Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init. În clipul ăsta vrem să vorbim despre o idee pe care o auzim legată de freelancing și ideea e următoarea: “În freelancing faci mai mulți bani, dar lucrezi mult mai mult și te rup cu munca clienții”.
Raul: În primul rând să zicem cum stau lucrurile. În freelancing lucrezi mai puțin sau la fel cât lucrai înainte și faci de 3-4 ori mai mulți bani și e așa mindfuck. Nu pare real.
Cristi: Adesea vorbim cu clienții noștri și ne spun că lucrează 2 ori mai puțin și fac de 3,5 ori mai mulți bani. La prima impresie pare că bă faci ceva greșit acolo, pare că minți pe cineva, că bă, ce nu e în regulă?
Cristi: În primul rând se întâmplă din cauza așteptărilor noastre care sunt setate aiurea, așteptarea oamenilor care gândesc așa e setată aiurea pentru că vin din mindset-ul ăsta de angajat, în care creșterea până acum a fost strict incrementală și care proiectează bazat pe experiența anterioară și un viitor în care creșterea e la fel de incrementală.
Raul: Da. Diferența asta de valoare nu vine din faptul că devii mai bun tehnic sau că ai avansat într-o altă scară a ierarhiei corporatiste. Vine pur și simplu din faptul că a eliminat o grămadă de intermediari între tine și client.
Cristi: Să vă spun o chestie aici. Dacă aveți acces la industria IT din România, știți că majoritar industria asta e făcută din outsourcing, adică sunt intermediari între developer și clientul final, dar ce nu se știe aici e că uneori lanțul ăsta de intermediari poate ajunge până la un factor de 4 sau 5 intermediari.
Raul: Atunci singura diferență de fapt între freelancing-ul în care poți să faci de 3-5 ori mai mulți bani decât acum și munca ta de programator, e doar modul în care ești poziționat față de client. Adică, cât de departe ești de clientul final.
Raul: Dacă vrei să înveți cum să faci lucrurile astea corect, hai să ne auzim la un call sau ne poți scrie pe Facebook, pe Instagram și să discutăm mai multe despre cum poți să faci freelancing în cel mai rapid mod posibil. Eu am fost Raul și Cristi. Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init. În clipul ăsta vrem să vorbim despre o idee pe care o auzim legată de freelancing și ideea e următoarea: “În freelancing faci mai mulți bani, dar lucrezi mult mai mult și te rup cu munca clienții”.
Cristi: Și cei mai mulți oameni nu vor asta. Adică bineînțeles, banii nu sunt cei mai importanți și nu vrei să dai mai mult din timpul liber, pe care oricum nu prea îl ai, ca să faci mai mulți bani. Acum vrem să explicăm de ce realitatea asta e falsă sau cel puțin există o realitate în care nu se întâmplă treaba asta în freelancing și bineînțeles că ăsta e freelancing-ul pe care vrei să-l faci.
Raul: În primul rând să zicem cum stau lucrurile. În freelancing lucrezi mai puțin sau la fel cât lucrai înainte și faci de 3-4 ori mai mulți bani și e așa mindfuck. Nu pare real.
Cristi: Adesea vorbim cu clienții noștri și ne spun că lucrează 2 ori mai puțin și fac de 3,5 ori mai mulți bani. La prima impresie pare că bă faci ceva greșit acolo, pare că minți pe cineva, că bă, ce nu e în regulă? E complet contraintuitiv față de ce te-ai aștepta, pentru că ne așteptăm ca, cumva venitul să scaleze cu efortul pe care îl faci.
Raul: Mai ales pentru că venitul până acum dacă ai lucrat într-o corporație ți-a crescut incremental. Adică, ți-a crescut cu timpul pe care l-ai petrecut acolo, cum ai avansat în grad de corporație și ți-a crescut cu 10-20-30% în fiecare an. Să auzi o idee de genul că bă poți să lucrezi la fel sau mai puțin și să faci de 3-4 ori mai mulți bani, pare cumva scoasă din realitate. De ce se întâmplă lucrul ăsta? Asta e întrebarea.
Cristi: În primul rând se întâmplă din cauza așteptărilor noastre care sunt setate aiurea, așteptarea oamenilor care gândesc așa e setată aiurea pentru că vin din mindset-ul ăsta de angajat, în care creșterea până acum a fost strict incrementală și care proiectează bazat pe experiența anterioară și un viitor în care creșterea e la fel de incrementală. Bazându-te strict pe experiența asta, e normal că n-ai cum să vezi un viitor în care e posibil altceva, dar dacă ne uităm în lumea asta, există niște miliardari, există niște milionari și oamenii ăia n-au ajuns acolo prin creștere incrementală, au ajuns acolo prin salturi exponențiale de cele mai multe ori și o realitate de genul ăsta o găsești și în freelancing pentru că, trecând în freelancing poți să îți mărești exponențial venitul dacă implementezi lucrurile corect.
Raul: Da. Diferența asta de valoare nu vine din faptul că devii mai bun tehnic sau că ai avansat într-o altă scară a ierarhiei corporatiste. Vine pur și simplu din faptul că a eliminat o grămadă de intermediari între tine și client și poți să iei direct valoarea de la client, nu să mai treacă acea valoare prin 100 de intermediari.
Cristi: Să vă spun o chestie aici. Dacă aveți acces la industria IT din România, știți că majoritar industria asta e făcută din outsourcing, adică sunt intermediari între developer și clientul final, dar ce nu se știe aici e că uneori lanțul ăsta de intermediari poate ajunge până la un factor de 4 sau 5 intermediari. Adică între developer și clientul final sunt atât de multe “căpușe” sau oameni care i-au din valoare până ajunge la clientul final. Munca e aceeași la finalul zilei, munca pe care o depune developer-ul e la fel de mare, dar toți banii ăștia se scurg între timp până ajung la el.
Raul: Aici pot să dau și un exemplu. Sunt firme de exemplu din orașele mai mici, cum ar fi Sibiu, Târgu Mureș sau alte orașe mai micuțe, nu Cluj sau București, care subcontractează proiecte de la firme de outsourcing din orașele mari.
Cristi: Adică, chiar și în piața noastră locală se întâmplă treaba asta și probabil știți și din firmele voastre sunt oameni care externalizează anumite comportamente către popoarele mai estice, să zicem India și așa mai departe, unde costurile sunt ceva mai scăzute și în felul ăsta n-au nevoie neapărat de mult manpower aici, că pot să mai i-a de acolo mai ieftin și cumva comparativ ca, calitate.
Raul: Atunci singura diferență de fapt între freelancing-ul în care poți să faci de 3-5 ori mai mulți bani decât acum și munca ta de programator, e doar modul în care ești poziționat față de client. Adică, cât de departe ești de clientul final.
Cristi: Întrebarea pe care vrei să o ai aici, e ok, asta e o problemă pe care vreau s-o rezolv, nu vreau să devin neapărat mult mai bun tehnic, nu vreau să mai am încă o certificare sau încă 3 luni de experiență peste cei 5 ani pe care îi am. Pentru că asta nu o să mă ducă prea departe, decât o creștere incrementală, la încă 200 de lei sau nu știu 500 lei, 1000 lei să zicem acolo. Vreau să văd cum pot să optimizez urcarea pe lanțul ăsta, cum pot să ajung, în loc să mă gândesc în lățime, cum pot să urc la următorul nivel pe lanțul ăsta și să ajung să lucrez direct cu clientul final, să pot să mă vând eu pe mine și să maximizez practic valoarea de acolo în buzunarul meu.
Raul: Acum Cristi revenind la ideea ta, că sunt foarte mulți milionari și miliardari în lumea asta și că oamenii ăștia n-au ajuns prin creșterea incrementală. Vreau să-ți imaginezi în punctul ăsta nivelul la care ai putea ajunge dacă ai crește incremental în toată viața ta profesională ca și programator și dacă rămâi în locul în care ești acum. Care e nivelul la care poți ajunge? Nivelul ăsta nu o să fie foarte mare, poate că o să ajungi la 60-80 de ani și nu o să fie o diferență foarte mare față de unde ești acum în viață. Atunci îți o întrebare la un moment dat, ok asta e tot ce pot să fac în viață? Dacă te uiți în jur, la casele din jur, mergi într-un oraș din Vest, un oraș din Europa și te uiți la clădirile de acolo, la oamenii de acolo, îți dai seama că ceva nu e în regulă. Faptul de a rămâne programator în România comparativ cu nivelul de abundență pe care îl au oamenii ăștia sunt super diferite. Te întrebi, ce fac oamenii ăștia? Că-s mulți oameni care trăiesc mult mai bine decât trăiești tu ca programator aici.
Cristi: Și ce vreau să fiți conștienți după video-ul ăsta e că toți programatorii, toți cei care vă uitați acum la video-ul ăsta, dacă sunteți din România, dacă sunteți în outsourcing sau într-o firmă de produs, valoarea voastră e deja peste 7000 euro lunar. Cineva plătește la celălalt capăt al firului suma asta de bani pentru voi, doar că suma aia nu ajunge în totalitate la voi.
Raul: E mult peste 7000 euro.
Cristi: Mult, am zis un minim.
Raul: Minim, dacă a negociat prost firma de outsourcing.
Cristi: Întrebarea aici este ok, pot să rezolv problema asta în viața mea? Pot să maximizez capitalul ăsta și valoarea pe care eu o am să mă duc cât mai aproape de valoarea reală și să nu rămân la nivelul ăsta de sugrumat, de ce alte surse sau oameni, care “sug” din income-ul care ar trebui să vină către mine.
Raul: Sau dacă nu există nici o altă soluție și trebuie neapărat să mă bazez pe firma de outsourcing să-mi găsească clienți? Există altă soluție, există soluții mult mai bune să-ți găsești clienți direct.
Raul: Dacă vrei să înveți cum să faci lucrurile astea corect, hai să ne auzim la un call sau ne poți scrie pe Facebook, pe Instagram și să discutăm mai multe despre cum poți să faci freelancing în cel mai rapid mod posibil. Eu am fost Raul și Cristi. Salut!
Leave a Reply