Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init. Suntem alături de Adrian Caraiman, el e Java Developer și tocmai a trecut în freelancing. Adi, spune-ne mai întâi câți ani de experiență ai în domeniu?
Adrian: Împliniți, 20 de ani. Deci s-au adunat ceva ani, intenționam să fac acest pas mai demult. De fiecare dată am tot amânat că au mai intervenit evenimente externe.
Evenimente s-au produs fix la jumătatea carierei mele, deci după 10 ani aproape de Germania și aproximativ 6 ani în aceeași corporație.
Cristi: Și asta te-a îndreptat și spre freelancing? Ideea de a te întoarce în România sau care a fost motivația pentru freelancing?
Adrian: Cum spuneam mai la început, intenționam de mai de mult să fac acest pas. Am avut șansa în diferitele companii de a activa cu colegi freelanceri și de multe ori consideram că suntem ca de la egal la egal și m-aș fi văzut și eu în aceeași postură.
Cristi: Care au fost barierele pe care le-ai întâmpinat, trecând dintr-un job în freelancing?
Adrian: Chiar dacă am avut 20 de ani de experiență și experiența Vestului, să-mi schimb mindset-ul nu a fost chiar așa simplu, simplu precum am crezut. Și desigur, să câștig încrederea în forțele proprii, astfel încât în interviu să transmit sentimentul ăsta de siguranță clientului și în final să zică:”Da, vreau să lucrez cu acest om”.
Raul: Știu că, în call-ul pe care l-am avut cu tine îți doreai foarte mult flexibilitatea asta, să poți să călătorești, să stai dacă vrei în România o perioadă.
Adrian: Da, aș vedea mai degrabă ca și câștig să zicem, din punct de vedere profesional, ok, ca și angajat, ai poate mai multă siguranță a zilei de mâine a job-ului, dar pe de altă parte este șansa să te plafonezi. Pe când în freelancing ești cumva nevoit să fi tot timpul pe fază, ești cumva mai în priză să rămâi up to date.
Raul: Adrian, noi îți dorim mult succes în freelancing, ne auzim în continuare în comunitate.
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init. Suntem alături de Adrian Caraiman, el e Java Developer, tocmai a trecut în freelancing, după o experiență foarte lungă de muncă în companii și vrem să aflăm astăzi experiența lui legată de freelancing. Adi, spune-ne mai întâi câți ani de experiență ai în domeniu?
Adrian: Împliniți, 20 de ani. Deci s-au adunat ceva ani, intenționam să fac acest pas mai demult. De fiecare dată am tot amânat că au mai intervenit evenimente externe, care au pus acest eveniment pe lista de așteptare și bineînțeles la un moment dat am zis că tot se vor găsi motive să amân și m-am decis să sar puțin cu capul înainte și să vedem ce se întâmplă.
Raul: Tu ai lucrat destul de mult și în afară poți să ne povestești puțin despre experiența ta de muncă, înainte de freelancing?
Adrian: Practic de pe băncile facultății am fost căutat de o firmă germană, au venit ei la Sibiu, unde făcusem eu facultatea și un profesor de la facultate ne-a ales, am fost chiar 3 colegi din același an, am fost nominalizați să zic așa, să primim contracte în Germania și da, în Iulie, Iunie terminam facultatea și în Decembrie eram deja în Germania.
A fost nebunia tinereții, dar a fost și un road trip interesant din care pot să zic că am avut multe de câștigat.
Cristi: Din Germania știu că ai tranzitat spre Elveția la un moment dat, pentru că noi doi chiar acolo ne-am întâlnit și ne-am cunoscut și știu că am avut atâtea seri de cântat la chitară și așa mai departe. Cum a fost din Germania în Elveția, care a fost parcursul până acolo?
Adrian: Evenimente s-au produs fix la jumătatea carierei mele, deci după 10 ani aproape de Germania și aproximativ 6 ani în aceeași corporație. A fost o companie mai mare, m-am decis să-mi caut o nouă provocare și s-au oferit mai multe interviuri, printre care și cel la Zurich, cu o zi înainte avusesem la Paris interviu, dar acesta a ieșit în condiții bune și Elveția fiind o țară faină și mie îmi și place mult, decizia a fost destul de ușoară.
Cristi: Elveția sau România?
Adrian: Acum 10 ani Elveția.
Cristi: Și acum?
Adrian: Acum România. Încet, încet, dar sigur decizia este România.
Cristi: Și asta te-a îndreptat și spre freelancing? Ideea de a te întoarce în România sau care a fost motivația pentru freelancing?
Adrian: Cum spuneam mai la început, intenționam de mai de mult să fac acest pas. Am avut șansa în diferitele companii de a activa cu colegi freelanceri și de multe ori consideram că suntem ca de la egal la egal și m-aș fi văzut și eu în aceeași postură.
Dar cum am zis, anumite evenimente m-au tot împiedicat sau amânat și oricum parcursul către freelancing l-aș fi încercat indiferent de decizia de a mă întoarce în țară. Însă în condițiile actuale constat că este chiar un avantaj în acest sens, a fii freelancer, ești mai independent de o companie și lucrul ăsta te face să poți lucra aproape de oriunde, în zilele noastre.
Cristi: Care au fost barierele pe care le-ai întâmpinat, trecând dintr-un job în freelancing?
Adrian: În cazul meu, particular cumva, fiind în Elveția și perioadă de preaviz strictă, acest lucru a fost cel mai dificil pentru mine. A fost o perioadă destul de încărcată cea de tranziție, iar până acolo, chiar dacă am avut 20 de ani de experiență și de experiența Vestului, să-mi schimb mindset-ul nu a fost chiar așa simplu, simplu precum am crezut. Și desigur, să câștig încrederea în forțele proprii, astfel încât în interviu să transmit sentimentul ăsta de siguranță clientului și în final să zică:”Da, vreau să lucrez cu acest om”.
Cristi: Ce spui tu aici e o chestie pe care o observăm foarte des, adică oamenii care au mai multă experiență, care au peste 10 ani de experiență sau 20 de ani de experiență sunt cumva ironic mai neîncrezători că ei pot face, pentru că știu atât de multe încât își dau seama cât de multe nu știu de fapt, pe când un om care e mai pe la început, 3-5 ani de experiență, e mult mai încrezător să se arunce în lumea asta.
Asta se confirmă de fiecare dată când lucrăm cu oamenii și de asta mi se pare mult mai important și un salt mai mare, felicitările mai mari se cuvin pentru tine că ai făcut din punctul ăsta trecerea versus un om care-i mai la început și are să zicem așa, un avânt mai mare.
Raul: Încredere oarbă.
Cristi: Exact.
Adrian: Plus de asta, mai este și aspectul că, de regulă dacă activezi un număr de ani, într-o companie, într-o corporație, intri cam pe o nișă și nu mai ești super up to date cu ce se cere în momentul acesta.
Ăsta a fost și cazul meu, practic și în Elveția am lucrat 10 ani la aceeași companie, am mai schimbat în cadrul companiei, dar ultimii 3 ani au fost în aceeași echipă și cu aceleași tururi.
Cristi: Și cum a fost să folosești experiența asta, astfel încât să le arăți clienților că poți să le aduci valoare, chiar dacă te-ai supraspecializat pe ceva care era intern companiei în care ai lucrat?
Adrian: Păi, aici a intervenit mult și mai înainte, mindset-ul de freelancer. Adică, ca și freelancer trebuie să fii dinamic și ancorat în discuția curentă și să găsești tot timpul poate și într-o situație care te dezavantajează, un mic punct de suport pe care să poți construi o discuție coerentă și să convingi clientul că poate nu ești super up to date cu tehnologiile pe care le folosește el, dar experiența cumulată îți permite să te mapezi pe universul lui și să-i și aduci plus valoare.
Cristi: Practic ai început să vorbești pe limba lui. Noi așa spunem, că ai început să vorbești într-un mod în care să te înțeleagă, chiar dacă tu ai experiența asta mare în spate. Adrian, tu ce rezultate ai obținut, în urma programului Libertate.init?
Adrian: Am obținut un contract destul de bun, deci pentru Elveția este o rată normală, de 100 euro pe oră, dar consider că cel mai mare câștig este cum am spus, independența și libertatea de a putea alege unde doresc să profesez, atât ca locație și ca alegerea proiectului în care vreau să lucrez.
Raul: Știu că, în call-ul pe care l-am avut cu tine îți doreai foarte mult flexibilitatea asta, să poți să călătorești, să stai dacă vrei în România o perioadă, să mergi în Vama Veche dacă vrei vara să te distrezi și să și lucrezi în același timp.
Adrian: Da, aș vedea mai degrabă ca și câștig să zicem, din punct de vedere profesional, ok, ca și angajat, ai poate mai multă siguranță a zilei de mâine a job-ului, dar pe de altă parte este șansa să te plafonezi. Pe când în freelancing ești cumva nevoit să fi tot timpul pe fază, ești cumva mai în priză să rămâi up to date și cred că pe termen lung poate fii chiar un avantaj față de situația de angajat intern.
Cristi: Adică, chiar îți poate oferi mai multă siguranță, decât siguranța pe care ți-o poate oferi un job, prin prisma faptului că te ține obligat, up to date cu ceea ce se întâmplă în piață și în felul ăsta tot timpul ești la zi.
Adrian: Plus că îți poți alege proiectele pe care vrei să mergi, astfel încât să se suprapună pe ceea ce îți dorești să faci.
Raul: Adrian, tu în ce direcție vrei să te îndrepți din punctul ăsta? Adică, acum faci freelancing la un nivel foarte înalt, nu știu, în ce direcție îți vezi dezvoltarea ta în continuare?
Adrian: Pe termen scurt, planul meu este să fac și un concediu. N-am mai avut un concediu de mult și cam este timpul, dar după concediu, de ceva intenționez să am un concediu mai consistent, dar după aia încet încet, încerc în continuare să-mi solidific, să-mi stabilizez poziția pe care o am și când voi avea mai mult timp, acum este destul de încărcat programul și nu-mi permite foarte mult timp pe lângă. Dar, când mă voi mai elibera, îmi doresc să construiesc în direcția de arhitect.
Raul: Adrian, noi îți dorim mult succes în freelancing, ne auzim în continuare în comunitate și sperăm să ne vedem când vii în România. Știu că ultima dată nu ne-am sincronizat, dar poate data viitoare când vii.
Adrian: Sigur, ne vom întâlni și abia aștept să ne vedem.
Raul: Dacă vrei să înveți cum să faci freelancing în mod corect și la cel mai înalt nivel, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe site-ul Libertateinit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, Cristi și Adrian. Salut!
Leave a Reply