Sumar
Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video vreau să vorbesc despre ideea de filtrare a clienților – numită și screening – care rezolvă, de fapt, 99% din problemele pe care un programator, care nu a mai făcut freelancing, le vede în zona aceasta […] problemele astea legate de freelancing care țin, de obicei, de bani, de munca efectivă și de timpul liber apar ca o consecință a unui fenomen numit sunk cost fallacy. Sunk cost fallacy înseamnă că eziți să schimbi un curs de acțiune pentru că ai investit foarte mult timp într-o direcție chiar dacă știi că există ceva mai bun sau că ar putea fi ceva mai bun.
Programatorii care au peste 3 ani de experiență investesc foarte mult timp în path-ul ăsta de corporație […] și cresc, incremental, venitul pe care l-au avut și deja după 3 ani, investiția asta de timp, în acest mediu din piață locală de IT din România, face foarte grea tranziția spre freelancing pentru că există acest fenomen numit sunk cost fallacy. Acum, ce am observat vorbind cu foarte mulți programatori, apar câteva probleme pe care ei le văd. Probleme legate de bani […] Altă problemă e legată de munca efectivă […] A 3-a categorie de probleme e legată de timpul liber […] Dacă tu înțelegi că în freelancing, clienții lucrează cu programatori și că tu ca să ții o echipă de programatori, efectiv, trebuie să îi plătești, munca trebuie să fie rezonabilă, o să-și ia timp liber oamenii pentru că sunt diferiți […] îți dai seama că freelancing-ul la nivel de muncă e ca și cum lucrezi acum în companie, poate chiar mai lejer pentru că nu ești micromanaged […] doar prin faptul că tu filtrezi clienții și faci screening-ul ăsta inițial. Adică, întrebi:”ok, lucrați în echipă? Pe ce timezone-uri e echipa? Cum e structurată echipa și de cât timp ați început proiectul? Dacă e greenfield sau l-ați început mai devreme”. Dacă pui întrebările astea într-un interviu cu un client și afli răspunsul la întrebările astea […] toate problemele astea, toate raționalizările care apar, 99% din ele, o să fie rezolvate doar din faptul că proiectul e în echipă.
Întrebări de astea de screening, de filtrare a clienților, le faci înainte să intri pe proiect […] În modul ăsta, poți să îți dai seama, de fapt, că e irelevant cât de mult timp ai investit într-o direcție dacă, cumva, știi că există freelancing, există direcția asta care e mult mai bună […] și, cumva, toate scuzele sau toate gândurile care-ți vin în cap, sunt legate doar de o percepție greșită a realității. Adică, doar de o chestie pe care o ai din cauză că ai investit mult timp într-o direcție care ți-a adus rezultate, dar, în același timp, nu te poate duce mai departe, nu te poate aduce la maximul potențialului din IT.
Dacă vrei să lucrezi cu noi la Libertate.init(), poți să te înscri pe site libertateinit.ro și să intri la o sesiune gratuită de consultanță unde îți arătam mai multe despre cum funcționează programul nostru și cum te putem ajuta să faci trecerea spre freelancing. Dacă ai întrebări legate de sunk cost fallacy sau legate de screening-ul ăsta de clienți, poți să lași un comentariu oricând pe canalul de Youtube sau poți să intri pe grupul de Facebook, avem un grup: Libertate.init(), clienți și bani se numește și te așteptăm cu întrebări acolo, ținem live-uri săptămânale.
Eu am fost Raul de la Libertate.init(), salut!
Transcriere completă
Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video vreau să vorbesc despre ideea de filtrare a clienților – numită și screening – care rezolvă, de fapt, 99% din problemele pe care un programator, care nu a mai făcut freelancing, le vede în zona aceasta. Acum, ideea e că problemele astea legate de freelancing care țin, de obicei, de bani, de munca efectivă și de timpul liber apar ca o consecință a unui fenomen numit sunk cost fallacy. Sunk cost fallacy înseamnă că eziți să schimbi un curs de acțiune pentru că ai investit foarte mult timp într-o direcție și chiar dacă știi că există ceva mai bun sau că ar putea fi ceva mai bun, cumva, raționalizezi foarte mult în a rămâne în același curs de acțiune, iar asta doar din cauză că ai investit foarte mult timp pe un anumit curs de acțiune care până acum a funcționat sau a funcționat pentru tine.
Ce se intâmplă cu programatorii care au peste 3 ani de experiență…e că investesc foarte mult timp în path-ul ăsta de corporație sau de firmă de outsourcing și cresc, incremental, venitul pe care l-au avut și deja după 3 ani, investiția asta de timp în acest mediu din piață locală de IT din România, face foarte grea tranziția spre freelancing pentru că există acest fenomen numit sunk cost fallacy. Acum, ce am observat vorbind cu foarte mulți programatori, apar câteva probleme pe care ei le văd. Probleme legate de bani, fac freelancing și clientul nu o să mă plătească. Altă problemă e legată de munca efectivă, dacă o să lucrezi mai mult în freelancing decât o să lucrezi acum? Sau o să fie workflow-ul mult prea mare? Sau mă pune să estimez și eu nu știu să fac estimări, habar nu am să fac estimări și nu-mi ies. O altă problemă e că o să fiu one man show, va trebui să învăț și front end și back end și baze de date și să fac proiectul totul de la 0 și singur. A 3-a categorie de probleme e legată de timpul liber, ci anume…mulți programatori se gândesc:”ok, dacă vreau să-mi iau liber, cum fac ca freelancer? Pentru că n-o să pot să fac asta. Adică, nu am zile libere, nu am concediu cum e la un job clasic.” Și toate raționalizările astea, toate problemele din categoria asta de bani, muncă și timp liber se rezolvă cu filtrarea clienților. Dacă tu înțelegi că în freelancing, clienții lucrează cu programatori și că tu ca să ții o echipă de programatori, efectiv, trebuie să îi plătești, munca trebuie să fie rezonabilă, o să-și ia timp liber oamenii pentru că sunt diferiți oameni care fac parte din echipa respectivă și o să aibă nevoie de timp liber și, cumva, estimările se fac în echipe, exact la fel cum se fac și într-o companie de outsourcing pentru că până la urmă și outsourcing-ul ăsta e un freelancing, dar e prin intermediere. De fapt, îți dai seama că freelancing-ul la nivel de muncă e ca și cum lucrezi acum în companie, poate chiar mai lejer pentru că nu ești micromanaged. Cumva, se merge mai mult pe incredere decât pe micromanagement și toate problemele dispar doar prin faptul că tu filtrezi clienții și faci screening-ul ăsta inițial. Adică, întrebi:”ok, lucrați în echipă? Pe ce timezone-uri e echipa? Cum e structurată echipa și de cât timp ați început proiectul? Dacă e greenfield sau l-ați început mai devreme”. Dacă pui întrebările astea într-un interviu cu un client și afli răspunsul la întrebările astea și vezi că e un proiect în care, într-adevăr, se lucrează în echipă, clientul e serios și deja are oameni acolo, toate problemele astea, toate raționalizările care apar, 99% din ele, o să fie rezolvate doar din faptul că proiectul e în echipă.
Întrebări de astea de screening, de filtrare a clienților, le faci înainte să intri pe proiect, înainte să-ți iei commitment-ul să intri pe proiect, înainte să semnezi un contract și noi așa lucrăm cu clienții din Libertate.init(), în sensul că le arătăm cum să ajungă până la stadiul ăsta în care fac screening-ul cu clienții și obțin ofertele concrete pe masă cu clienții care sunt calificați, clienții care sunt ok pentru ei și care lucrează corect în freelancing și în momentul în care văd că totul e în regulă, oamenii deja au profesioniști care lucrează pe proiectele lor, programatori care sunt ok și care, cumva, își împart responsabilitatea între ei și e și un proiect interesant, într-o industrie interesantă, în momentul acela oamenii semnează contractul și fac trecerea asta de la stadiul de angajat la cel de freelancer sau de la stadiul de contractor pentru piața locală la cel de freelancer.
În modul ăsta, poți să îți dai seama, de fapt, că e irelevant cât de mult timp ai investit într-o direcție dacă, cumva, știi că există freelancing, există direcția asta care e mult mai bună decât a rămâne să lucrezi pentru o firmă din piața locală și îți aduce așa multe beneficii și, cumva, toate scuzele sau toate gândurile care-ți vin în cap, sunt legate doar de o percepție greșită a realității. Adică, doar de o chestie pe care o ai din cauză că ai investit mult timp într-o direcție care ți-a adus rezultate, dar, în același timp, nu te poate duce mai departe, nu te poate aduce la maximul potențialului din IT.
Dacă vrei să lucrezi cu noi la Libertate.init(), poți să te înscri pe site libertateinit.ro și să intri la o sesiune gratuită de consultanță unde îți arătam mai multe despre cum funcționează programul nostru și cum te putem ajuta să faci trecerea spre freelancing. Dacă ai întrebări legate de sunk cost fallacy sau legate de screening-ul ăsta de clienți, poți să lași un comentariu oricând pe canalul de Youtube sau poți să intri pe grupul de Facebook, avem un grup: Libertate.init(), clienți și bani se numește și te așteptăm cu întrebări acolo, ținem live-uri săptămânale.
Leave a Reply