Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi din Libertate.init(). Am observat – la programatori – că cea mai mare preconcepție legată de freelancing e că sigur munca ca programator freelancer e diferită ca cea de programator dintr-o corporație […] ea mai frecventă pe care o văd e că […] o să lucrezi singur.
Cristi: Vrem să clarificăm lucrurile astea, să explicam cum funcționează, de fapt, freelancing-ul și cum lucrează cei peste 100 de oameni pe care noi i-am ajutat să devină freelanceri, să obțină contracte de 100-200 de mii de euro anual și care e viața lor, de zi cu zi, ca freelancer.
Raul: Da. Ce vreau să înțelegi de la început e că ideea asta e absurdă, să lucrezi singur […] orice client din lumea asta care face peste 10.000 de euro pe lună și își permite să plătească un programator, cu singuranță n-o să vrea ca acel programator să lucreze singur. Adică, ăștia sunt clienți mari, clienți care au nevoie de 10 programatori, care sunt dispuși să plătească 100.000, 200.000 de euro pe lună pentru o echipă de programatori să le dezvolte soft-ul de milioane.
Cristi: Nu o să fie clienții pentru care construiești un site și apoi a plecat sau pentru care rezolvi un bug sau refaci ceva mentenanță acolo. Nu sunt ăștia clienții spre care tu mergi […] Orice proiect mare necesită muncă în echipă și nu ai cum să scalezi un business dacă tu te folosești de un singur om, pur și simplu nu există […] Și modul de lucru o să fie similar cu ceea ce ai până acum, adică, o să fie anumite sprinturi, o să fie împărțite task-urile, o să ai un rol al tău asignat […] Toate rolurile pe care le știi deja, cu care ești deja familiar, există și în astfel de echipe pentru că ăsta e cel mai eficient mod prin care se scrie cod în 2022.
Raul: Un progrmator care a ales, în ziua de astăzi, să treacă pe freelancing, nu a ales lucrul ăsta ca să se torureze, să își facă viața mai grea, a ales lucrul ăsta doar ca să elimine intermediarii […] Când înțelegi că partea asta așa se face, proiectele se dezvoltă în echipe, singura parte care-ți lipsește să devii freelancer e să să elimini intermediarii, adică, partea de achiziție de clienți care e o parte complet diferită de execuția codului.
Dacă vrei să înveți cum se face achiziția în mod corect și să ajungi cât mai rapid să fii freelancer, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programeazăte la un call. Eu am fost Raul, Cristi, Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi din Libertate.init(). Am observat – la programatori – că cea mai mare preconcepție legată de freelancing e că sigur munca ca programator freelancer e diferită ca cea de programator dintr-o corporație sau pentru o firmă de outsourcing și, dintre zona asta de preconcepții că ar fi diferită munca de programator, cea mai frecventă pe care o văd e că, dacă ești freelancer, o să lucrezi singur. Vei lucra sigur pe proiecte și, practic, îți vei asuma toată responsabilitatea pentru proiect, o să faci front-end, back-end, bază de date, DevOps, arhitectură, tot, singur.
Cristi: Vrem să clarificăm lucrurile ăstea, aici, pentru că frica, adică preconcepția asta, vine la pachet cu frică:”bă, poate n-o să mă descurc, poate n-o să fiu suficient de bun, n-o să știu să fac toate lucrurile pentru că m-am specializat, în ultima vreme, pe o singură chestie; fac back-end, fac front-end, poate, sau ce știu să fac și nu le-am făcut pe toate. Sunt oameni din echipa mea care sunt mult mai buni decât mine în toate lucrurile astea și treaba asta are o cascadă apoi în ideea că lucrezi prea mult și că nu ai foarte multă flexibilitate și, în fine, toată responsabilitatea care cade pe umerii tăi. Vrem să clarificăm lucrurile astea, să explicam cum funcționează, de fapt, freelancing-ul și cum lucrează cei peste 100 de oameni pe care noi i-am ajutat să devină freelanceri, să obțină contracte de 100-200 de mii de euro anual și care e viața lor, de zi cu zi, ca freelancer.
Raul: Da. Ce vreau să înțelegi de la început e că ideea asta e absurdă, să lucrezi, singur, în programare, în anul 2022, e o absurditate enormă. De ce zic lucrul ăsta? Dacă ai urmărit 1-2 testimoniale de la clienții noștri o să vezi că ei câștigă undeva la 10.000 de euro pe lună. Acum, orice client din lumea asta care face peste 10.000 de euro pe lună și își permite să plătească un programator, cu singuranță n-o să vrea ca acel programator să lucreze singur. Adică, ăștia sunt clienți mari, clienți care au nevoie de 10 programatori, care sunt dispuși să plătească 100.000, 200.000 de euro pe lună pentru o echipă de programatori să le dezvolte soft-ul de milioane. Nu sunt clienți mici, nu sunt clienți pe care-i vezi la colțul blocului, care zic:”da, fă-mi tot website-ul, fă-mi tot, tot, tot, back-end, integrări, front-end”. Nu sunt tipul ăsta de clienți. Sunt clienți mari, sunt clienți care au nevoie de echipe, care au nevoie de viteză, care vor ca soft-urile lor să se dezvolte și să le facă și mai multe automatizări, să le fac cât mai mult profit. Îți dai seama că ideea asta să lucrezi singur în progamare e absurdă numai din banii pe care îi face un programator freelancer pentru că niciun astfel de client nu o sa ia un singur programator. Sunt clienți mult prea mari să-și riște un business cu un programator.
Cristi: Foarte important, din ce a precizat Raul aici, contează clienții spre care mergi pentru că freelancing-ul e vast, sunt multe tipuri de clienți acolo, dar tu, cu experiența ta venind dintr-o firmă, dintr-o corporație din România sau din altă țară, vrei să mergi către clienți care să aibă nevoie de serviciile tale. Nu o să fie clienții pentru care construiești un site și apoi a plecat sau pentru care rezolvi un bug sau refaci ceva mentenanță acolo. Nu sunt ăștia clienții spre care tu mergi. Asta este frumusețea freelancing-ului că poți să-ți alegi clienții respectivi, iar clienții ăia, spre care mergi – chestia asta ce vă spun aici are foarte multă valoare pentru că sunt mulți oameni care sunt complet năuciți că n-au nicio idee despre unde să meargă în freelancing și merg, random, la primul care-ți dă niște bani, dar nu asta trebuie să faci, trebuie să fii puțin mai inteligent și mai selectiv:”ok, care sunt clienții către care merg” și categoria asta de clienți e cea pe care vrei să o deservești, oameni care au bugete mari, care lucrează cu echipe de programatori pentru că niciun proiect nu se face peste noapte cu un singur om, niciun proiect nu se face doar cu o singură persoană. Orice proiect mare necesită muncă în echipă și nu ai cum să scalezi un business dacă tu te folosești de un singur om, pur și simplu nu există.
Raul: Și, de obicei, clienții care au nevoie de tipul ăsta de programatori – că vor să le facă tot – pot fi foarte ușor satisfăcuți cu cms-uri sau cu white label-uri, adică, lucruri care nici măcar nu implică progamare. Cu un clickfunnels, de exemplu, sau un wordpress sau un magento, adică niște sisteme care sunt gata făcute și trebuie doar să fii un operator pe sistemele respective, nu un programator. Tu, ca programator, o să lucrezi exact ca acum într-o companie, pe proiecte mari, în echipe de developeri pentru că așa se dezvoltă soft-ul în ziua de astăzi. Soft-ul nu se dezvoltă de o singură persoană, lucrurile sunt mult mai complexe în zona asta de software developer și de asta s-a dezvoltat separat, front-end, back-end, mai nou, zona de DevOps, zona de QA, adică, fiecare parte are nevoie de specialiști și echipele în freelancing sunt, practic, echipe de programatori care dezvoltă produse.
Cristi: Și modul de lucru o să fie similar cu ceea ce ai până acum, adică, o să fie anumite sprinturi, o să fie împărțite task-urile, o să ai un rol al tău asignat, acolo, fie dacă ești pe Java cu Spring, o să faci Java cu Spring în 90% din timp, n-o să faci și front-end dacă nu intri sau nu alegi tu, specific, un proiect să faci și partea asta de front-end pentru că rolurile sunt deja specificate în proiectele de care discutăm aici și există front-end engineers, back-end engineers, pe DevOps, există oameni care fac testare, există oameni care sunt project manageri și așa mai departe. Toate rolurile pe care le știi deja, cu care ești deja familiar, există și în astfel de echipe pentru că ăsta e cel mai eficient mod prin care se scrie cod în 2022. Asta e cea mai eficientă metodă de organizare pentru a livra soluții și, automat, o să se preia și în freelancing unde se poate adapta la un work life balance ok din punctul ăsta de vedere.
Raul: Un progrmator care a ales, în ziua de astăzi, să treacă pe freelancing, nu a ales lucrul ăsta ca să se torureze, să își facă viața mai grea, a ales lucrul ăsta doar ca să elimine intermediarii. El e conștient că o să lucreze în echipe de programatori internaționale și o să fie un mediu de muncă fain, un mediu de muncă ok pentru el ca persoană și a ales asta doar pentru a elimina intermediarii și, în momentul în care înțelegi ca parte de execuție, de proiect, adică, de scris codul e o parte pe care o faci în momentul ăsta dacă ești într-o companie și ai peste 3 ani de experiență și o vei face la fel în toată cariera ta ca programator ori că ești freelancer, ori că ești angajat, ori că ești contractor. Când înțelegi că partea asta așa se face, proiectele se dezvoltă în echipe, singura parte care-ți lipsește să devii freelancer e să să elimini intermediarii, adică, partea de achiziție de clienți care e o parte complet diferită de execuția codului. E o parte care nu are legătură cu cât de bun ești tehnic, care nu are legătură cu facerea proiectelor în freelancing, e o parte care are legătură cu contactarea clienților, cum vorbești cu ei și cum ajungi să obți oferte din piață fără ca intermediarii să obțină ofertele în locul tău.
Cristi: Un alt lucru pe care vreau să-l adaug aici – apropo de ideea asta de a învăța de la alți oameni – e că procesele puse în echipele astea de freelancing sunt mult mai bine structurate și oamenii care intră în echipele de genul ajung la o productivitate mult mai rapidă, dar nu datorită faptului că sunt mult mai buni ci pentru că e un proces de onboarding bine pus la punct sau documentație și nu e exclus, nu e deloc ieșit din comun ca cineva să stea cu tine câteva săptămâni de zile să intre în call-uri astfel încât să îți explice cum funcționează aplicația, care e flow-ul și, practic, ăsta e modul în care tu lucrezi ca să te aducă pe tine la cel mai înalt nivel ca să oferi maximum de valoare acolo și chiar avem o grămadă de exemple de clienți care ne spun că nu au avut așa documentație pe proiect niciodată în viața lor și sunt atât de entuziasmați că au ocazia să lucreze pe astfel de proiecte, tehnologii, mult mai bune decât, poate, au avut ocazia până acum în firmele în care au lucrat.
Raul: Da. Pentru că te gândești că tu intri pe un proiect, într-o echipă internațională, într-un proiect mare și oamenii din acel proiect sunt oameni foarte sharp, oameni care s-au dezvoltat în continuu și care lucrează pe ultimele tehnologii. Și, în modul ăla, ai ocazia să te dezvolți mult mai rapid decât dacă ai rămâne cu tehnologii vechi sau într-un proiect de mentenanță, de exemplu, în piața din România. În momentul ăsta cred că înțelegi că freelancing-ul nu diferă la partea de execuție, de cost, și poate să-ți dea niște beneficii, să te dezvolți mai mult pe partea tehnică. Singura diferență e pe zona de achiziție și dacă vrei să înveți cum se face achiziția în mod corect și să ajungi cât mai rapid să fii freelancer, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programeazăte la un call. Eu am fost Raul, Cristi, Salut!
Leave a Reply