Sumar
Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt în South Pointe în Miami și în video-ul ăsta vreau să vorbesc despre tipuri de proiecte din freelancing […] ce fel de proiecte există pentru un programator care ar vrea să se apuce de freelancing și care are peste 3 ani de experiență.
Primul tip de proiect, de tip wordpress. Zic de tip wordpress pentru că sunt proiecte simple […] nici măcar nu trebuie să fii programator ca să le faci. Apoi există proiectele de tip MVP-uri […] proiecte care dovedesc ceva, adică vrea să se dovedească o anumită funcționalitate […] aceste proiecte ar trebui să fie făcute de un programator junior sau maxim un mid-developer. Și apoi există a 3-a categorie de proiecte […] acolo ar trebui să lucreze un senior, o persoană care are peste 3 ani de experiență în domeniul IT. Astea sunt proiecte complexe care necesită o echipă de developeri și care rezolvă niște probleme de business mai mare.
Acum, un programator senior nu trebuie neapărat să lucreze printr-o firmă de outsourcing, adică printr-un intermediar […] tu ca freelancer poți să mergi direct spre companii și să îți oferi serviciile spre ele. De fapt, asta face un freelancer.
Ca și muncă efectivă, freelancing-ul nu diferă cu nimic față de a lucra într-o firmă de outsourcing sau într-o corporație. Partea de execuție e la fel, clienții sunt similari […] pur și simplu te ocupi tu să îți faci achiziția de clienți în mod corect și să primești, practic, maximul de valoare din munca ta.
Dacă vrei să înveți cum să faci achiziția de clienți în mod corect […] hai să ne auzim la un call de consultanță cu mine, cu Cristi sau un expert din echipa noastră. Intră pe libertateintit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, salut!
Transcriere completă
Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt în South Pointe în Miami și în video-ul ăsta vreau să vorbesc despre tipuri de proiecte din freelancing. Adică ce fel de proiecte există pentru un programator care ar vrea să se apuce de freelancing și care are peste 3 ani de experiență. Asta e o întrebare pe care o primim foarte frecvent în program. Și din program, dar și de la oamenii care vor să intre în program: “ok, ce fel de proiecte sunt în zona asta de freelancing? Cum poti să ajungi…sau, ok, dacă ajungi freelancer, lucrezi pe proiecte mai nașpa sau care e faza cu proiectele? N-au cum să fie fix proiectele care sunt acum în corporație sau în firmele de outsourcing”.
Și hai să analizăm ce tipuri de proiecte sunt în programare în ziua de azi.
Primul tip de proiect, proiectele de tip wordpress. Zic de tip wordpress pentru că sunt proiecte simple, de multe ori pagini de contact ori white label-uri pe care nici măcar nu trebuie să fii programator ca să le faci. Adică, de exemplu, sunt și site-uri cum e clickfunnels-ul în care pur și simplu poți să-și faci un site cu drag and drop. Deci astea sunt proiecte pe care le poate face și o persoană care nu e programator. Apoi există proiectele de tip MVP-uri. Proiectele astea sunt proiecte care dovedesc ceva, adică vrea să se dovedească o anumită funcționalitate în aceste proiecte și părerea mea e că aceste proiecte nu ar trebui să fie făcute de un programator senior. Adică, aceste proiecte ar trebui să fie făcute de un programator junior sau maxim un mid-developer, dar în niciun caz un senior nu ar trebui să se ocupe de proiecte care nu au viitor, care sunt proiecte scurte de 2 sau 3 luni, doar vor să dovedească o anumită funcționalitate pentru investitori sau pentru anumite scopuri. Și apoi există a 3-a categorie de proiecte pe care, părerea mea, acolo ar trebui să lucreze un senior, o persoană care are peste 3 ani de experiență în domeniul IT. Astea sunt proiecte complexe care necesită o echipă de developeri și care rezolvă niște probleme de business mai mare, un business serios care are, nu știu, buget mai mare și are nevoie mai mare de developeri. Proiectele astea variază foarte mult: sunt proiecte care sunt de la start-up-uri, start-up-uri care primesc investiție de câteva milioane și au nevoie rapid să li se dezvolte soft-ul, dar și proiecte de tip corporație, adică proiecte care ar fi în zona asta de, nu știu, de exemplu Coca Cola sau E.on, proiecte mai mari, proiecte pentru corporații mai mari. În toată aria asta de proiecte, intră proiectele pe care le face un programator senior și acum, un programator senior nu trebuie neapărat să lucreze printr-o firmă de outsourcing, adică printr-un intermediar. De multe ori, companiile astea, da, își fac outsourcing la recruitment sau vin firmele de outsourcing spre ele și le zic: “bă, uite, avem programatorii ăștia dacă aveți nevoie de ei sau dacă aveți nevoie de oameni vă putem oferi noi”, dar nu trebuie neapărat să se întâmple lucrurile așa și tu ca freelancer poți să mergi direct spre companii și să îți oferi serviciile spre ele. De fapt, asta face un freelancer. Un freelancer identifică nevoia în piață, identifică cine sunt clienții ăstia care au nevoie de developeri și merg spre ei și îi contactează și obțin ofertele fără să aibă intermediari între ei și client. Aici e, practic, frumusețea freelancing-ului că poți să obții beneficiile de a lucra direct cu clientul și de a obține o rată mult mai mare fără să mai treci prin o grămadă de intermediari care doar vorbesc în locul tău, adică, practic, negociază și vorbesc în locul tău.
Ca și muncă efectivă, freelancing-ul nu diferă cu nimic față de a lucra într-o firmă de outsourcing sau într-o corporație. Partea de execuție e la fel, clienții sunt similari, adică sunt tot în aceeași arie, doar că, diferența e că nu îți face cineva achiziția, pur și simplu te ocupi tu să îți faci achiziția de clienți în mod corect și să primești, practic, maximul de valoare din munca ta de programator. Se lucrează în echipe de developeri, o să lucrezi pe stack-ul pe care ești, nu trebuie să le faci pe toate. E exact la fel munca ca și într-o corporație, singura diferență e achiziția de clienți.
Dacă vrei să înveți cum să faci achiziția de clienți în mod corect și să ieși din zona asta de corporație și să nu mai accepți, practic, să te intermedieze altcineva, hai să ne auzim la un call de consultanță cu mine, cu Cristi sau un expert din echipa noastră. Intră pe libertateintit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, salut!
Leave a Reply