Sumar
Salut! Raul de la Libertate.init(). În video-ul ăsta vreau să vă vorbesc despre un subiect puțin mai controversat în zona asta a programării – adicțiile ca programator […] Adicțiile astea au loc, de multe ori, în programare când pierzi motivația, îți pierzi scopul de a face programare și te simți blocat.
Părerea mea e că, cel mai ușor ieși din adicțiile astea și, cumva, reușești să te bucuri mai mult de viață și să consideri viața asta ca cel mai fain joc pe care poți să-l trăiești – cea mai faină adicție – dacă faci parte dintr-o comunitate de oameni care sunt like minded și care vor să crească în zona asta a programării software.
Acum, freelancing-ul te ajută – cel puțin pe termen scurt și mediu – să ieși dintr-o rutină – pentru că e un challenge: înveți cum să găsești clienții, să te conectezi cu ei, să vorbești cu ei, să-ți găsești primele proiecte […] Dar chiar și așa, e important să vezi o perspectivă pe termen și mai lung, adică și după freelancing […] în cazul meu, eu călătoresc foarte mult în perioada asta pentru că sunt nomad digital și mă simt super încântat și entuziasmat pentru că pot să cunosc diverse culturi și, cumva, să văd care e modul lor de viață […] Nu e neapărat vorba de bani sau de libertatea pe care o am – deși libertatea pe care am câștigat-o cu freelancing-ul și după cu antreprenoriatul mi-au dat libertatea asta să călătoresc – și, cumva, îmi dau seama că viața pe care o avem e mult mai faină decât un joc video sau decât să cauți o altă realitate prin droguri.
Realitatea poate fi mult mai faină decât orice realitate ai putea găsi luând droguri sau decât în orice realitate ai putea să trăiești dacă te joci pe calculator jocurile moderne. Spun asta pentru că, efectiv, tu decizi cum ar putea să arate realitatea și asta e un lucru fain în a fi programator pentru că poți să lucrezi pentru piața globală, poți să-ți decizi singur destinul și viitorul în zona asta.
Dacă vrei să înveți cum să faci freelancing și să îți dai mai multe opțiuni legate de viața ta, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Raul, salut!
Transcriere completă
Salut! Raul de la Libertate.init(). În video-ul ăsta vreau să vă vorbesc despre un subiect puțin mai controversat în zona asta a programării – adicțiile ca programator. Aici mă refer la adicția de droguri – iarbă, ciuperci, acid – sau jocuri video. Adicțiile astea au loc, de multe ori, în programare când pierzi motivația, îți pierzi scopul de a face programare și te simți blocat într-un domeniu în care lucrezi și, cumva, îți lipsește perspectiva pe termen lung legată de ce poți să faci pe termen lung, care e o viziune pe termen mai lung ca programator decât munca de zi cu zi care, câteodată intră într-o rutină care poate fi plictisitoare. De multe ori, adicțiile vin ca un coping mechanism la o situația în care te simți blocat sau poate nu vezi cum ai putea să ieși altfel. Nu se întâmplă doar în programare, se întâmplă și în alte domenii.
Părerea mea e că, cel mai ușor ieși din adicțiile astea și, cumva, reușești să te bucuri mai mult de viață și să consideri viața asta ca cel mai fain joc pe care poți să-l trăiești – cea mai faină adicție – dacă faci parte dintr-o comunitate de oameni care sunt like minded și care vor să crească în zona asta a programării software și în general să crească ca persoane pentru că începi să înțelegi că sunt anumite persoane, ca tine, care au reușit – cumva – să-și creeze o perspectivă superioară asupra vieții lor, adică o perspectivă pe termen mai lung și depășesc blocajul ăsta de rutină zilnică și de plictiseală, poate, în multe cazuri care vin odată cu un job în care faci aceleași lucruri ani de zile și nu știi cum să ieși din zona respectivă.
Acum, freelancing-ul te ajută – cel puțin pe termen scurt și mediu – să ieși dintr-o rutină – pentru că e un challenge: înveți cum să găsești clienții, să te conectezi cu ei, să vorbești cu ei, să-ți găsești primele proiecte. Practic, să și mărești rata în timp. Îți dă un challenge în plus față de munca de programare în corporație, de exemplu. Dar chiar și așa, e important să vezi o perspectivă pe termen și mai lung, adică și după freelancing. Îți plătești anumite datorii mai repede, strângi bani mai rapid și e challenge-ul ăsta de care ziceam, dar nici asta nu e o destinație finală. Destinația finală nu e neapărat un număr – vreau să ajung la 1 milion de euro – sau cum vorbim noi în video-uri despre flexibilitatea de locație și de timp, ci poate e, efectiv, cum te simți…adică cum te simți legat de viața pe care o trăiești. De exemplu, în cazul meu, eu călătoresc foarte mult în perioada asta pentru că sunt nomad digital și mă simt super încântat și entuziasmat pentru că pot să cunosc diverse culturi și, cumva, să văd care e modul lor de viață, cum interacționează, cum sunt diferiți față de noi și asta mă face fericit. Nu e neapărat vorba de bani sau de libertatea pe care o am – deși libertatea pe care am câștigat-o cu freelancing-ul și după cu antreprenoriatul mi-au dat libertatea asta să călătoresc – și, cumva, îmi dau seama că viața pe care o avem e mult mai faină decât un joc video sau decât să cauți o altă realitate prin droguri, pentru că până la urmă drogurile asta fac – te ajută să ieși din realitatea în care ești și să trăiești pentru câteva momente într-o altă realitate.
Realitatea poate fi mult mai faină decât orice realitate ai putea găsi luând droguri sau decât în orice realitate ai putea să trăiești dacă te joci pe calculator jocurile moderne. Spun asta pentru că, efectiv, tu decizi cum ar putea să arate realitatea și asta e un lucru fain în a fi programator pentru că poți să lucrezi pentru piața globală, poți să-ți decizi singur destinul și viitorul în zona asta și da, e greu dacă ești singur și nu vezi o altă perspectivă, dar în momentul în care faci parte dintr-o comunitate de oameni care sunt like minded – care sunt toți programatori la nivelul tău sau peste/sau sub – și vezi că fiecare își dorește mai mult, vrea pe termen lung să aibă o realitate mai faină decât are acum, îți dai seama că e posibil, dar e la o mână distanță. Poți să întinzi mâna și să iei realitatea asta nouă.
Am vrut să fac video-ul ăsta pentru că știu că mulți programatori sunt prinși, cumva, în cercurile astea vicioase ale jocurilor. Și mie îmi place să mă joc, m-am jucat în trecut o grămadă de jocuri: de la starcraft la diablo și dota și league of legends, dar, efectiv, nu am răbdare să mă joc mai mult pentru că ies afară aici și mi se pare că orice joc sau orice drog nu m-ar putea face mai fericit decât să trăiesc în ziua de azi și în realitatea în care trăiesc. Știu că, probabil, îți dorești să faci mai mult cu viața ta, să ieși din rutină și să depășești nivelul ăsta de programator într-o corporație sau într-o firmă locală și rutina zilnică care vine odată cu programarea. Freelancing-ul e un prim pas, după poți să faci orice. Poți să devi nomad digital, să îți faci un business, să călătorești mai mult și lucrurile astea, cumva, îți fac experiența vieții exponențial mai frumoasă.
Dacă vrei să înveți cum să faci freelancing și să îți dai mai multe opțiuni legate de viața ta, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Raul, salut!
Leave a Reply