Sumar
Salut, Raul și Cristi aici de la Libertate.init() și suntem alături de Balasz.
Balazs e un full stack developer care după 3 ani petrecuți că și angajat, 2 că și contractor a decis că e timpul pentru el să treacă la nivelul următor, astfel făcând pasul spre freelancing.
Pe lângă comunitatea grozavă de freelanceri în care acesta a intrat, comunitate care i-a generat nenumărate oportunități, Balazs este uimit de toate oportunitățile pe care le primește în mod pasiv și din care într-un final a ales proiectul care îi se potrivea cel mai bine.
Chiar dacă acesta a avut nenumărate lead-uri chiar din primele săptămâni acesta nu a reușit să prindă un contract. Aici intră în discuție skill-urile de comunicare pe care acestea încă nu le întreprinse suficient. Doar în momentul în care Balazs a început să-și modereze starea și și-a dat seama se vândă în fața clientului colaborările au început să se lege.
Dacă îți dorești și tu treci la următorul nivel în carieră ta de programator și vrei să faci pasul spre freelancing, programează un call de consultanță gratuită cu mine cu Cristi sau un expert în echipa noastră, intră pe site-ul Libertateinit.ro și hai să ne auzim la o discuție.
Transcriere completă
Salut, Raul și Cristi aici de la Libertate.init() și suntem alături de Balasz.
Balazs e full stack developer .NET cu angular și astazi ne va povesti experiență lui cu trecerea spre freelancing.
Balazs, spune-ne mai întâi ce probleme ai văzut tu înainte de programul Libertate.int() și de ce te-ai gândit să faci freelancing?
Balazs: Pur și simplu voiam să trec la next level și să învăț să fac freelancing corect pentru că de 2 ani deja lucrăm remote și mă tot gândeam care ar fi următorul pas. Știam de la bun început că vreau să evit greșelile pe care știu că le-aș fi făcut singur.
În momentul în care v-am văzut, pe voi și mesajul pe care îl aveați, chiar și în call-ul cu Cristi sperăm să nu fie un bullshit, și nu o fost, am învățat multe lucruri de la voi și așa am ajuns la Libertate.init().
Tu lucrezi că și contractor înainte și vreau să întreb care era problema și de ce vrei să treci că full time freelancer? Eu văd 3 stadii. Stadiu de angajat, contractor și freelancer.
Balazs: Înțeleg, 3 ani am lucrat ca și angajat la o firma unde trebuia să merg la muncă, mai apoi pentru 2 ani am lucrat remote chiar dacă în prezent toată lumea face asta din cauza pandemiei, dar deja aveam experiență cu lucrul acesta și pur și simplu am vrut să învăț cum să generez clienții și cum îmi generez proprii clienți.
Deci tu practic ai renunțat la job și ai ajuns să lucrezi că și contractor pentru o altă firma.
Balasz: Da
Ok, tu ai început programul Libertate.init(), care au fost cele mai mari provocări în cadrul acestuia?
Balazs: Inițial cred că timpul a fost un schock pentru că repede a trebuit să fac multe lucruri și să încep să îmi gestionez timpul mai bine și asta ar fi și o recomandare pentru persoanele care intră e că trebuie să îți aloci timp.
Când vine vorba de motivație în freelancing, ce cautai tu în lumea asta, care au fost scopurile tale ?
Balazs: Că să găsești clienți de calitate e doar un skill, și voiam să fac asta. Când vine vorba de programare, deja știu, fac asta de 5 ani deja și nu am avut probleme cu asta, dar că să generez clienți și să fac asta în mod constant cu siguranță aș fi avut nevoie de ajutorul vostru.
Poate că peste o săptămâna aș fi putut să găsesc un client, dar la sfârșitul contractului m-aș fi întrebat dacă o să mai reușesc odată și voiam să evit asta. Voiam să știu care sunt standardele și care procesul că să pot genera tot timpul oportunități.
Înțeleg, și de ce era pentru ține să generezi oportunitățile astea adică deja aveai un job și lucrai că și contractor, probabil era deja destul de confortabil și aveai un proiect bun. De ce să schimbi și să pleci de acolo?
Balazs: Mi se pare că așa sunt mai liber, pentru că eu pot să-mi generez oportunități și nu sunt legat de nimeni și tot timpul pot să lucrez cu tehnologiile pe care vreau eu să lucrez. Dacă ești la un job acolo tot timpul depinzi de firma respectivă dacă pot să-ți găsească un contract sau nu.
Ok, la libertate te referi că poți să intri pe proiectele pe care ești interesat și să îți găsești singur proiectele?
Balazs: Exact!
Asta e o capcană pe care o văd la foarte mulți programatori pentru că în momentul în care îți limitezi opțiunile pe care le ai cedezi și principi și nu mai poți să avansezi și să lucrezi pe pozițiile și tehnologiile pe care le vrei și ești forțat să accepți ceea ce ți se da trebuie să faci compromisuri care îți blochează evoluția pe mai departe.
Balazs: Așa am putut să găsesc oportunități unde am văzut că aveau exact tehnologia cu care voiam să lucrez și mi se părea foarte fain ideea asta!
Răul: Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai învățat în program?
Balazs: Mai multe!
În program, ceea ce mi se pare foarte fain e că pur și simplu am învățat așa niște secrete pe care singur ar fi durat 1-2-3 ani și așa am evitat o grămadă de greșeli. Chiar și așa, am făcut o grămadă de greșeli, dar ați fost acolo și ați spus că trebuie făcut puțin altfel și mi-a ieșit până la urmă.
Pe lângă asta, comunitatea e super faina! Acolo țin legătură cu niște prieteni pe care mi i-am făcut.
Balazs eu îmi eu îmi amintesc că ai început programul cu un ball așa mare de energie, ai fost super energic la început iar mai apoi ai început să te domolesti cu acea energie. Vreau să te întreb ce s-a întâmplat în timpul asta? Chiar asta spuneam că e ok să fie entuziasmat dar întrucât e nevoie să fi moderat în proces pentru că e un proces de lungă durata.
Balazs: Da, am intrat așa în forță spunând “Acum e momentul meu!” și chiar am avut oportunități în primele săptămâni când am început să vorbesc cu potențiali clienți dar le-am ratat și asta pentru că încă nu știam cu să fac bine. Degeaba am avut energie dacă nu aveam tehnicile de comunicare în freelancing.
Pe asta vreau eu să pun accent acum, că informațiile nu sunt totul! Noi deși oferim informațiile respective, cel mai mare avantaj al nostru e că oferim feedback și ne asigurăm că sunt interpretate corect și asta pentru că de multe ori acestea sunt implementate greșit chiar dacă le primești așa accurate cum încercăm să le oferim.
Până la urmă freelancing-ul nu e un eveniment binar, e mai mult un proces de iterație în care trebuie să înțelegi lucrurile, să le pui pas cu pas, punct cu punct acolo până la detaliu inclusiv în discuțiile cu clienții și asta pentru că auzim persoane care spun “Eu doar am nevoie de un client și am să mă descurc de acolo” și asta e greșit pentru că dacă ai intră să lucrezi cu noi nu ți-am da un client pentru că l-ai arde probabil și ai rată oportunitatea respectivă.
Balazs: Exact și eu am discutat cu câțiva potențiali clienți și am ratat efectiv pentru că nu știam cum se face acest lucru dar mai apoi a fost mai bine.
Da știu, am ascultat câteva call-uri de la ține și în timp te-ai calibrat, ai început să obți constant oportunități. Vreau să te întreb cum ai vezi tu acum lumea asta a freelancingului din perspectiva oportunităților, adică există oportunități în piață asta de IT?
Balazs: Clar că sunt oportunități, chiar dacă e pandemie și așa ceva, IT-ul merge și o să meargă pe viitor. Oportunități sunt chiar am discutat cu voi despre acest lucru. Eu am primit aproape un contract, am discutat cu respectivul client însă din nu știu ce motive nu a mai semnat, dar în 4 zile am găsit altă oportunitate și am semnat deja contractul cu acesta.
Noi cum vedem zona asta de găsit clienți e că tu trebuie să te dezvolți că persoană până la un punct iar după ce ai ajuns la acest punct ofertele o să-ți vină ofertele în mod continuu și chiar să crești la rată lucrând pe proiectele pe care ți le dorești
Balazs: Exact deci cu voi pur și simplu acum, prin procesul prin care am trecut vin deja o grămadă de oportunități și în mod pasiv și primesc zilnic call-uri și mail-uri, dar până la urmă trebuie să alegi una care îți place și asta e foarte fain!
Cum te simți acum că ai făcut pasul spre freelancing și în curând vei fi full freelancer?
Balazs: Fain, fain! Mie îmi place ideea și chiar aș dori să continui acest lucru. Îmi place să programez și d-asta am ales să fac asta că și freelancer.
Care crezi că e principalul avantaj la Libertate.init() ?
Comunitatea este super ok, pur și simplu eviți o grămadă de greșeli lucru ce e super fain până la urmă pentru că câștigi mult timp și mulți bani întrucât găsești mult mai repede clienți nu numai de la voi, cât și de la comunitate mai ales dacă în cazul în care membri comunității trec printr-o experiență am ocazia să învăț de asemenea de la ei.
Noi chiar am pornit cu principiul acesta de transparență și colaborare și nu de competiție între voi, sunt destul de multe proiecte pentru toată lumea și faptul că faceți share de proiecte și colaborări între voi o să va ajute pe toți în viitor.
Ne bucurăm mult că ai venit astăzi aici și ți-ai împărtășit experiență despre Libertate.init() , noi îți dorim mult succes pe viitor și ne mai auzim oricum!
Dacă îți dorești să treci la următorul nivel în carieră ta de programator și vrei să faci pasul spre freelancing, programează un call de consultanță gratuită cu mine cu Cristi sau un expert în echipa noastră, intră pe site-ul Libertateinit.ro și hai să ne auzim la o discuție
Eu am fost Raul, Cristi și Balazs, salut!
Leave a Reply