Sumar
Raul: Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt alături de Rareș Josanu, el e Senior PHP Developer. Noi am început colaborarea când Rareș avea 19 ani și știu că am vrut să filmăm atunci un video, dar nu am apucat. Între timp a împlinit 20 și 21 de ani și e deja freelancer
Rareș: Eu încă de mic aveam o pasiune pentru electronică, pentru domeniul tehnic, eram foarte pasionat de tot ce ținea de tehnic […] Am fost introdus în zona de C++, nu de către școală, tot pe cont propriu […] pasiune asta pentru hardware mi-a deschis mie orizontul spre zona de software și, în cele din urmă, acum, activez în acest domeniu […] Trecerea spre web development am făcut-o, undeva, prin 2018. Înainte încercasem mai multe arii ale programării.
Raul: Înseamnă că, practic, la 17 ani sau la 18 ani ai început să lucrezi pe zona asta. Mi se pare genial, ai o grămadă de timp în față să te dezvolți în zona asta […] Ce te-a motivat să lucrezi cu noi?
Rareș: Ajunsesem în punctul în care nu mai aveam nici recomandări, nici proiecte și ajunsesem și într-un punct în care stagnam d.p.d.v. profesional. Lucram pe aceleași tehnologii, limbaje și voiam o nouă provocare.
Raul: Practic, a fost important să te conectezi cu piața globală și să ajungi în abundența asta de clienți. Fain, fain.
La ce rate ai ajuns momentan?
Rareș: Este o rată entry-level pentru mine […] Aș putea spune un 2x pentru că și înainte aveam rate ok, să zic așa, pentru nivelul din România, doar că lucram mult mai mult.
Raul: Știu că tu ai și pasiune antreprenorială, ai ceva idei în care ai investi? Sau să investești în perioada următoare?
Rareș: În momentul de față, încă sunt implicat în proiectul despre care spuneam anterior […] este vorba despre o platformă online în consiliere în psihologie, psihoterapie și încă sunt stakeholder în acel proiect.
Raul: Cum ai trecut peste mindset-ul ăsta că poate ești prea tânăr ca să poți să faci freelancing?
Rareș: Sincer, nu am avut neapărat o problemă foarte mare cu acest mindset, la început. Cumva, pe parcurs mi-am pierdut încrederea pentru că nu găseam ceea ce căutam până când mi-am dat seama că poate eu nu filtram sau nu făceam anumiți pași cum trebuie La un moment dat, dacă îți amintești, am avut o discuție în care am făcut o schimbare și am și semnat acest contract pe un stack tehnic la care nu mă așteptam și care ajuns să-mi placă la nebunie acum.
Raul: Rareș, îți mulțumesc pentru timpul acordat astăzi, mult spor în continuare!
Raul: Dacă ai deja peste 3 ani de experiență în domeniu, indiferent dacă ai 19, 18 sau 20 de ani sau 30 de ani, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call […] Eu am fost Raul și Rareș, salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt alături de Rareș Josanu, el e Senior PHP Developer. Noi am început colaborarea când Rareș avea 19 ani și știu că am vrut să filmăm atunci un video, dar nu am apucat. Între timp a împlinit 20 și 21 de ani și e deja freelancer de ceva vreme și astăzi vreau să vorbim despre experiența ta, Rareș, cu programarea. Tu ai început destul de tânăr – programarea – înainte să faci facultate în domeniu. Vreau să te întreb de ce te-ai gândit să începi așa repede programarea? Ce te-a pasionat așa de tare să începi la 18-19 ani?
Rareș: Eu încă de mic aveam o pasiune pentru electronică, pentru domeniul tehnic, eram foarte pasionat de tot ce ținea de tehnic. Efectiv, la 7-8 ani dezasamblam tot felul de jucării și le lipeam cu pistolul de lipit. Undeva prin clasa a 5-a, atunci am descoperit prima și prima dată programarea. Am fost introdus în zona de C++, nu de către școală, tot pe cont propriu ajungând într-un punct în care voiam, practic, acele invenții, să zic așa, hardware pe care le făceam cu diverse circuite, componente, cu pistolul de lipit și așa mai departe. La un moment dat am descoperit faptul că le pot program prin niște plăci – arduino se numeau atunci, existau și alte tipuri de plăci – și, practic, pasiune asta pentru hardware mi-a deschis mie orizontul spre zona de software și, în cele din urmă, acum, activez în acest domeniu.
Raul: Mi se pare genial. Când ai făcut trecerea asta spre PHP?
Rareș: Trecerea spre web development am făcut-o, undeva, prin 2018. Înainte încercasem mai multe arii ale programării. Venind din zona de embedded și pentru că asta făceam – am mers la multe competiții în zona de robotică și eram destul de pasionat. La un moment dat am spus că nu pot face mare lucru la nivel profesional… Îmi doream de la început să lucrez remote și nu puteam face chiar foarte multe cu hardware-ul, fiind o chestie care necesită, practic, să fii on place și am tot încercat game development, am învățat Unity și C#, am încercat web development tot cu C#, visual basic, Python și tot felul de alte limbaje și tehnologii până când am descoperit în 2018, printr-un prieten, zona asta de web development. Acel prieten s-a dus în zona de PHP, el avea și o firmă de IT și, practic, am început să lucrez pentru el, printre primele mele proiecte chiar fiind chiar niște proiecte de full stack pe care m-am descurcat, surprinzător, destul de bine.
Raul: Înseamnă că, practic, la 17 ani sau la 18 ani ai început să lucrezi pe zona asta. Mi se pare genial, ai o grămadă de timp în față să te dezvolți în zona asta.
Aveai atunci 19 ani, erai destul de la început…bine, ai avut experiența asta în spate cu embedded-ul și ai avut și ceva experiență cu web development. Nu vreau să înțeleagă lumea că nu ai avut deloc experiență, erai programator bun când am început să colaborăm.
Ce te-a motivat să lucrezi cu noi?
Rareș: Eu, după ce am terminat acea colaborare, am început să lucrez în freelancing. Lucram pe rate mici, lucram pe proiect, nu lucram neapărat pe poziții full time. Într-un final, în clasa a XII-a mi-am găsit un loc de muncă într-un start-up care era destul de stabil și timp de un an și jumătate am fost și project manager într-un proiect foarte interesant pe zona de consiliere psihologică și terapie online, iar după această experiență, proiectul ajungând la final, am ajuns din nou în punctul în care nu știam cum să-mi găsesc următorul client. Trebuie să recunosc că până în acel moment, practic, având rezultate în domeniul roboticii și, de altfel, având deja un base chiar dacă era destul de mic, totuși, la o vârstă destul de fragedă, cumva, eu primeam clienți din recomandări. Doar că ajunsesem în punctul în care nu mai aveam nici recomandări, nici proiecte și ajunsesem și într-un punct în care stagnam d.p.d.v. profesional. Lucram pe aceleași tehnologii, limbaje și voiam o nouă provocare.
Raul: Practic, a fost important să te conectezi cu piața globală și să ajungi în abundența asta de clienți. Fain, fain.
Am început să lucrăm împreună, tu deja ești freelancer de ceva vreme, cum e freelancing-ul pentru tine? Cum vezi freelancing-ul față de cum am intrat în program? Lucrezi mai mult, lucrezi mai puțin?
Rareș: Lucrez mai puțin, aș putea spune, spre deosebire de aceeași perioadă – dar anul trecut, 2021. Acum lucrez de 2-3 ori mai puțin pentru puțin mai mulți bani. Atunci dacă investeam 10-12 ore pe zi și lucram la oră îmi făceam, practic, time tracking pe task-uri, mă stresam foarte mult, aveam și responsabilități mult mai mari, dar acum reușesc să jonglez destul de bine între social life, carieră – partea de freelancing și programare – dar și alte activități cum ar fi dezvoltarea personală, sală și așa mai departe.
Raul: Super! La ce rate ai ajuns momentan?
Rareș: Este o rată entry-level pentru mine, având în vedere că și stack-ul pe care am ales să lucrez pe un stack diferit față de stack-ul meu inițial pe care îl căutam, adică PHP și Laravel. În cele din urmă am ajuns să lucrez ca front end developer și pe partea de back end cu Golang. Chiar dacă sunt mai mult orientat spre zona de front end, totuși am interacțiuni destul de dese cu partea asta de back end și chiar am avut oportunitatea să învăț acest limbaj care mi se pare super.
Raul: Procentual cât înseamnă față de cât aveai înainte? Pe un proiect.
Rareș: Aș putea spune un 2x pentru că și înainte aveam rate ok, să zic așa, pentru nivelul din România, doar că lucram mult mai mult, stresul era mult mai mare și, cumva, făceam trade: dădeam mult mai mult timp pentru aceeași sumă de bani sau chiar o sumă mai mică.
Raul: Acum, clientul ăsta de unde e?
Rareș: Clientul este din Austria, Vienna. Am și avut oportunitatea să-mi cunosc o parte din colegi, mare parte din persoanele de rang înalt din companie cum ar fi team lead-ul meu, CTO-ul. Compania este destul de mare, undeva la 200 de angajați și este în creștere continuă. Am fost de 2 ori până acum la ei. Cu prima ocazie am fost chiar în februarie când am semnat pentru că acea companie a împlinit 5 ani de la înființare și am fost invitat, practic, la un mini party. Atunci mi-am cunoscut prima dată colegii. A doua oară a fost chiar acum 3 săptămâni. Ei au propus să facem de 3-4 ori pe an un office week. Practic, o săptămână în care ne ducem acolo și lucrăm on site. Pentru departamentul tehnic este un lucru opțional, doar că majoritatea am optat să mergem pentru că mi s-a părut fun și chiar a fost o experiență super.
Raul: Mi se pare foarte tare.
Sunt curios acum care ar fi planurile tale pe viitor acum că ești freelancer deja de atâta vreme și cum îți vezi tu dezvoltarea în continuare? Ca persoană și profesional.
Rareș: În primul rând, având în vedere că am mult mai mult timp liber față de cât aveam înainte, vreau să mă axez și mai mult pe partea asta de dezvoltare personală, vreau să mă axez mai mult pe sală pentru că sunt destul de pasionat de sport și fac lucrul ăsta deja de 3-4 ani de zile și acum, oarecum, toate lucrurile încep să se lege, am timpul necesar să mă ocup de carieră, să mă ocup și de mine, dar și să-mi deschid orizonturi noi, chiar aș vrea să mă îndrept și în zona asta de business. În zona de e-commerce am avut câteva proiecte și în continuarea aș vrea, cu timpul pe care îl am acum, dar și de capitalul de care dispun, practic, să investesc în acea direcție și cred că ăsta este unul dintre cele mai mari avantaje în freelancing – flexibilitatea pe care o ai – pentru că poți lucra de unde vrei și ai un buget destul de stabil și nu mai depinzi de anumiți angajatori care îți ofereau o stabilitate fake.
Raul: Nu știu dacă îmi amintesc bine, dar noi când am vorbit prima dată, tu locuiai încă cu părinții, așa-i?
Rareș: La acea vreme locuiam încă cu părinții. De aproximativ 8-9 luni de zile locuiesc singur și chiar ieri, alaltăieri, m-am mutat într-un nou apartament, într-o zonă și mai bună din Iași.
Raul: Ăsta mi se pare că e un mare avantaj, că ai, cumva, libertatea asta să schimbi locația, să găsești logistică mai bună pentru tine, poate că vrei să fii mai aproape de sală, nu știu, mai aproape de un bazin sau ceva și poți să decizi să locuiești unde vrei tu pentru că ai resursele. Asta mi se pare super fain.
Rareș: Partea amuzantă este că, în momentul de față, am și supermarket și sală la 3 minute.
Raul: Asta e genial. Așa era în Miami când am fost. În aceeași clădire era tot: sală, masaj, spa, magazin…nici nu trebuia să pleci din clădire. Design-ul ăsta al vieții, făcea mai ușor să mergi la sală.
Rareș: Înainte pierdeam undeva la o oră dus-întors, iar acum în 10 minute am făcut aceste lucruri.
Raul: Știu că tu ai și pasiune antreprenorială, ai ceva idei în care ai investi? Sau să investești în perioada următoare?
Rareș: În momentul de față, încă sunt implicat în proiectul despre care spuneam anterior, în proiectul în care am fost project manager, este vorba despre o platformă online în consiliere în psihologie, psihoterapie și încă sunt stakeholder în acel proiect. Partea tehnică este destul de bine pusă la punct, n-au mai fost update-uri în acea zonă și acum proiectul este axat pe zona de marketing și de client acquisition.
Raul: Încă o chestie interesantă la tine e că tu acum ai 21 de ani și noi când ne-am cunoscut știu că aveai 19 ani. Ce sfat le-ai da tinerilor care vor să intre în zona asta de freelancing cât mai repede? Pentru că tu ai intrat destul de repede în zona de freelancing și mergi spre top-ul freelancing-ului.
Rareș: În primul și în primul rând, forget about impostor syndrome pentru că și eu am avut această problemă la început. Deși aveam un oarecare confidence față de skill-urile mele pentru că consideram și atunci și consider și în continuare că am lucrat mult mai mult în 3-4 ani de zile față de un angajat simplu care a lucrat într-o corporație, având contact cu zona de freelancing din primul an de lucru în domeniu. Asta cred că ar fi în primul rând, sindromul impostorului, pentru că o să ajungă în punctul în care o să prindă primul proiect și o să-și dea seama că nu aveau nevoie să știe 10.000 de lucruri, trebuiau doar să fie buni într-un singur domeniu, într-o singură arie. Practic, asta caută piața, caută specialiști. Market demand specificity. Nimeni nu caută un om care să fie average la mai multe chestii și cred că asta a fost o greșeală pe care am făcut-o mult timp…am încercat să învăț multe lucruri, doar că nu eram foarte bun la nicuna.
Raul: Cum ai trecut peste mindset-ul ăsta că poate ești prea tânăr ca să poți să faci freelancing?
Rareș: Sincer, nu am avut neapărat o problemă foarte mare cu acest mindset, la început. Cumva, pe parcurs mi-am pierdut încrederea pentru că nu găseam ceea ce căutam până când mi-am dat seama că poate eu nu filtram sau nu făceam anumiți pași cum trebuie. La un moment dat, dacă îți amintești, am avut o discuție în care am făcut o schimbare și am și semnat acest contract pe un stack tehnic la care nu mă așteptam și care ajuns să-mi placă la nebunie acum.
Raul: Super tare! E foarte fain că sunt așa diverși.
Rareș, îți mulțumesc pentru timpul acordat astăzi, mult spor în continuare – dacă mai ai întrebări, știi oricând unde să ne găsești, te mai așteptăm pe la Q&A-uri.
Bucură-te de noua viață, te-ai mutat în apartamentul ăsta, sper să-ți fie de folos.
Rareș: Mulțumesc foarte mult!
Raul: Dacă ai deja peste 3 ani de experiență în domeniu, indiferent dacă ai 19, 18 sau 20 de ani sau 30 de ani, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Nu există nicio scuză să nu faci freelancing, dacă ai experiența asta, îți deschide foarte multe oportunități și opțiuni. Hai să ne auzim! Eu am fost Raul și Rareș, salut!
Leave a Reply