Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la libertatea.init(). În acest video o să vorbim despre de ce șoferii de uber și de taxi se plâng așa mult când urci în masină cu ei și începi orice discuție.
Raul: De când am început să fac antreprenoriat și am trecut practic din freelancing în antreprenoriat, am încercat cumva să am o mentalitate pozitivă – de growth – și întotdeauna mă deranja când mă urcam într-un taxi sau într-un uber și primele discuții pe care le avea cu șoferii respectivi erau negative.
Cristi: Se transferă energia asta. Adică, dacă stai lângă un om negativ tot timpul, simți că parcă te pune și pe tine într-o pasă proastă, pe când dacă ești lângă un om pozitiv, o să primești energia asta.
Cristi: Dacă scanezi cantitatea de informații la care ești supus zilnic, îți dai seama dacă pui un label negativ/pozitiv…ti-e frică aproape, ti-e frică aproape dacă lași informația mainstream să ajungă la tine […] Li se stochează subconștient niște idei negative, niște cuvinte negative, niște gânduri și vibe negativ, numai din cauză că aud zona asta.
Raul: Da. Și toată proiecția asta negativă vine din ce ajunge la urechile tale. Cum se leagă asta cu freelancing-ul? Exact aceeași situație se întâmplă și în companiile de outsourcing din România și în mediul de angajați. Dacă tu ești înconjurat doar de angajați și toate informațiile care ajung la urechea ta sunt că freelancing-ul nu funcționează, că e greu, că n-o să-ți găsești clienți, că uite: am niște prieteni freelanceri cărora le e mai greu, e exact același principiu ca și cum ai auzi știrile negative.
Raul: De fapt aici am vrut să ajungem, la discuția asta că în momentul în care ești într-un mediu în care nu înveți lucruri creative și care te cresc pentru obiectivele tale mediul respectiv devine toxic pentru tine și singurul mod prin care poți să ieși din zona asta e dacă schimbi mediul, dacă schimbi informațiile pe care le auzi.
Dacă vrei să înveți cum să faci freelancing în cel mai scurt timp posibil și să ieși din mindset-ul ăsta în care nu ești sigur dacă se poate și ai anumite frici sau nelămuriri, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră.
Eu am fost Raul și Cristi. Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la libertatea.init(). În acest video o să vorbim despre de ce șoferii de uber și de taxi se plâng așa mult când urci în masină cu ei și începi orice discuție.
Cristi: Stiu că n-are nicio legătură cu freelancing-ul, dar o să se lege la final. Stați cu noi pentru că o să înțelegeți de ce ne luăm de chestia asta.
Raul: De când am început să fac antreprenoriat și am trecut practic din freelancing în antreprenoriat, am încercat cumva să am o mentalitate pozitivă – de growth – și întotdeauna mă deranja când mă urcam într-un taxi sau într-un uber și primele discuții pe care le avea cu șoferii respectivi erau negative. Se plângeau de politică, de drumuri, de șoferii din trafic, erau nervoși întotdeauna și întotdeauna m-am întrebat de ce? Îmi dădeau și mie o stare destul de nașpa după, adică mă simțeam mai nașpa după ce mă dădeam jos din mașină decât eram înainte.
Cristi: Se transferă energia asta. Adică, dacă stai lângă un om negativ tot timpul, simți că parcă te pune și pe tine într-o pasă proastă, pe când dacă ești lângă un om pozitiv, o să primești energia asta. Aș zice că se aplică la mai multe persoane, nu numai la șoferii de uber, ci și la oameni care poate sunt în viața noastră sau majoritatea oamenilor în general pentru că există un motiv pentru care suntem puși în state-ul ăsta, în stadiul ăsta.
Raul: Și eu cum am rezolvat problema asta cu ei…e că pur și simplu dacă vedeam că duc discuția într-o zonă negativă, nu le mai răspundeam, adică eram foarte sec – nu le mai răspundeam – și le ziceam că mă concentrez la ceva, lucrez la ceva și nu pot să răspund, dacă chiar insistau, dacă vedeam că insistă cu discuțiile. Apoi, efectiv, era o cursă în care era liniște. Motivul pentru care ei sunt așa negativi e din cauză că doar asta aud toată ziua. Adică, știrile pe care le aud la radio sunt doar știri negative. Ieri am mers cu uber-ul și știrea care era; niște interlopi din Constanța au furat 2 milioane de euro de combustibil și acum americanii îi dădeau în judecată, dădeau în judecată statul român și pe lângă știrea asta, următoarea tot așa, negativă, următoarea iar ceva senzațional, dar tot așa, pe partea aia că cineva a furat, cineva a făcut ceva…sume mari de bani și singurele știri pozitive pe care le aud oamenii care sunt în trafic, e sportul și după aceea mai e vremea care poți să zici că e în zona de “neutru”.
Cristi: Dacă scanezi cantitatea de informații la care ești supus zilnic, îți dai seama dacă pui un label negativ/pozitiv…ti-e frică aproape, ti-e frică aproape dacă lași informația mainstream să ajungă la tine și se folosește chestia asta din mai multe motive. Bineînțeles că ce e negativ prinde mai bine la oameni pentru că avem o tendință să fim mai atenți la ce e negativ pentru că, aia e, poate să fie un potențial pericol și de asta ne captează mai ușor atenția cu negativul și nu e niciun interes general la nivel macro să fie numai știri pozitive. Oamenii nu mai sunt atenți când sunt numai știri pozitive.
Raul: Știi care e problema? Oamenii ăștia, cumva, sunt într-o stare de semi-conștiență. Ei conduc, o parte din mintea lor e concentrată la trafic…poate mai vorbesc cu pasagerii și știrile astea, cumva, sunt încontinuu la urechile lor. Li se stochează subconștient niște idei negative, niște cuvinte negative, niște gânduri și vibe negativ, numai din cauză că aud zona asta, adică e atât de subtilă…cum te influențează media și știrilea astea și ce auzi la urechile tale încât, pur și simplu, îți poate modifica întreg vocabularul și întreg vibe-ul pe care îl ai în timpul zilei.
Cristi: Cel mai clar vezi treaba asta în punctul în care o să observi că “you are craving it”, adică o să vezi că o să fie anumite puncte, mai ales când ești mai obosit, în care din reflex aproape – o să fie un automatism – în care o să intri pe site-ul ăla de știri doar ca să dai scroll acolo, doar ca să îți iei o mică doză de aproape satisfacție că vezi că “uite ce au mai făcut ăștia în guvern” sau uite ce s-a mai întâmplat și nu stiu ce…”aoleu, vai de capul meu ce țară avem” sau așa mai departe.
Raul: Da. Și toată proiecția asta negativă vine din ce ajunge la urechile tale. Cum se leagă asta cu freelancing-ul? Exact aceeași situație se întâmplă și în companiile de outsourcing din România și în mediul de angajați. Dacă tu ești înconjurat doar de angajați și toate informațiile care ajung la urechea ta sunt că freelancing-ul nu funcționează, că e greu, că n-o să-ți găsești clienți, că uite: am niște prieteni freelanceri cărora le e mai greu, e exact același principiu ca și cum ai auzi știrile negative care n-au niciun sens în lumea asta în care sunt atâtea lucruri pozitive pe care te poți focusa și de growth și tocmai…ca să ieși din zona asta, e nevoie să intri într-o comunitate în care nu se mai discută despre angajare, despre situații de la muncă și se discută despre următorul nivel, despre freelancing sau despre zona de contracting, de exemplu, care e un pas intermediar între freelancing. Deci, o comunitate de oameni care vorbesc diferit și faptul că schimbi ce îți intră pe urechi, poate să schimbe întreg procesul de gândire și întreg mentalul tău, adică întreg mindset-ul și în modul ăla înțelegi că freelancing-ul e o realitate care există acolo. Am destul dovezi ca să freelancing-ul există, funcționează și doar trebuie să-mi dau seama cum să fac să funcționeze pentru mine.
Cristi: E foarte greu să ieși dintr-un mediu toxic, iar când spun toxic mă refer la un mediu care nu e congruent cu realitatea visurilor tale. Uneori mă interesează cine e persoana respectivă în firmă, în sensul că poate e o persoană ok, dar în același timp, obiectivele persoanei respective nu sunt obiectivele tale și atunci, din punctul ăla, tu nu ai voie să asculți sfaturi de la persoana respectivă ce țin de cariera ta. E atât de simplu.
Raul: Da. Și ce e cel mai mindfuck pentru noi, pentru mine cel puțin, e că mi-am dat seama că nu te afectează doar faptul că participi activ la o discuție. De exemplu: mergi la managerul tău și ceri păreri despre freelancing, sau la un prieten care e freelancer. Te afectează mental și la mindset și faptul că participi la discuție, adică le asculți fără să participi activ. Adică lucrurile se întâmpla așa de subtil la nivel de mindset și doar pentru că ești într-un grup de prieteni care vorbesc despre asta, își dau cu părerea fără să fi făcut vreodată asta, îți creează niște concepte mentale care e posibil să fie false, dar tu o să le crezi pentru că îți intră în subconștient. Doar faptul că asculți o discuție te afectează și de asta e foarte important ce asculți, adică ce îți intră pe urechi. Dacă stai să te gândești, eu de multe ori îmi imaginez că noi ca oameni suntem ca un fel de inteligențe artificiale care primesc niște informații din mediu și cumva stochează informațiile astea în creier, iar după aceea acționează în mediu cu informațiile pe care le stochează. Cum primim informații? Prin urechi. Adică prin ce auzim.
Cristi: Yep. Și când te gândești la mintea umană, realitatea pe care noi o avem în minte…descrisă e ca o cameră care e umplută cu un gaz sau care e umplută cu ceva care se disipă în toată camera și când te uiți la realitatea pe care noi o proiectăm, ceea ce se întâmplă de fapt e că realitatea asta e definită de câteva voci, sunt câțiva oameni în jurul tău care spun ceva despre un anumit topic și vocile alea completează întregul spectru pe care îl ai tu despre domeniul respectiv. Să zicem că e freelancing-ul: ai trei colegi la muncă, cu ei stai toată ziua în camera respectivă, părerile lor o să completeze pe de-a întregul imaginea ta despre freelancing și dacă te uiți la nivel, pe hârtie…numai dacă ieși din camera aia în care sunt patru oameni acolo și treci la piața globală unde sunt sute de mii de clienți sau proiecte sau așa mai departe, îți dai seama că nu ai cum să tragi o concluzie și e absolut aberant să poți să spui că știi ceva despre freelancing doar din discuția pe care o ai cu oamenii respectivi. Și dacă ar fi 100 de oameni, și dacă ar fi 1000 de oameni, tot e în direcția în care oamenii dacă nu fac freelancing sunt complet limitați în ceea ce reprezintă mediul ăsta.
Raul: De fapt aici am vrut să ajungem, la discuția asta că în momentul în care ești într-un mediu în care nu înveți lucruri creative și care te cresc pentru obiectivele tale…de exemplu vrei să faci freelancing pentru un obiectiv – pentru că vrei să fii mai liber, să poți călătorii mai mult sau vrei să petreci mai mult timp cu familia – mediul respectiv devine toxic pentru tine și singurul mod prin care poți să ieși din zona asta e dacă schimbi mediul, dacă schimbi informațiile pe care le auzi. Dacă vrei să vezi cum să faci freelancing…nu eu și Cristi am inventat freelancing-ul, dar avem o comunitate de oameni care discută despre asta, adică discuta despre cum se face freelancing-ul într-un mod corect. Sunt oameni care sunt freelanceri deja, sunt oameni care trag să devină freelanceri și în această comunitate se discută practic probleme, soluții la fiecare problemă ce apare în freelancing și toate discuțiile, toate informațiile care îți intră în minte sunt calibrate pe piața de IT globală și…exact cum funcționează, exact ce trebuie să faci, exact unde găsești clienți – pe ce rate – toate lucrurile astea le poți afla foarte rapid într-o comunitate de oameni like-minded, adică oameni care trag în aceeași direcție ca și tine. Dacă vrei să înveți cum să faci freelancing în cel mai scurt timp posibil și să ieși din mindset-ul ăsta în care nu ești sigur dacă se poate și ai anumite frici sau nelămuriri, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. În primul rând o să ai ocazia să discuți cu noi, o să-ți prindem rapid orice mindset issue ai în zona asta și apoi, dacă o să intri în comunitate, o să ai ocazia să vorbești și cu alți oameni, să vezi exact cum se face freelancing-ul corect în ziua de azi.
Eu am fost Raul și Cristi. Salut!
Leave a Reply