Sumar
Raul: Salut, Raul și Cristi, de la Libertate.init, suntem aici alături de Denis, el e react Develover momentan, dar a lucrat pe diverse tehnologii în trecut și tocmai a făcut trecerea spre freelancing.
Denis: Păi, eu când am început să lucrez în domeniul ăsta IT, am început ca UI developer și UI designer. Apoi, foarte repede am vrut să plec spre development pentru că îmi plăcea partea asta de implementare, de butoane, de tot ce ține de mișcare pe ecran și după aia am început să lucrez într-un start-up.
Cristi: Am vrut să exemplific faptul că ceea ce spunem noi în video-uri, ideea că trebuie să-ți vinzi skill-ul de programator, nu neapărat pe tehnologia în sine, ci să pivotezi spre alte tehnologii dacă e nevoie și clienții înțeleg asta, astfel îți oferă practic șansa să te plătească să înveți.
Cristi: Procentual vorbind, care e diferența față de rate-ul pe care îl aveai înainte sau salariul pe care îl aveai înainte?
Denis: Da păi, dacă e să vorbim în ore full-time, ar fi fost undeva la 6 ori jumate, dar eu având contract de part-time, de aproape 13 ori.
Cristi: Care au fost principalele provocări pe care le-ai avut în drumul ăsta de creștere de 12-13 ori a venitului?
Denis: În Libertate.init, ce m-a ajutat foarte mult, adică ce a avut un impact foarte mare, este structura, adică este foarte clar ce ai de făcut, pas cu pas.
Cristi: Foarte tare. Care sunt planurile tale de aici înainte? Adică ai opțiunea asta, ai pârghiile, de acum unde te duci? Încotro?
Denis: Păi în principiu am în plan să lucrez timp de un an ca freelancer, poate chiar și doi, până îmi strâng ceva resurse. M-aș gândi poate la deschiderea unei firme de outsourcing sau ce îmi place mie cel mai mult este pe partea de development a produselor, adică să dezvoltăm un produs de-al nostru și după să-l punem pe piață. Acolo mă văd eu ca antreprenor, adică dezvoltarea produselor personale sau a firmei, nu chiar outsourcing.
Raul: Dacă vrei să începi să faci freelancing în mod corect, ca să-ți aduni resurse în mod rapid, pentru ca pe viitor să poți să ai oportunitatea să-ți faci un business sau chiar să te dezvolți pe alte direcții ale vieții, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call.
Transcriere completă
Raul: Salut, Raul și Cristi, de la Libertate.init, suntem aici alături de Denis, el e react Develover momentan, dar a lucrat pe diverse tehnologii în trecut și tocmai a făcut trecerea spre freelancing.
Cristi: Și cred că, Denis, dacă nu mă înșel ești primul om din libertate.init, care nu e din România.
Denis: Da, da, salutare tuturor, sunt din Serbia și da, am venit în România cu ocazia să studiez și după aia m-am angajat și cam acolo m-am dezvoltat eu ca persoană.
Cristi: Am înțeles, și ai învățat româna practic în ultimii ani de zile sau o știai de când ești mic?
Denis: O știam, că sunt destul de aproape de România și de graniță, se vorbește pe aici, dar de destul mult am evoluat acolo, adică, oamenii, colegii din cameră, și destul de mult am învățat și acolo. E ok să știi cuvinte, dar după aia când trebuie să intri în conversație trebuie să și înțelegi cum se vorbește.
Cristi: Deci tu câți ani ai acum și când ai terminat facultatea?
Denis: 24 am acum și anul ăsta am terminat facultatea.
Cristi: Ok, deci proaspăt absolvent.
Raul: Da, tu ești în Serbia acum, corect?
Denis: Da, da sunt acasă.
Raul: Super, suber, bun. Denis, spune-ne cam care a fost parcursul tău ca programator, cam pe ce tehnologii ai lucrat și de ce ai ales să lucrezi cu React.
Denis: Păi, eu când am început să lucrez în domeniul ăsta IT, am început ca UI developer și UI designer. Apoi, foarte repede am vrut să plec spre development pentru că îmi plăcea partea asta de implementare, de butoane, de tot ce ține de mișcare pe ecran și după aia am început să lucrez într-un start-up, în care am început să lucrez cu Tune, majoritatea lucrurilor erau implementate în Java script, ecosistemul Javascript cu Node pe partea de back-end și cu Q pe partea de front-end, apoi au mers lucrurile mai departe, am schimbat un job, al doilea, al treilea și apoi a venit corporația.
Cristi: Și cum a fost în corporație?
Denis: Păi da, asta era în principiu lucrul din care eu am vrut să mă scap de lucrurile astea, adică, a fost ok, nu pot să zic. Eu am lucrat 4 ani ca freelancer și după a fost nevoie să fac practică la facultate și în momentul ăla, am ieșit de pe proiect cu clientul cu care am lucrat și am zis că hai că aplic la o firmă locală din Craiova și mă înscriu la practică, fac practica și să vedem cum facem mai departe.
Doar că m-am angajat direct și am lucrat 2 ani acolo aproape. Tot așa, proiect pe PHP și la un moment dat m-am cam săturat de proiectul ăla, m-am plafonat destul de mult în salariu pentru că eu lucram part-time și nu puteam să găsesc job pe part-time să fiu plătit mai mult, firmele erau foarte deschise să mă plătească mai mult pentru skill-urile mele, doar că nu voiau part-time. Și aici a apărut problema și asta chiar am vrut să rezolv. Cam așa au decurs lucrurile.
Raul: Ok, și tu ai intrat în programul Libertate.init, am început să lucrăm împreună și ai găsit un proiect pe React, din câte știu.
Denis: Da, exact. Deci eu am început să fac profilul de view și de Javascript, dar am găsit după aia un proiect pe React, care este destul de șmecher, adică îmi place foarte mult ce e în spate și ce se întâmplă pe acolo și da, în principiu o să continui cu React. Sunt foarte entuziasmat de ce se întâmplă pe acolo, pentru că, cine a lucrat cu view știe că multe, multe idei sunt luate din React și multe lucruri sunt comune, așa că sunt foarte happy că am oportunitatea să învăț și React dar și să lucrez, adică să fac bani în timp ce învăț.
Cristi: Ce experiență ai pe React?
Denis: 0. Nimic. Deci, în afară de prin ce mă uitam eu prin documentație și ceva clipuri pe net, nimic, adică doar Javascript și view cam atât. Pe React n-am experiență în producție cu aplicații de React.
Cristi: Am pus întrebarea asta știind că ai 0 experiență, am pus întrebarea asta ca să exemplific faptul că ceea ce spunem noi în video-uri, ideea că trebuie să-ți vinzi skill-ul de programator, nu neapărat pe tehnologia în sine, ci să pivotezi spre alte tehnologii dacă e nevoie și clienții înțeleg asta, astfel îți oferă practic șansa să te plătească să înveți. Pentru că tu asta urmează să faci. Care e rate-ul la care ai ajuns?
Denis: Momentan am stabilit cu 40 euro pe oră și sunt foarte mulțumit de rate-ul ăsta, deci îmi place job-ul, îmi place rate-ul și sper să meargă așa mai departe.
Cristi: Procentual vorbind, care e diferența față de rate-ul pe care îl aveai înainte sau salariul pe care îl aveai înainte?
Denis: Da păi, dacă e să vorbim în ore full-time, ar fi fost undeva la 6 ori jumate, dar eu având contractul de part-time, de aproape 13 ori. Deci e o diferență foarte mare, imensă. Nu se compară și cu taxe, cu tot. Deci net de 6 ori pe full-time, poate și de 12 ori pe part-time, cum aveam eu contractul.
Cristi: Dacă îți spuneam asta la începutul colaborării credeai că e posibil?
Denis: Eu vedeam rezultate, adică mă uitam toate clipurile voastre, vedeam ce făceau oamenii. Oarecum știam că se poate, dar nu știam pașii, cum trebuie să merg. Eu mi-am dorit asta foarte mult, doar că în loc să văd, să stabilesc ce vreau și procesul la mine, eu încercam să trag de alte persoane: “Hai să facem un portofolio; hai să facem un proiect mic ca să-l prezentăm pe vebs, să vedem dacă atrage clienți” și de fapt nu e așa, adică nu am făcut mai nimic pe partea tehnică și am prins ofertă foarte bună.
Raul: Denis, ce m-a uimit la tine a fost, nu știu, cumva, dorința asta să schimbi ceva și energia cu care veneai în fiecare call, ne puneai întrebări, ne cereai feedback. Efectiv nu știu, de unde se trage nebunia asta a ta? Că eu așa o văd, ca pe o nebunie cumva.
Denis: Da, deci mie de la început mi-a plăcut, știu că la început eu chiar aveam prieteni care se ocupau cu freelancing și vedeam, adică eu vedeam rezultatele lor, vedeam cum călătoresc, cum își cumpără laptop-uri, cum duc o viață destul de bună. Și mă gândeam băi, ce se întâmplă? Adică, eu lucrez de ceva timp și nici măcar laptop-ul nu pot să mi-l schimb cu atâția ani. Și mi-am dorit chiar foarte mult să scap de delimitarea aia, de birocrație, de viză, de tot și să mă stabilesc aici unde sunt. Să lucrez cu clienții care chiar pot să-mi ofere un ban, care mai departe o să-mi facă și mie viața mai ușoară, decât ce era până atunci. Cam asta e inspirația, adică îmi place munca și business-ul și lucrul.
Cristi: Care au fost principalele provocări pe care le-ai avut în drumul ăsta de creștere de 12-13 ori a venitului?
Denis: În Libertate.init, ce m-a ajutat foarte mult, adică ce a avut un impact foarte mare, este structura, adică este foarte clar ce ai de făcut, pas cu pas. Eu în cursul programului, am mai mers pe o cale, m-am mai întors, m-am mai uitat pe la niște video-uri pe acolo, doar că nu e nevoie. Tu în Libertate.init ai tot pus la punct, pas cu pas, tot ce trebuie să faci și nu e nevoie să te mai uiți pe la ocol, deci ai tot ready for you, numai să începi să execuți.
Obstacole prea mari nu am avut, în afară de un feedback după care trebuia să modific ceva, asta am făcut. Și pentru mine, care nu vorbesc nativ română, a fost foarte clar, adică totul de la început foarte clar, ce trebuie făcut, cum trebuie executat, deci foarte clar și foarte bine structurat. Ce aș mai menționa pe partea cealaltă cu beneficii, deci nu e obstacol, ar fi community, sunt foarte deschiși, se inspiră unii de la alții, poți să vezi ce rate-uri și ce rezultate au alții și da accesul la feedback.
Eu dacă făceam ceva pentru mine, eu nu aveam pe cine să întreb, dacă ceva este bun sau nu. Cu ajutorul vostru și cu ajutorul comunității, eu am ajuns să am feedback instant, adică cum ceva nu e bun, “pac, nu e bun”, modifică. Sau partea de QA, de call-uri private cu clienți, mi-a plăcut foarte mult pentru că suntem foarte mulți în call și tu în call-urile respective te lovești de 20-30 de probleme într-o oră.
Deci problemele le vezi instant de la alții și pe ale tale și ți le rezolvă cineva imediat. Adică voi ne dați clar răspunsuri. Cât timp dacă făceam singur, asta era o problemă, adică trebuia să te dai de multe ori cu capul de perete ca să știi ce trebuie să faci. Deci asta mi-a plăcut foarte mult în program.
Raul: Denis, tu cum te simți acum, față de momentul în care ai intrat în program?
Denis: Mult mai așa, fără stres, adică atunci eram foarte stresat cu munca, cu proiectul în care am lucrat. Acum sunt mega fericit, și financiar văd o stabilitate pe o perioadă mai lungă de un an, văd stabilitate în asta și în final, în sfârșit, pot să lucrez și eu la ceva ce-mi place. Adică nu mai sunt constrâns de o firmă, de un proiect, și tu dacă-l accepți bine, dacă nu, trebuie să pleci. Acum eu pot să-mi aleg proiectele și pot să fac management la mine, adică ce vreau eu să fac, când să fac, cu ce clienți, când lucrez, când nu lucrez, adică foarte foarte stabil pe ideea asta de fluencing.
Cristi: Foarte tare. Care sunt planurile tale de aici înainte? Adică ai opțiunea asta, ai pârghiile, de acum unde te duci? Încotro?
Denis: Ok, păi în principiu am în plan să lucrez timp de un an ca freelancer, poate chiar și doi, până îmi strâng ceva resurse și să mai rezolv ce am de rezolvat acasă și una alta. Poate în ăștia 2 ani, poate o să-mi i-au un intern, am pe cineva cu care aș vrea să mai fac share la skill-uri și să mai încerc să-l învăț, ca să lucrăm mai departe împreună. Apoi m-aș gândi poate la deschiderea unei firme de outsourcing sau ce îmi place mie cel mai mult este pe partea de development a produselor, adică să dezvoltăm un produs de-al nostru și după să-l punem pe piață. Acolo mă văd eu ca antreprenor, adică dezvoltarea produselor personale sau a firmei, nu chiar outsourcing.
Raul: Asta mi se pare genial, pe mine asta mă motivează să continui să ajut oamenii în continuare în programul ăsta. Că știu că, de exemplu cum e cazul tău, o să-ți aloci resursele pe care le faci, să ții de resursele astea, ca să-ți cumperi libertate să faci un produs sau să-ți faci un business în viitor. Asta mi se pare genial și o să poți să faci asta, în curând o să poți să faci lucrul ăsta, o să ai suficiente resurse, o să ai oameni în jurul tău, dacă îți pui de acum niște oameni în jurul tău și o sa fie genial, să faci produse până la urmă, să faci ceva util, să aduci valoare în lumea asta mai mult decât poate ce poți să faci acum ca și programator.
Denis: Da exact, deci lucrând ca freelancer, practic poți să strângi mult mai mulți bani decât ca ce puteai să strângi ca un angajat și practic îți cumperi timpul, adică timpul este limitat, toți avem cam același timp în viața asta și trebuie cumva să strângi cât mai mult acum ca să ai pe viitor. Dacă tu de acum, nu stai bine cu timpul și te aștepți ca în viitor să vină ceva, dar tu nu faci nimic în acțiunea asta și nu ai venit suficient de mult ca să-ți permiți timp liber în continuare, nu prea poți să faci mare lucru. De asta eu aș vrea, adică acum ca freelancer să lucrez, să strâng suficiente resurse și apoi să fiu liber să fac mai departe ce îmi doresc eu.
Cristi: Foarte tare.
Raul: Denis, noi îți mulțumim pentru timpul acordat, îți urăm mult succes în freelancing și abia aștept să mă anunți, că “uite Raul, mi-am deschis firma, vreau să fac produsul ăsta”.
Denis: Da, cu siguranță o să vă cer câteva sfaturi, câteva idei să am scrise pe o foaie și o să mai discutăm despre așa ceva.
Raul: Super, atunci dă-i drumul la freelancing și hai să ne auzim în continuare.
Salut! Mulțumesc mult.
Cristi: Felicitări Denis!
Raul: Dacă vrei să începi să faci freelancing în mod corect, ca să-ți aduni resurse în mod rapid, pentru ca pe viitor să poți să ai oportunitatea să-ți faci un business sau chiar să te dezvolți pe alte direcții ale vieții, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call.
Raul: Eu am fost Raul, Cristi și Denis. Salut!
Cristi: Salutare!
Leave a Reply