Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertatea.init(). Suntem alături de Radu Chiorean, el e Senior Full Stack React și Node Developer […] Spune-ne ce s-a întâmplat. Hai să începem cu povestea ta. Pe ce ai început să lucrezi? Câți ani de experiență ai? De ce ai trecut de la React la Node?
Radu: Am început cu Java…deci nici cu React, nici cu Node. Am început la un internship la o firmă din Cluj […] am intrat la internship la o firmă […] a fost o chestie de genul 3 luni Java, testare manuală, testare automată. Am trecut pe Java, eram printre primii, m-am descurcat foarte bine, eram:”ok, this is it, programator o să mă fac”, revelația a fost în momentul ăla. Am stat acolo vreo 2 ani jumătate ca și Java Developer. Am ajuns la nivelul de mid […] A fost ok, nu știam atunci de piață și așa mai departe, dar a venit un tip – angajat la firma la care lucram – care a făcut un curs pe React, Node și Javascript […] Și în momentul în care l-am cunoscut pe tipul ăla am zis:”ok, this is it, unde merge omul ăsta eu în urmăresc, e un programming guru foarte bun tipul. […] După m-am apucat de Front-end, React, am schimbat job-ul…iar am avut o creștere salarială, am mai stat vreo 2 ani și ceva pe partea asta de React și, după asta, oarecum, pot să zic că am trecut în freelancing deși, a fost un “pre-freelancing” în ideea în care mi-am făcut PFA, am ieșit din corporație.
Raul: Ai fost contracting
Radu: Da. Am trecut pe contracting, ceea ce a fost destul de fain pentru că deja aveam toată partea asta legală pusă la punct înainte să intru în Libertate.init() […] basically, tot era un program de ăla – bine, toată lumea zice că e flexibil – dar, cumva, era mindset-ul ăla de la 9-18 […] simțeam că nu e în regulă și da, au apărut clipurile cu voi […] Am stat, am întors-o, banii erau puși deoparte, dar același gând pe care îl au, probabil, toți în prima fază. E pe bune? Nu e pe bune? Ce se întâmplă?
Cristi: Oamenii, de multe ori, nu înțeleg. Adică […] dacă e un scam, cumva, noi ne punem în joc identitatea noastră, nu e ca și cum sunt anonim 24 și vând un curs pe internet sau ceva de genul și toată munca mea, toată imaginea mea – 5 ani de zile sau 3 ani de zile de când fac treaba asta.
Radu: Dacă nu ești în stare să iei decizia asta, probabil că nu trebuie să fii freelancer pentru că acolo trebuie să te bați cu decizii, chestii de genul […] sunt multe aspecte în program care la început, nu știu, mi se păreau neimportante sau eram, cumva […] dar după ce faci pasul sau după ce le mai gândești un pic…se așează, cumva, văd valoare în multe chestii […] Când vorbeam înainte de rateuri de 40-70 de euro pe oră eram “ce zei sunt ăștia care umblă pe aici”, știi? După ce intri în grup și se repetă suma asta constant și vezi 1, 2, 3, 5, 7, nu știu, programatori, unii cu 4 ani, alții cu 6, deja devine o normalitate.
Cristi: Devine parte în identitatea ta. Ăsta e shift-ul care se produce.
Raul: Și acum, în freelancing ești pe un singur stack sau cum lucrezi?
Radu: Momentan sunt pe Node, deși am văzut că încep să apară task-uri și de front-end…n-am nicio problemă dacă o să fie
Cristi: Ți-ai planificat câte luni să lucrezi pe an?
Radu: Lucrez 8 ore în contract, dar îți dai seama că nu sunt acolo 8 ore în care stau și scriu cod pentru client.
Raul: Care au fost rezultatele tale în primul proiect din freelancing?
Radu: Păi, am zis o parte înainte din punct de vedere al stresului și al venitului. Stresul e mult mai ok și toată chestia asta aduce alte beneficii în calitatea vieții. Nu mai ești stresat.
Raul: Radu, noi îți urăm mult succes în continuare, ne auzim în comunitate, sper să intri la cât mai multe live-uri, chiar dacă ești freelancer și mult spor!
Dacă vrei să faci freelancing și ai peste 3 ani de experiență, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, Cristi și Radu, salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertatea.init(). Suntem alături de Radu Chiorean, el e Senior Full Stack React Node Developer și, în sfârșit, Radu, ne-am întâlnit, din nou, la Cluj să vorbim despre experiența ta. Noi ne văzusem chiar când ai început programul. Știu că ai fost la biroul nostru de la Cluj – o să las niște video-uri faine de atunci, cu câinele tău. Spune-ne ce s-a întâmplat. Hai să începem cu povestea ta. Pe ce ai început să lucrezi? Câți ani de experiență ai? De ce ai trecut de la React la Node?
Radu: Am început cu Java…deci nici cu React, nici cu Node. Am început la un internship la o firmă din Cluj. Știam din, cum să zic…de la 14 ani că eram pasionat de programare. Am făcut facultatea de alt profil pentru că sunt și comod. Dacă se poate, tot timpul caut calea în care trebuie să depui cel mai puțin efort. Am făcut altă facultate, am intrat la internship la o firmă, cum ziceam înainte, comoditatea e unul dintre dintre punctele mele. Și acolo când mi-am pus CV-ul era un job cât mai aproape de casă ca să nu stau să mă complic. Mă rog, m-au acceptat, am intrat, a fost o chestie de genul 3 luni Java, testare manuală, testare automată. Am trecut pe Java, eram printre primii, m-am descurcat foarte bine, eram:”ok, this is it, programator o să mă fac”, revelația a fost în momentul ăla. Am stat acolo vreo 2 ani jumătate ca și Java Developer. Am ajuns la nivelul de mid. Am avut creșteri salariale anuale. A fost ok, nu știam atunci de piață și așa mai departe, dar a venit un tip – angajat la firma la care lucram – care a făcut un curs pe React, Node și Javascript, mă rog. Și în momentul în care l-am cunoscut pe tipul ăla am zis:”ok, this is it, unde merge omul ăsta eu în urmăresc, e un programming guru foarte bun tipul, foarte modest, e genial”.
Raul: Voiai să-l iei ca pe un mentor, poate, în zona asta.
Radu: Exact! Și aia am și făcut, basically. După m-am apucat de Front-end, React, am schimbat job-ul…iar am avut o creștere salarială, am mai stat vreo 2 ani și ceva pe partea asta de React și, după asta, oarecum, pot să zic că am trecut în freelancing deși, a fost un “pre-freelancing” în ideea în care mi-am făcut PFA, am ieșit din corporație.
Raul: Ai fost contracting
Radu: Da. Am trecut pe contracting, ceea ce a fost destul de fain pentru că deja aveam toată partea asta legală pusă la punct înainte să intru în Libertate.init(), dar nu simțeam neapărat “uau, ce schimbare am făcut”. Da, a fost și o mărire salarială, dar nu puteam să zic, mama, ce schimbare. A fost primele luni, dar după, basically, tot era un program de ăla – bine, toată lumea zice că e flexibil – dar, cumva, era mindset-ul ăla de la 9-18, habar nu am, trebuie să fii, trebuie să faci. Am stat acolo 2 ani, a fost și pandemia și am zis să stau pe safety, chestii de genul, dar deja mi se părea că e prea mult pentru ce îmi oferă, știi? Deja simțeam că nu e în regulă și da, au apărut clipurile cu voi că oricum, sămânța era plantată de ceva vreme, cam de un an înainte să sun sau să mă înscriu în program și am zis:”hai să vedem”. Am stat, am întors-o, banii erau puși deoparte, dar același gând pe care îl au, probabil, toți în prima fază. E pe bune? Nu e pe bune? Ce se întâmplă? Habar nu am, am început și eu să fac muncă de detectiv, să caut oameni pe Linkedin, să văd care…ziceam, bine, n-are cum, Cristi are atâția oameni pe Youtube.
Cristi: Oamenii, de multe ori, nu înțeleg. Adică, poate să fie un scam și atunci, dacă e un scam, cumva, noi ne punem în joc identitatea noastră, nu e ca și cum sunt anonim 24 și vând un curs pe internet sau ceva de genul și toată munca mea, toată imaginea mea – 5 ani de zile sau 3 ani de zile de când fac treaba asta – îmi pun cuvântul când ajut oamenii sau când fac treaba asta, dar fiecare are rezervele lui și e normal să fie așa. Chiar mă bucur. Oamenii trebuie să fie vigilenți, e nevoie să existe vigilența asta pentru că apar fel și fel de “mentori” și fel și fel de “coach” care sunt mai mult sau mai puțin legit, știi?
Radu: Da. E ciudat, e un pas care, nu știu, eu am privit-o și ca…dacă nu ești în stare să iei decizia asta, probabil că nu trebuie să fii freelancer pentru că acolo trebuie să te bați cu decizii, chestii de genul. În fine, mi-am făcut temele, să zic așa, mi-am făcut research-ul care m-a făcut pe mine confortabil și după am pornit cu ideea…am privit cursul ăsta ca un black box că erau, cum spuneți în multe video-uri, venituri dublate, triplate and so on și am zis:”nici nu mă interesează ce fac tipii ăstia, dacă eu mă duc în cursul ăla și vin și îmi dau 2 palme și peste o lună mă angajez și am un salariu triplu, aia e” adică it work. Pentru mine era outcome-ul și am încercat pe mentalitatea asta.
Cristi: E un punct foarte fain ăsta, știi? Foate mulți oameni sunt obsedați de a înțelege, exact, ce învață și așa mai departe și care e curicula și toate lucrurile astea și dacă ar fi să intrăm în treaba asta sunt mii de detalii care sunt relevante și multe care nu sunt relevante și le livrăm oamenilor cand au nevoie de ele în funcție în care au nevoie de ele. Dar, ce contează e outcome-ul știi? Ok, ce vrei în viață? Dacă nu vrei informație, oamenii când vin să lucreze cu noi nu vin pentru informație, știi? Că nu vin să lucreze cu Cristi și Raul doar pentru că le place să lucreze cu Cristi și Raul, știi? Vin pentru că vor să obțină ceva în viața lor. Și tu ai venit să lucrezi cu noi pentru că “vreau să obțin ceva concret, palpabil în viața mea” și noi pe asta ne axăm, ăsta e focus-ul nostru. Să ducem oamenii din punctul A în punctul B la rezultate și știm să facem chestia asta cu tot ce e nevoie. Le-am văzut pe toate, adică asta facem de atâta timp.
Radu: Da, acum pot să zic și eu că într-adevăr sunt multe aspecte în program care la început, nu știu, mi se păreau neimportante sau eram, cumva, “asta e dusă prea departe”, dar după ce faci pasul sau după ce le mai gândești un pic…se așează, cumva, văd valoare în multe chestii. Altă chestie care aș zice că e așa de finețe, efectiv, chestie care nici nu pot să zic că a fost să pinpoint un moment, exact, când s-a făcut tranziția asta, dar a fost mindset-ul la calibrarea asta pe piața globală. Când vorbeam înainte de rateuri de 40-70 de euro pe oră eram “ce zei sunt ăștia care umblă pe aici”, știi? După ce intri în grup și se repetă suma asta constant și vezi 1, 2, 3, 5, 7, nu știu, programatori, unii cu 4 ani, alții cu 6, deja devine o normalitate și, implicit, te ajustezi și ești, da, ok, nu mai ai nicio grijă. Adică, când intram la interviuri și ziceam suma asta e ca și cum mă întrebau care e numele meu, nu mai era o problemă care înainte era…știi ce zic?
Cristi: Devine parte în identitatea ta. Ăsta e shift-ul care se produce. Înițial e ceva extern, eu vreau să obțin 60-70 de euro și dacă acum fac 2.000 de euro pe lună, cumva nu mă identific…îmi doresc partea asta dar nu e parte din mine, știi? Aici e, cumva, partea magică, știi? Și e un proces care, în timp, se asimilează treaba asta și comunitatea și toate lucrurile sunt de așa natură în care să simți că meriți banii ăia și îi meriti pe bună dreptate, știi? Dar să fie parte din tine
Raul: Eu sunt curios cum ai ajuns la Node
Radu: Păi, având în vedere că făceam React, Javascript, Node-ul era tot acolo. Nu e atât de greu să jump-ul de pe front-end pe back-end fiind deja pe Javascript și mai ales că știam și Java, adică eram familiarizat și cu partea de back-end și…ziceam de tipul care m-a făcut să învăț React. E foarte strict în tot ce ține de cod, ceea ce poate fi un gift and curse în același timp. E un gift când ai libertate și faci ce vrei tu, câteodată mai intervin discuții când lucrezi într-o echipă și mi se pare perfect normal, dar, oarecum, și eu voiam să fiu take ownership, să fiu…ok, mă duc cap coadă, I got this de aia făceam și front și back-end. După ce am plecat de acolo și am avut primul contract cu “pseudo-freelancing-ul” meu, efectiv, eram one man show. Front-end, back-end, ai aplicația, do it.
Raul: Acolo făceai de toate și ai învățat, adică a fost o experiență bună.
Radu: A fost, dar, sincer, a avut un efect asupra calității vieții mele, știi? O dădeam pe burn-out, eram stresat și în momentul în care am văzut că eram și underpaid am zis gata. Ceea ce o fost, iar, încă un impuls să intru în program, să vedem care e faza cu next level.
Raul: Și acum, în freelancing ești pe un singur stack sau cum lucrezi?
Radu: Momentan sunt pe Node, deși am văzut că încep să apară task-uri și de front-end…n-am nicio problemă dacă o să fie. Însă ,urmează cam în aproximativ 2 luni să expire contractul inițial și atunci o să vedem, renegociere, dar, momentan sunt doar pe back-end, Node și stresul s-a împărțit la 4 și venitul s-a triplat, adică big change.
Cristi: Ți-ai planificat câte luni să lucrezi pe an?
Radu: Lucrez 8 ore în contract, dar îți dai seama că nu sunt acolo 8 ore în care stau și scriu cod pentru client. Programul e flexibil, tot timpul îi anunț, e ok din punctul ăsta de vedere și am început să fac și side project pentru mine. Nu vreau să divulg.
Cristi: Anunță-ne ce iese
Raul: Care au fost rezultatele tale în primul proiect din freelancing?
Radu: Păi, am zis o parte înainte din punct de vedere al stresului și al venitului. Stresul e mult mai ok și toată chestia asta aduce alte beneficii în calitatea vieții. Nu mai ești stresat, ai timp să ieși cu câinele. Efectiv, acum am început să gătesc chestii de care nu aveam timp.
Cristi: Observ o temă recurentă aici pentru că și Dan, când povesteam înainte cu el, spunea că schimbarea asta spre freelancing, cumva, l-a propulsat în a încerca și a descoperi și a îngloba obiceiuri mai sănătoase, mai benefice și în alte părți ale vieții și, cumva, asta observ și la tine și mă bucur că ai făcut un pas, ai schimbat o arie a vieții tale – munca care e o arie foarte importantă – și acum ai timp și, cumva, din abundența asta se duce mai multă explorare și în alte zone care îți sunt benefice.
Radu: Exact! E o chestie de mindset și atunci poți să o aplici în multe chestii. La noi în țară am impresia că e viziunea asta mai clasică sau nu știu cum să o descriu. De la ora cutare până la ora cutare trebuie să faci, dacă nu ai făcut…e rău. Pe când, când faci pasul ăsta și te duci mai în vest vezi că toți suntem oameni și sunt anumite valori. Nici nu contează, de fapt, anii de experiență, ci contează cât de mult vrei și…nu știu, mie mi se pare că trebuie să-ți placă. În momentul în care cineva îți place și oferi respect și chestii de genul se crează raportul ăla și totul devine natural. Când e natural nu mai depui efort, nu mai e fricțiunea aia și toate se duc cum ar trebui să fie din punctul meu de vedere și automat iei energia asta care ar fi irosită în frustrări și nu știu ce și poți să o dedici altor activități pe alte planuri și altă activitate. Are foarte mult sens.
Raul: Radu, dacă ar fi să compari Radu de acum cu Radu din vară când ne-am întâlnit, care ar fi diferențele dintre ei? Cum te simți acum față de cum erai atunci?
Radu: Prima chestie care-mi vine în minte e o chestie de confidence. Radu de atunci avea multe dubii, știi? Bine, a fost și pandemia și nu știu ce care ne-a cam dereglat pe toți și Radu de acum e mult mai hotărât și, nu știu, vede partea plină a paharului, să zic așa. Asta ar fi una. Altă chestie e ieșitul ăsta din zona de confort care, oarecum, se leagă și de partea de confidence. Sunt mult mai ok să încerc chestii. Ai văzut că am încercat, dar chestia asta a generat înainte o lună de cum o să fie și doubts și așa mai departe și atunci chestia asta a cam dispărut acum. Și da, acum, evident și din punct de vedere al experienței ca programator am mai crescut și, sincer, looking forward, cum ziceam…în 2 luni cred că urmează următorul punct cheie din cariera mea de freelancer și…
Raul: Eu simt o diferență de vibe. Adică, știu cum erai în vară când ne-am cunoscut și într-adevăr aveai un ceva interior care te frământa și acum ești super chill, n-ai niciun stres. Eu simt foarte clar diferența asta. Păcat că nu am filmat atunci mai mult.
Radu: Dar nu știu dacă aveai cu cine atunci, dar da, ai dreptate…și chestia asta. Cum ziceam, o pun și pe chestia cu ieșitul din zona de confort.
Raul: Ești dispus să încerci mai multe lucruri, să experimentezi mai multe lucruri
Radu: Da
Raul: Radu, noi îți urăm mult succes în continuare, ne auzim în comunitate, sper să intri la cât mai multe live-uri, chiar dacă ești freelancer și mult spor!
Dacă vrei să faci freelancing și ai peste 3 ani de experiență, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, Cristi și Radu, salut!
Leave a Reply