platformă în care ratele au fost atâta de mici încât nu se merită să faci freelancing aicea sau să faci contracting, că nici nu poți să îi zici freelancing. Să faci zonă de contracting. Și în același… adică îți pierzi timp din viața ta în care cauți, încerci să cauți oferta aia, la care oricum o să aplice sute de oameni, că dacă e una bună… Dacă la astea slabe aplică așa mulți oameni, la una bună, câți aplică? Știi?
Da. da, da, da. Și, adică, probabil sunt și oferte bune aici, să nu negăm că poate, poate. Sunt și acolo.
E greu să fie. Știi de ce? Pentru că dacă îți aplică 200-300 de oameni, îți trebuie efectiv un departament de HR, ca să îi filtrezi, să…
Da, uite. Știu că și din, nu neaparat din partea programatorilor e nasol, dar și din partea clienților, știi?
Exact.
Că am avut o situație de genul în care cineva a vrut să își găsească developeri. Și a mers pe UpWork și nu a fost mulțumit de colaborările pe care le-a obținut acolo, că nu prea ai cum, dacă te pui în poziția celor care caută developeri de calitate și vor să găsească pe UpWork. Nu prea e locul în care te duci. Că nu găsești neapărat cea mai bună calitate, să zic așa, că tu vrei pe cineva să fie robust. Și ce s-a întâmplat apoi?
Au venit la noi și…
Au venit la noi și…
A trebuit să recomandăm 2 developeri din comunitate și acuma lucrează cu ei.
Yep. Și în felul ăsta și-au găsit oameni de calitate, pe care să se poată baza. Deci, cumva modelul ăsta e de ambele părți faultat și de partea developerilor și de partea celor care caută developeri, cum ai spus și tu pe partea asta de mentenanță, bug fixing șamd. Poate e o nișă bună, poate se găsesc niște oameni care să fie mulțumiți.
Dacă ai ajuns până în punctul ăsta în video, sper că ți-a fost un video util. Ai petrecut, nu știu, aproape 20 de minute cu noi, dar îs 20 de minute care ți-au scutit practic timpul tău și nu o să mai faci, nu știu, greșeala asta de a încerca UpWork și alte platforme de freelancing. Adică îi pierdere de timp, îs bugete mici, nici măcar nu merită să încerci. Îs nu știu, efectiv îi pierdere completă de vreme, dacă vrei să faci freelancing. Freelancing-ul din ziua de astăzi nu se face printr-un intermediar, adică printr-o platformă. Nu se face prin UpWork, prin freelanceri sau orice alte site-uri, pentru că nu vrei ca platforma să îți ia multă valoare și nu vrei clienții ăștia care își postează, adică tipul ăsta de clienți, care-s din Elveția, din Anglia sau din alte țări și postează rate din astea de nu știu, mi se par jenante. Adică la ce economie are Elveția sau Anglia, să postezi o rată de sub 30 de dolari pe oră. Tu vrei să continui să crești, adică dacă ai crescut la un nivel ca programator în companie, vrei să crești în continuare ca programator și vrei să te conectezi direct cu clienți de calitate. Și freelancing-ul ăsta se face prin abilitatea de vânzare, de comunicare, de negociere. Dacă vrei să înveți să faci asta corect, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, în care te învățăm cum să faci freelancing corect, discutăm în detaliu situația ta și efectiv poți să ne întrebi orice despre freelancing în acest call.
Yep.
Noi am fost Raul și Cristi! Salut! Salutare!
Leave a Reply