Sumar
Salut!
Raul din echipa Libertate.init(), în spatele meu este minunatul oraș Las Vegas și, în video-ul ăsta, vreau să vorbesc despre relația pe care fiecare dintre noi o avem cu munca
Ce am observat la oamenii care sunt liberi profesioniști, contractori, freelanceri e că au tendința să lucreze mai mult ca să facă mai mulți bani […] Am văzut lucrul ăsta la oameni care sunt electricieni […] 12-14 ore pe zi pe rate de nimic […] am observat la șoferii de uber care, din nou, lucrează 14-15 ore pe zi pentru că au opțiunea asta […] la fel și la programatori […] Opțiunea asta e acolo și foarte mulți dintre progamatori o iau. Și la fel observ și la oamenii care fac business unde, din nou, lucrează 14-15-16 ore pe zi pentru că au găsit un produs care se vinde […] și au impresia că dacă lucrează mai mult și alocă mai mult timp în ceva ce funcționează, o să îi crească și pe mai departe. […] Dacă gândești pe termen mai lung, trebuie să îți dai seama dacă împlinirea asta pe care ți-o aduce – a lucra mai mult, a face mai mulți bani – e o împlinire reală sau e un lucru care e, de fapt, o falsă împlinire […] lucrul ăsta nu o să te crească pe mai departe și de cele mai multe ori, lucratul mai mult pe mai multe proiecte e, de fapt, o zonă de confort, mai degrabă, decât o zonă de growth.
Relația asta cu munca, e o relație toxică, e o relație care te sufocă și care nu face programarea un domeniu plăcut […] în momentul în care văd programatori care cad în capcana asta…am simțit că e nevoie să fac video-ul ăsta și să spun, de fapt, care e problema.
Problema cu a lucra pe 2 proiecte și a-ți aloca tot timpul din viață, pe muncă, e că o faci dintr-o zonă de confort, îți dă un fals sentiment de împlinire și nu te crește […] tu nu ai timp, pe lângă primul proiect să te gândești:”ok, cum aș putea să-mi cresc venitul activ la primul proiect”, ci, mai degrabă, tu zici:”îmi aloc timpul extra ca să fac mai mulți bani” […] majoritatea oamenilor intră în zona de burn-out, adică nu mai există work life balance, toate lucrurile în alte zone se degradează, viața socială se degradează, hobby-urile sau lucrurile care te încarcă […] dacă tu nu ai timp să te gândești meta legat de muncă, să te gândești:”ok, de ce fac munca asta? Cum aș putea să îmi îmbunătățesc munca? Să îmi cresc capacitatea de muncă, să fac mai mulți bani din munca mea, nu neapărat să lucrez mai mult […] atunci ești blocat […] De exemplu, în programare soluția e să treci în freelancing, să faci freelancing corect. Adică, nu să treci doar în contracting, să iei un contract din piața globală, ci să înțelegi cum funcționează piața, să înțelegi cum poți să-ți crești rata în timp și cum poți să atingi maximul domeniului pentru că…dacă faci lucrul ăsta, poți, practic, să faci aceeași bani pe care-i faci pe 2 proiecte dintr-un singur proiect și timpul pe care îl ai, extra, să îl aloci în a-ți dezvolta și alte aspecte ale vieții tale.
Eu am fost Raul de la Libertate.init(), din Las Vegas. Salut!
Transcriere completă
Salut!
Raul din echipa Libertate.init(), în spatele meu este minunatul oraș Las Vegas și, în video-ul ăsta, vreau să vorbesc despre relația pe care fiecare dintre noi o avem cu munca, în special despre programatori.
Ce am observat la oamenii care sunt liberi profesioniști, contractori, freelanceri e că au tendința să lucreze mai mult ca să facă mai mulți bani. E o tendință, cumva, naturală care vine în toate domeniile. Am văzut lucrul ăsta la oameni care sunt electricieni, care sunt freelancer, adică lucrează pe cont propriu și lucrau 12-14 ore pe zi pe rate de nimic, dar simțeau că…cumva se simțeau împliniți că lucrează așa mult și mulți dintre ei erau alcoolici. După aceea am observat la șoferii de uber care, din nou, lucrează 14-15 ore pe zi pentru că au opțiunea asta, sunt tot așa – liberi profesioniști și au opțiunea asta să lucreze mai mult ca să facă mai mulți bani și o văd, la fel, și la programatori. Programatori care, în ziua de astăzi, le e foarte ușor să își găsească contracte și să lucreze ca și contractori, nu ca angajați și atunci, tendința asta să lucrezi pe 2 proiecte e acolo. Opțiunea asta e acolo și foarte mulți dintre progamatori o iau. Și la fel observ și la oamenii care fac business unde, din nou, lucrează 14-15-16 ore pe zi pentru că au găsit un produs care se vinde și au învățat să vândă acel produs și, cumva, au impresia că dacă lucrează mai mult și alocă mai mult timp în ceva ce funcționează, o să îi crească și pe mai departe. Cred că e o chestie de natură umană ca în momentul în care ai o opțiune care e confortabilă sau la îndemână să o iei pentru că îți aduce o împlinire pe moment, doar că, dacă gândești pe termen mai lung, trebuie să îți dai seama dacă împlinirea asta pe care ți-o aduce – a lucra mai mult, a face mai mulți bani – o împlinire reală sau e un lucru care e, de fapt, o falsă împlinire, un lucru care, în timp, o să te sufoce. Pentru că asta se întâmplă! Dacă lucrezi mai mult pentru bani sau lucrezi mai mult într-un domeniu când tu ai putea să crești, tu nu o faci ca să faci mai mulți bani. Adică…asta poate e ideea inițială: o să lucrezi pe 2 proiecte ca și freelancer sau contractor ca să câștig mai bine pentru că, uite, pot acum să fac lucrul ăsta. Sau să lucrez ca electrician 14 ore pentru că asta îmi aduce împlinire și simt că fac mai mulți bani decât restul din breaslă sau decât unul care e angajat, dar, în același timp, lucrul ăsta nu o să te crească pe mai departe și de cele mai multe ori, lucratul mai mult pe mai multe proiecte e, de fapt, o zonă de confort, mai degrabă, decât o zonă de growth și am avut, cumva, realizarea asta destul de curând pentru că, cumva, așa cum ziceam, în orice domeniu apare asta…și în business apare asta și la fel și la mulți programatori. În momentul în care s-a deschis piața de IT și asta s-a întâmplat anul trecut și tot mai mulți programatori au avut acces la piața globală unde erau mai bine plătiți decât în piața locală, foarte mulți au ales să își păstreze job-ul inițial și, din cauză că lucrează remote, să mai ia încă un proiect pe lângă și, lucrând pe 2 proiecte, să câștige mai mulți bani decât puteau face înainte.
Relația asta cu munca, e o relație toxică, e o relație care te sufocă și care nu face programarea un domeniu plăcut, ci, mai degrabă, un domeniu din care vrei să ieși la un moment dat și fac video-ul ăsta pentru că îmi pasă de domeniu, eu am fost programator și încă mai scriu cod din când în când – chestii mici, nu scriu ca un programator în ziua de astăzi – și, efectiv, îmi doresc ca tot mai mulți oameni să intre în domeniu și să rămâne cât de mult timp pot în domeniu, în sensul că un programator construiește, practic, viitorul. Automatizează o grămadă de lucruri din lumea reală și face munca mai eficientă pentru o grămadă de antreprenori, iar în momentul în care văd programatori care cad în capcana asta, am simțit că e nevoie să fac video-ul ăsta și să spun, de fapt, care e problema.
Problema cu a lucra pe 2 proiecte și a-ți aloca tot timpul din viață, pe muncă, e că o faci dintr-o zonă de confort, îți dă un fals sentiment de împlinire și nu te crește. Adică, îți garantează că rămâi la același nivel pentru că tu nu ai timp, pe lângă primul proiect să te gândești:”ok, cum aș putea să-mi cresc venitul activ la primul proiect”, ci, mai degrabă, tu zici:”îmi aloc timpul extra ca să fac mai mulți bani” sau de 1.5x mai mulți bani…și cu ce scop? Care e scopul final? Să îți cumperi un apartament, o mașină? După aceea ce faci? Pe termen lung e sustenabil modul ăsta de muncă? Pentru că ce observă majoritatea oamenilor e că intră în zona de burn-out, adică nu mai există work life balance, toate lucrurile în alte zone se degradează, viața socială se degradează, hobby-urile sau lucrurile care te încarcă se degradează și, efectiv, banii pe care îi fac în plus, nu le mai aduc așa multă valoare cât credeau inițial pentru că, dacă judeci pe termen scurt, da, pare o idee bună să lucrezi pe 2 proiecte, pare o idee bună să lucrezi ca un electrician 14 ore pe zi sau ca un șofer de uber, ca un business owner – 16 ore pe zi, dar dacă tu nu ai timp să te gândești meta legat de muncă, să te gândești:”ok, de ce fac munca asta? Cum aș putea să îmi îmbunătățesc munca? Să îmi cresc capacitatea de muncă, să fac mai mulți bani din munca mea, nu neapărat să lucrez mai mult, adică să-mi aloc mai mult timp în muncă pe aceeași rată”. Atunci ești blocat, nu ai cum să crești ca persoană, nu ai cum să crești profesional, nu ai cum să crești pe alte zone ca persoană – pe zona socială, de exemplu – să ai o relație mai sănătoasă cu familia ta, cu oamenii din jurul tău de care îți pasă. De asta zic…capcana asta de a lucra pe 2 proiecte e foarte periculoasă pentru majoritatea oamenilor, capcana de a lucra mai mult în business, capcana de a lucra mai mult ca electrician e foarte periculoasă și, de cele mai multe ori, soluția de a crește e acolo, în fața ta. De exemplu, în programare soluția e să treci în freelancing, să faci freelancing corect. Adică, nu să treci doar în contracting, să iei un contract din piața globală, ci să înțelegi cum funcționează piața, să înțelegi cum poți să-ți crești rata în timp și cum poți să atingi maximul domeniului pentru că…dacă faci lucrul ăsta, poți, practic, să faci aceeași bani pe care-i faci pe 2 proiecte dintr-un singur proiect și timpul pe care îl ai, extra, să îl aloci în a-ți dezvolta și alte aspecte ale vieții tale.
Soluția e acolo, dar soluția nu e așa confortabilă ca a lucra pe 2 proiecte și, de multe ori, oamenii aleg confort, nu aleg growth. Sper că video-ul ăsta, cumva, îți dă o perspectivă nouă legată de domeniul IT și de creștere în general pentru că e păcat să fii programator și, cumva, să ai resentimente legate de domeniu, doar din cauză că, poate, ai luat o decizie care a fost din confort și ai crezut e growth și nu mai crești în domeniu sau simți că te sufocă acea decizie. Părerea mea e că relația cu munca e foarte importantă și tu o stabilești. Adică, dacă ai opțiunea să o stabilești, e responsabilitatea ta să stabilești o relație corectă și o relație sănătoasă cu munca pe care o faci.
Eu am fost Raul de la Libertate.init(), din Las Vegas. Salut!
Leave a Reply