Sumar
Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init și în acest video o să vorbim despre 3 pre concepții greșite legate de tranziția spre freelancing. Am văzut că mulți programatori în momentul în care vor să facă tranziția spre freelancing se gândesc să o facă în diverse moduri în care să fie cumva, cu un picior să rămână unde sunt acum și cu un picior să facă freelancing.
Prima preconcepție greșită, e că o să vorbesc cu un prieten/prietenă care știu că o să facă vânzări, el să-mi găsească clienți și eu doar lucrez pe clienții respectivi și modul asta de lucru eu nu trebuie să mă mai dezvolt pe partea de vânzări ci pe cea tehnică, o să devin mai bun tehnic, execut coduri și o să se ocupe altcineva să-mi găsească clienții, lucru care e complet greșit.
A două preconceptie legată de tranziția despre freelancing e că o să fac freelancing în paralel cu job ul și aici am auzit și ideea mai avansată că defapt îmi iau un proiect full time de freelancing dar 4 ore lucrez eu iar 4 prieten de al meu și o să facem în paralel cu job-ul și ideea asta e din nou foarte greșită pentru că te duce rapid la burnout. Tu ai un nivel limitat de timp și energie iar când te trezești și lucrezi 8 ore pe un proiect și mai bagi încă 4 ore pe alt proiect efectiv nu o să mai ai timp să faci nimic altceva, vei fi epuizat și după 2-3 luni de lucru așa, o să urăști programarea și muncă pe care o faci
A treia preconceptie greșită legată de tranziția spre freelancing e că iti faci o echipa de programatori, îți faci o firma și te vinzi ca agenție sau ca și firma.Practic nu te vinzi tu singur că e mai ușor să te vinzi cu prietenii tai ca o echipa, asta de parcă ar fi cumva mai ușor și ar da mai multă încredere clientului, că sunteți o echipă de oameni.
Practic tranziția spre freelancing că se face în mod natural în momentul în care găsești un sistem validat clienți și ai încrederea că oricand iti poti putea genera oferte constant, ai 3,4,5 contracte pe masă și știi că ai depus niște acțiuni care te-au dus la contractele astea și știi că poți face asta în mod repetat. Asta e practic momentul în care o să faci tranziția în mod natural, o să renunți fără nici o problema la jobul curent , situația actuală și o să treci la următorul nivel de freelancer .
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init și în acest video o să vorbim despre 3 preconcepții greșite legate de tranziția spre freelancing. Am văzut că mulți programatori în momentul în care vor să facă tranziția spre freelancing se gândesc să o facă în diverse moduri în care să fie cumva, cu un picior să rămână unde sunt acum și cu un picior să facă freelancing.
Cristi : E cumva normal, oamenii vor să pășească în ceva ce pare sigur, în ceva ce le oferă în același timp siguranță. Oameniii nu știu exact în ce se bagă, când vine vorba de freelancing, nu știu dacă o să aibă stabilitate și atunci nu vrei să pierzi ce ai acum , nu știi ce o să fie. De aici vine simptomul asta care e doar un simptom adevărat al cauzei exact neștiință asta, necunoștință pe care o ai când faci tranziția.
Raul: Prima preconceptie greșită, e că o să vorbesc cu un prieten/prietenă care știu că o să facă vânzări, el să-mi găsească clienți și eu doar lucrez pe clienții respectivi și modul asta de lucru eu nu trebuie să mă mai dezvolt pe partea de vânzări ci pe cea tehnică, o să devin mai bun tehnic, execut coduri și o să se ocupe altcineva să-mi găsească clienții.
Cristi: Cea mai proastă idee ever! De ce spunem asta ? Pentru că tu ca freelancer vrei să ai control, stabilitatea și siguranța asta în freelancing tocmai de-aici vine, din posibilitatea ta de a găsi singur clienți, de a te vinde în fața lor și de a avea constant oferte pe masa. În momentul în care ai 5 oameni care vor să lucreze cu tine, practic, 5 clienți, bineînțeles că o să simți stabilitatea asta, decat atunci când aștepți după un prieten care ti-a promis că îmi găsește un client sau tot procesul de găsit clienți e random.
Raul: Știi cine e prietenul său prietena ta care se ocupă de vânzări? Șeful tău de la firma. Cineva care o să-ți găsească clienți va fi șeful tău.
Crisiti: Întotdeauna persoană care găsește clienți, care vinde trebuia să ia un bun procesor din muncă respectivă chiar dacă tu lucrezi partea de execuție, faptul că achizițiile clienților făcute de altcineva, persoană respectivă va primi o bună parte din munca si dee asta sunt și salariile mici în România, pentru că firmele astea care găsesc clienții au costuri operaționale și evident ca își pastreaza un profit din urma muncii tale.
Raul: A două preconceptie legată de tranziția spre freelancing e că o să fac freelancing în paralel cu job-ul și aici am auzit și ideea mai avansată că defapt îmi iau un proiect full time de freelancing dar 4 ore lucrez eu iar 4 prieten de al meu și o să facem în paralel cu job-ul și ideea asta e din nou foarte greșită pentru că te duce rapid la burnout . Tu ai un nivel limitat de timp și energie și tu și prietenul tău dacă faceți amândoi și nivelul asta efectiv ție plin când te trezești începi să lucrezi, după 8 ore de muncă mai bagi încă 4 ore pe alt proiect efectiv nu o să mai ai timp să faci nimic altceva, vei fi epuizat și după 2-3 luni de lucru așa, o să urăști programarea și munca pe care o faci . Trebuie să renunți la cercul social și la o grămadă de lucruri care te încărcau înainte. Asta e o idee proastă pentru că noi suntem limitați ca și oameni, adică nu putem să facem toate lucrurile din lumea asta, dacă faci unul sau două lucruri în fiecare zi, cam așa o să-ți arate viitorul și cam alea o să fie lucrurile pe care o să le poți face. Dar dacă îți propui deja să faci 10 lucruri, nu o să mai ai timp să le faci pe toate 10.
Cristi: Cumva apreciez gândirea asta oarecum inginerească că vine că un defect al meseriei, începem un procent micuț să zicem , 80 % în jobul asta , 20% în freelancing și ușor ușor ajung la un moment dat să fiu 100% dar în realitate niciodată nu funcționează așa pentru că suntem ființe umane, nu suntem niște resurse pe care le programăm așa la secundă.
Raul: E tentant să faci asta că vrei cumva sa vezi cum e freelancingul dar nu ți dai seama că nu poți să faci asta pentru că ai timpul limitat și ai resursele limitate.
Cristi : Nu o să experimentezi freelancing-ul așa cum e făcând asta , făcând asta efectiv te pui într-o situație mult mai nasoala decat dacă ai păstra jobul așa cum e, sau dacă ai face freelancing cum trebuie să fie.
Raul: Tu nu porneșți cu entuziasm în freelancing, începi cu “văi mi s-a terminat muncă trebuie să lucrez mai mult”.
Cristi: Și să fiu plătit poate și mai niciun client nu vrea să te plătească pentru 2 ore sunt clienți care vor să plătească pentru 2 ore dar nu e colaborarea pe care vrei să o ai.
In niciun caz nu spunem aici că trebuie să te arunci din prima în freelancing, adică gata în momentul în care vrei să faci pasul trebuie să-ți dai demisia și să începi să cauți clienți 3 luni de zile și să aplici în stânga și-n dreapta spunand “Doamne ajută-mă și pe mine să prind…”, nu funcționează în felul asta ci abordarea e mai mult bazată pe încrederea că au abilitatea de a face freelancing.
În momentul în care ei sunt siguri pe ei că pot să genereze contracte și văd că au efectiv 5 -10 contracte și văd că le vin constant oportunități, că-i caută lumea, că știu să se vândă, în momentul ăla ..decid ca e timpul sa facă pasul.
Nu mai are sens, deja știu că o să fac asta de-aici încolo pentru restul carierei lor. Pur și simplu nu mai are rost să rămână în jobul ăsta, își dau demisia , strâng mâna cu oamenii cu care am lucrat până acum și trec în noua viata.
Raul: Ei iau decizia când semnează un contract de freelancing dar challenge-ul e să ajungi la nivelul în care să ai contracte constant, să simți siguranță dacă nu ar merge un contract de freelancing sau se termină contractul în câteva luni eu știu cum pot să generez încă 10 .
Abundența asta îți dă încrederea că poți să faci freelancing .O să faci tranziția în mod natural oricare ar fi situația din viața ta, efectiv o să faci tranziția în mod natural pentru că de ce ai lucra 4 ore pe un proiect care te plătește dublu sau triplu și 8 ore pentru un proiect care te plătește jumătate? Nu are niciun sens să mai rămâi la job. Dacă știi să generezi proiecte care te plătesc dublu sau triplu, care îți implică același volum de muncă tot în echipe de developeri, exact cum lucrezi acum dar într-un mediu mai fain că ai mai multă flexibilitate, poți călători, te bucuri mai mult de viață de programator de ce ți-ai mai aloca un proiect de 8 ore care e sub potențialul tău ?
Tranziția asta nu are niciun sens să faci part time în freelancing și să vezi cum e.
Cristi : Întotdeauna e bagajul emoțional și cel logic și logic cred că înțelege toate lumea că nu are sens și de aceea tot timpul e a atașamentul ăla emoțional prin care fiecare trebuie să treacă și fiecare trebuie să împingă că să avanseze mai apoi în viață. Nu poți să avansezi fără să lași ceva în urmă. Colaborările sunt așa cum sunt, ești un profesionist la finalul zilei, aduci valoare, ești plătit pentru valoarea respectiv, decizi tu pentru tine care e următorul nivel și vreau să revin și la încrederea asta în freelancing . Ideea de a obține primul proiect, cum faci trecerea din job în freelancing dar e și cumva trecerea din primul proiect în al doilea proiect, în al treilea proiect și aici e un alt skill adică, te asigur că ai să ai un contract de exemplu și la data cand ți se termină contractul o sa găsești o nouă oportunitate în mai puțin de o saptamana.
Raul: Multă lume trece spre freelancing și se aruncă și o face din noroc: Prinde un contract pe Linkedin sau le vine ceva care e mai bine decât ce au acum. Tranziția corectă e în momentul în care tu știi să faci asta în mod constant, să știi să generezi oferte în mod constant și peste o săptămână două să generezi orice contract de freelancing și să și crești în rata de la un proiect la altul.
Raul: A treia preconceptie greșită legată de tranziția spre freelancing e că îmi fac o echipa de programatori, ne facem o firmă și ne vindem ca agenție sau ca și firme.. nu mă vând eu singur că e mai ușor să ne vindem toți că, cumva asta ar da mai multă încredere clientului, că suntem o echipă de oameni.
Cristi: Nu știu dacă să spun cea mai stupidă idee, pentru că prima e cea mai stupidă idee dar clar e în top 3 idei stupide. Clienții lucrează cu oameni, clienții nu au nevoie neapărat de echipe de oameni, faptul că ai un business sau un logo nu completează încredere clientului pentru că clientului nu-i pasă de logo-ul tău sau de numele firmei tale e Software Solutions SRL, până la urmă totul se bazează pe oameni și clientul vrea să lucreze cu oameni de calitate nu cu business-uri. Având un business și avand totul sub un grad de business pur și simplu adaugi mai multă opacitate în serviciile pe care le oferi pentru că el nu o să înțeleagă ba lucrez cu business-ul asta dar cu cine lucrez defapt ? cu tine ? proiectul meu o să-l lucreze alți 7 oameni ? în spatele lui e un joc puțin diferit de acolo poate face asta dar pentru primii să te vinzi tu te ține mai întâi de a-i vinde o echipa, înainte de a vinde servicii mai complexe.
Raul : Defpat ideea asta vine din frică de a-ți asuma responsabilitățile adică tu nu vrei să-ți asumi responsabilitatea să faci tu singur freelancing, să treci tu prin toți pașii pentru că știi că e greu pentru că nu știi să faci zona asta ? simți sindromul impostorului, simți niște emoții puternice că mă dacă nu o să-mi iasă, dacă o sa esuez? și decât să-ți asumi tu responsabilitate , hai să mai iau încă 5 oameni că așa ne împărțim toți responsabilitate și e mai ușor pentru mine să rationalizez, dacă nu a mers măcar am încercat cu toți 5. Adevarul e ca defapt așa cresti dacă tu îți asumi responsabilitatea, dacă tu faci freelancing pentru tine în primul rând , crești tu ca persoană și dacă tu reușești să găsești după clienți în mod constant, echipa vine că o consecință a creșterii tale dar în niciun caz ca pe o delegare a responsabilității sau că o diluare a responsabilității că nu vrei să-ți asumi responsabilitatea .
Defapt asta e freelancingul în primul rând e asumare a responsabilității asupra vieții tale profesionale. Știu că-s programator bun, că sunt clienți în piața globală care au nevoie de serviciile mele , îmi asum că sunt omul asta și clienții ăștia au nevoie de mine și mă duc eu spre ei și nu am nevoie de alți prieteni cu care să mă vand împreună ca sa fie mai ușor, nu trebuie să fie mai ușor.
Cristi: Există piață acolo, o grămadă de oportunități, trebuie doar să înveți să le captezi , să le captezi în cel mai rapid mod posibil și la cel mai mare potențial. 20-30 de euro pe ora e nu ceva la care vrei să ajungi, potențialul e mult mai mare.
Raul: Practic tranziția spre freelancing că se face în mod natural în momentul în care găsești un sistem validat clienți și ai încrederea că oricand iti poti putea genera oferte constant, ai 3,4,5 contracte pe masă și știi că ai depus niște acțiuni care te-au dus la contractele astea și știi că poți face asta în mod repetat. Asta e practic momentul în care o să faci tranziția în mod natural, o să renunți fără nici o problema la jobul curent , situația actuală și o să treci la următorul nivel de freelancer .
Dacă vrei să înveți cum să ai un astfel de sistem în viața ta de programator și să-ți găsești clienți în mod constant hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertate.init și programează-te la un call.
Leave a Reply