Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Adrian Buda, el e .Net Developer […] și e proaspăt freelancer.
Adrian, spune-ne mai întâi despre experiența ta tehnică.
Adrian: Salut Raul, salut Cristi! Eu sunt Adrian, am o experiență de aproape 6 ani pe .Net, în cea mai mare parte back end cu ceva angular […] Aproape toți cei 6 ani am fost într-o singură corporație […] mie mi-a plăcut în corporație, chiar mi-a plăcut, dar tot timpul am știut că se poate mai mult de atât și uite-mă.
Cristi: Nice, nice! Ce se poate mai mult de atât? Ce îți doreai mai mult de la cariera asta?
Adrian: La un moment dat, pot să zic că în corporație am și ajuns la un moment de plafonare […] pot să zic că freelancing-ul mi-a adus și libertate în plus și am mai mult skin in the game și entuziasmul a revenit […] mai ales că eu am spus că sunt full stack, oarecum, prioritar, back end și proiectul pe care am ajuns e full stack proiectat front end și e, cumva, ce-mi doream să învăț…front end mai bine […]
Interviul a fost destul de interesant. Prima discuție a fost una extrem de generală și apoi a fost cea tehnică in depth. Eu am spus din start care e situația mea…sincer, nu mă aștepta să trec interviul de front end, dar l-am trecut cu brio
Raul: Asta mi se pare genial. Tu, practic, ești plătit acum să înveți partea de front end – și era o parte pe care ți-o doreai să o înveți.
Adrian, cum te simți acum că ești freelancer față de cum erai înainte când ai început programul?
Adrian: Într-o oarecare măsură pot să spun că mi-am regăsit entuziasmul legat de programare, am mai mult skin in the game și simt, cumva, o libertate mai mare ca înainte.
Cristi: Și când spui skin in the game, ce înseamnă? La ce te referi?
Adrian: Ești mai acolo, cumva, mai prins, ai un pic mai mare ownership, cred că ăsta ar fi cuvântul mai potrivit.
Cristi: Știi ce e interesant? Libertatea nu vine neapărat din faptul că ți se dă mai mult timp, ci ți se dă mai multă încredere să faci ce vrei și atunci ai mai multă libertate în a decide ce faci și asta, cumva, îți revitalizează și entuziasmul pe care-l ai față de munca pe care o faci […]
Pare că e și mai liber, ai și mai multă încredere, faci și mai mulți bani. Adică, what’s the catch, care e partea care ar putea să lipsească? Cum vezi tu lucrurile acum?
Adrian: E total o schimbare de paradigmă. Exact asta e cea mai bună descriere. Nu crezi că se poate așa ceva până nu ești acolo. Eu și când eram în program, nu credeam că o să fie așa și uite că e.
Raul: Am ajuns și în punctul ăsta
Tu acum la ce rezultate ai ajuns în freelancing?
Adrian: Fianciar, fiind primul contract, am o rată de 48 de euro pe oră, asta înseamnă de aproximativ 4,5x mai mult decât era în corporație.
Cristi: Chiar sunt curios, în timpul interviului tehnic cum a fost? Cum l-ai resimțit? A fost ca în România sau a fost diferit? Care a fost expriența ta?
Adrian: Au fost similarități cu interviul tehnic din România, dar, cumva, mi s-a părut mult mai relevant, mai lejer. Chiar, prima discuție, cea cu arhitectul a fost total lejeră. Discuție amicală, practic.
Raul: Tu acum ce planuri ai? Ești freelancer, ai mai multe posibilități, faci mai mulți bani, cam ce planuri ai în continuare pentru dezvoltarea ta?
Adrian: Primul obiectiv – știu că voi nu recomandați – o mașină. Deja e de prea mult pe listă și va trebui făcută. Ulterior, vreau să strâng un pic mai mult capital și există mai multe direcții. Încă nu sunt hotărât, dar poate fi una dintre ele, chiar și o firmă de outsourcing și am eu o idee a mea destul de năstrușnică, dar aia n-o s-o zic. Vreau să exportez ceva produse locale, să zic: țuică.
Cristi: Nice!
Mă bucur tare mult, Adrian și felicitări. De abia aștept să văd poza cu noua mașină, să ne trimiți să vedem.
Adrian: Când o s-o am, o să trimit cu siguranță.
Raul: Dacă vrei să faci trecerea spre freelancing și vrei să ajungi cât mai rapid freelancer dintr-un job de corporație sau dacă lucrezi ca și contractor pentru o corporație, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinti.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, Cristi și Adrian, salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Adrian Buda, el e .Net Developer, dar, mai nou, are o situație mai interesantă pe partea tehnică și o să abordăm lucrul ăsta și e proaspăt freelancer.
Adrian, spune-ne mai întâi despre experiența ta tehnică. De când ai început cu .Net-ul și ce s-a întâmplat acum de când ai trecut în freelancing?
Adrian: Salut Raul, salut Cristi! Eu sunt Adrian, am o experiență de aproape 6 ani pe .Net, în cea mai mare parte back end cu ceva angular de-a lungul timpului. Aproape toți cei 6 ani am fost într-o singură corporație, una dintre cele mai mari din România și, cum să zic, mie mi-a plăcut în corporație, chiar mi-a plăcut, dar tot timpul am știut că se poate mai mult de atât și uite-mă.
Cristi: Nice, nice! Ce se poate mai mult de atât? Ce îți doreai mai mult de la cariera asta?
Adrian: La un moment dat, pot să zic că în corporație am și ajuns la un moment de plafonare și eu, cumva, știam de freelancing de ceva vreme și am zis “de ce sa nu încerc?” Asta mi-a adus. Evident, există și un câștig financiar semnificativ, dar pot să zic că freelancing-ul mi-a adus și libertate în plus și am mai mult skin in the game și entuziasmul a revenit, mai ales că eu am spus că sunt full stack, oarecum, prioritar, back end și proiectul pe care am ajuns e full stack proiectat front end și e, cumva, ce-mi doream să învăț…front end mai bine.
Cristi: Clientul a fost de acord cu asta? Adică, cum a mers discuția cu el dat fiind faptul că tu ai mare parte din experiență pe back end și nu ai avut foarte multe tangențe pe front end?
Adrian: Interviul a fost destul de interesant. Prima discuție a fost una extrem de generală și apoi a fost cea tehnică in depth. Eu am spus din start care e situația mea…sincer, nu mă aștepta să trec interviul de front end, dar l-am trecut cu brio și am spus exact care e situația, a fost de acord, am avut și o înțelegere, oarecum, că studiez un pic în plus și nimic altceva.
Raul: Asta mi se pare genial. Tu, practic, ești plătit acum să înveți partea de front end – și era o parte pe care ți-o doreai să o înveți – dar, poate, dacă te-ai fi gândit înainte să fii freelancer îți ziceai: “bă, n-am încredere să ma bag pe front end din prima. Poate trebuie să mai fac ceva cursuri, ceva…”.
Adrian: După cum spuneam, nu mă așteptam să trec interviul și am aflat, ulterior, că au fost 50 de candidați pe loc din care am reușit doar 2, eu și încă un băiat din Polonia.
Cristi: Boom! Ce crezi că te-a setat deoparte față de ceilalți 48 de oameni?
Adrian: Sigur și partea tehnică. Adică, la partea de back end am fost exemplar, am răspuns exemplar. Ce cred că a contat destul de mult, tot așa…aflând ulterior de cei 50 de candidați, am aflat că primii 20 au picat la proba CV-ului, efectiv. Eu am avut un CV destul de bun și cred că, ulterior, deschiderea cred că a contat cel mai mult.
Cristi: Adică și modul în care ai comunicat, modul în care ai știut să te prezinți și toate lucrurile astea.
Adrian: Exact!
Raul: Bun! Adrian, cum te simți acum că ești freelancer față de cum erai înainte când ai început programul?
Adrian: Într-o oarecare măsură pot să spun că mi-am regăsit entuziasmul legat de programare, am mai mult skin in the game și simt, cumva, o libertate mai mare ca înainte. Nu pot să zic că înainte eram complet închis în corporație și așa mai departe. Având în vedere și pandemia, evident, eram acasă, aveam o oarecare libertate, dar nu e aceeași libertate pe care o am acum. Pot să zic și o chestie din interior, din proiect: primul daily cu echipa l-am avut după o lună. Tot timpul lipsea cineva și din ce am înțeles, daily-urile cu toată echipa sunt undeva la 3 luni, în medie. Pentru mine asta a fost șocul cel mai mare pe proiect. Adică, oamenii, cum ziceam, primul daily cu toată echipa a fost după o lună și, ulterior, în fiecare zi spunea câte un coleg: “azi lipsesc între orele alea și alea”. E o libertate…nu mi-am imaginat că se poate așa ceva
Cristi: Și când spui skin in the game, ce înseamnă? La ce te referi?
Adrian: Ești mai acolo, cumva, mai prins, ai un pic mai mare ownership, cred că ăsta ar fi cuvântul mai potrivit.
Cristi: Știi ce e interesant? Libertatea nu vine neapărat din faptul că ți se dă mai mult timp, ci ți se dă mai multă încredere să faci ce vrei și atunci ai mai multă libertate în a decide ce faci și asta, cumva, îți revitalizează și entuziasmul pe care-l ai față de munca pe care o faci și, cumva, asta îți dă un sentiment de empowerment mai mare și, de fapt, de aici vine libertatea vs. a fi prizonierul unui set de reguli, sisteme și așa mai departe care te blochează și nu îți dau nici posibilitatea să crești și nici să te miști unde vrei și așa mai departe.
Adrian: Din punctul ăsta de vedere, freelancing – corporație nu au nicio legătură. Din punctul ăsta de vedere.
Cristi: Și știu că pentru tine nu era foarte clar înainte. Cumva, asta e impresia generală pe care o au oamenii când fac pasul spre freelancing pentru că vin din corporație și le e greu să creadă că există o realitate din asta care pare mult prea bună ca să fie adevărată, știi? Pare că e și mai liber, ai și mai multă încredere, faci și mai mulți bani. Adică, what’s the catch, care e partea care ar putea să lipsească? Cum vezi tu lucrurile acum?
Adrian: E total o schimbare de paradigmă. Exact asta e cea mai bună descriere. Nu crezi că se poate așa ceva până nu ești acolo. Eu și când eram în program, nu credeam că o să fie așa și uite că e.
Raul: Am ajuns și în punctul ăsta
Tu acum la ce rezultate ai ajuns în freelancing?
Adrian: Fianciar, fiind primul contract, am o rată de 48 de euro pe oră, asta înseamnă de aproximativ 4,5x mai mult decât era în corporație. N-am făcut calculul exact, dar cam acolo e.
Cristi: Nice, nice! Și e doar primul pas!
Raul: În freelancing, ai și alți oameni care sunt mai buni decât tine de la care ai ce să înveți?
Adrian: Există în echipa de acum…evident, arhitectul e…jos pălăria din toate punctele de vedere. E și un băiat din Serbia foarte bun, are firma lui. E unul din ăia cu care foarte rar mă întâlnesc. El e foarte bun, de la el am învățat niște chestii, în timpul interviului, destul de interesante, în timpul interviului tehnic.
Cristi: Chiar sunt curios, în timpul interviului tehnic cum a fost? Cum l-ai resimțit? A fost ca în România sau a fost diferit? Care a fost expriența ta?
Adrian: Au fost similarități cu interviul tehnic din România, dar, cumva, mi s-a părut mult mai relevant, mai lejer. Chiar, prima discuție, cea cu arhitectul a fost total lejeră. Discuție amicală, practic. Interviul tehnic focusat, acolo a fost și o situație la mine că meeting-ul nu era setat calumea, a trebuit să-l scurtăm un pic…de aia a fost puțin mai pe fugă, să zic așa, dar, per total, feeling-ul de mult mai lejer decât interviurile clasice din corporație, cam asta a fost overall. Ce a avut un pas foarte interesant, după ce am trecut tehnicul pur sânge, a fost și un interviu de culture cu toată echipa și cred că și la ală se putea pica, dar nu a fost cazul.
Raul: Adică au vrut să vadă cum te integrezi cu oamenii din echipă, da.
Adrian: Da. Dacă ne potrivim cu oamenii
Raul: Tu acum ce planuri ai? Ești freelancer, ai mai multe posibilități, faci mai mulți bani, cam ce planuri ai în continuare pentru dezvoltarea ta?
Adrian: Primul obiectiv – știu că voi nu recomandați – o mașină. Deja e de prea mult pe listă și va trebui făcută. Ulterior, vreau să strâng un pic mai mult capital și există mai multe direcții. Încă nu sunt hotărât, dar poate fi una dintre ele, chiar și o firmă de outsourcing și am eu o idee a mea destul de năstrușnică, dar aia n-o s-o zic. Vreau să exportez ceva produse locale, să zic: țuică.
Cristi: Nice!
Raul: Uite, dacă tot ai pomenit de mașină, chiar dacă nu recomandăm, sunt curios ce mașină vrei să îți iei
Adrian: Oscilez, momenta, între Toyota, Audi și Mercedes.
Raul: Ok. Awesome!
Adrian, noi îți mulțumim pentru timpul pe care ți l-ai acordat, suntem foarte fericiți că te avem în comunitate și noi ne auzim, oricum, în continuare dacă mai ai întrebări – ne auzim la Q&A-uri și discutăm în continuare.
Adrian: Și eu vă mulțumesc și, cu ocazia asta, o să-i spun și mai direct lui Cristi pentru că el a tras un pic de mine – atunci, la început. Eu oricum voiam să mă înscriu în program, dar a tras el un pic de mine și atunci estimez că am economist un 15-20 de mii de euro.
Raul: Trebuie să îi dai o bere lui Cristi.
Adrian: Da, da.
Cristi: Mă bucur tare mult, Adrian și felicitări. De abia aștept să văd poza cu noua mașină, să ne trimiți să vedem.
Adrian: Când o s-o am, o să trimit cu siguranță.
Raul: Dacă vrei să faci trecerea spre freelancing și vrei să ajungi cât mai rapid freelancer dintr-un job de corporație sau dacă lucrezi ca și contractor pentru o corporație, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinti.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, Cristi și Adrian, salut!
Leave a Reply