Sumar
Salut! Raul din Libertate.init(). Sunt pe montañas de colores în Peru, e la 5000m altitudine, e un view superb aici […] și în video-ul ăsta vreau să vă vorbesc despre un principiu pe care-l avem în Libertate.init() – nu rezolvăm probleme pe care nu le avem. Dacă rezolvi probleme pe care nu le ai, creezi problema respectivă.
Mulți programatori care intră în program au impresia că nu sunt suficient de buni pe partea tehnică și încep să se pregătească tehnic înainte de interviuri și să învețe tot felul de framework-uri, să facă proiecte de test și pierd o grămadă de timp, iar până ce ajung să dea ei interviul, deja a luat alt candidat acel post.
Un alt exemplu e pe zona de comunicare. Ai impresia că nu ești suficient de bun la comunicare și de asta nu faci freelancing pentru că nu poți să te vinzi, nu o să te descurci în interviu cu clientul. Adevărul e că majoritatea programatorilor sunt suficient de buni la comunicare […] Dacă rezolvi probleme pe care nu le ai, tocmai asta se întâmplă: creezi problema respectivă și, din cauză că o creezi, devine mult mai greu să obții rezultatul final.
Persoanele care intră în paradigma asta de a rezolva probleme pe care nu le au […] încearcă să rezolve toate cazurile posibile care ar putea apărea înainte să facă o acțiune ca să vadă ce cazuri chiar apar […] sunt blocate în a acționa
A 2-a categorie de persoane sunt cei care acționează – contractorii sau freelancerii pe cont propriu – dar din cauză că nu au pe cine să întrebe, nu pot să treacă de un plafon […] Pot să întrebe: am făcut asta, am primit răspunsul ăsta, ce puteam face mai bine? Ăsta e modul corect prin care poți să crești ca programator și poți să crești ca și freelancer.
Dacă vrei să ai suportul ăsta pe acțiunile pe care le faci și ești pregătit să începi să intri în interviu cu clienții și să vorbești cu oameni și să găsești clienți pe cont propriu […] hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost raul, salut!
Transcriere completă
Salut! Raul din Libertate.init(). Sunt pe montañas de colores în Peru, e la 5000m altitudine, e un view superb aici – chiar se văd 7 culori dacă te uiți atent în spate – și în video-ul ăsta vreau să vă vorbesc despre un principiu pe care-l avem în Libertate.init() – nu rezolvăm probleme pe care nu le avem. Dacă rezolvi probleme pe care nu le ai, creezi problema respectivă. E un fel de self fulfilling prophecy și aici o să dau exemple:
Mulți programatori care intră în program au impresia că nu sunt suficient de buni pe partea tehnică și încep să se pregătească tehnic înainte de interviuri și să învețe tot felul de framework-uri, să facă proiecte de test și pierd o grămadă de timp, iar până ce ajung să dea ei interviul, deja a luat alt candidat acel post. E o problemă pe care ei nu ar fi avut-o niciodată pentru că dacă ar fi mers în interviu, l-ar fi luat, poate era ceva simplu sau ceva ce au lucrat deja, dar din cauză că au presupus că nu sunt suficient de buni, rezolvau o problemă pe care nu o aveau.
Un alt exemplu e pe zona de comunicare. Ai impresia că nu ești suficient de bun la comunicare și de asta nu faci freelancing pentru că nu poți să te vinzi, nu o să te descurci în interviu cu clientul. Adevărul e că majoritatea programatorilor sunt suficient de buni la comunicare. Nu îți trebuie cursuri în plus, să ai mentorat în plus pe comunicare, ci, pur și simplu, să intri într-un interviu, să vorbești cu oamenii și să le spui într-un mod coerent și corect ceea ce ai făcut tu în trecut, istoricul tău ca programator. Dacă rezolvi probleme pe care nu le ai, tocmai asta se întâmplă: creezi problema respectivă și, din cauză că o creezi, devine mult mai greu să obții rezultatul final.
Acum am văzut 3 categorii de persoane: persoanele care intră în paradigma asta de a rezolva probleme pe care nu le au, iar primele interacțiuni cu aceste persoane încep ceva de genul:”ok, și ce se întâmplă dacă?” și merg, cumva, pe ideea asta…încearcă să rezolve toate cazurile posibile care ar putea apărea înainte să facă o acțiune ca să vadă ce cazuri chiar apar. Persoanele astea sunt blocate în a acționa și sunt blocate ani de zile într-un stadiu inferior, nu reușesc să își atingă potențialul, să treacă la next level, doar din cauză că sunt blocați:”și ce fac dacă?”. A 2-a categorie de persoane sunt cei care acționează – contractorii sau freelancerii pe cont propriu – dar din cauză că nu au pe cine să întrebe, nu pot să treacă de un plafon. Se plafonează la o anumită rată sau sunt care ajung la o rată, iar după trebuie să scadă rata și unii dintre ei nici măcar nu-și mai găsesc al 2-lea sau al 3-lea proiect doar din cauză că nu reușesc să întrebe pe cineva care a trecut mai departe, la următorul nivel. Iau acțiuni, dar acțiunile corecte. Pot să întrebe: am făcut asta, am primit răspunsul ăsta, ce puteam face mai bine? Ăsta e modul corect prin care poți să crești ca programator și poți să crești ca și freelancer – dacă înțelegi lucrul ăsta. Sunt oameni care au crescut deja, sunt la nivelul respectiv pe care poți să-i întrebi. Dacă stai să te gândești, ăsta e modul prin care poți să înveți. Oricine învață într-un mod, citește informații de pe internet și încearcă anumite lucruri și modul cel mai rapid de a ajunge freelancer și să-ți consolidezi o rată și după aceea să crești de la rata respectivă e dacă înveți niște principii și niște lucruri care se fac în lumea asta a freelancing-ului și dacă îți pui întrebările corecte. Ăsta e iar un lucru important: să pui întrebările corecte și să nu te blochezi în ego că tu le știi pe toate și nu ai nevoie de nimeni care să-ți dea niște răspunsuri la un blocaj pe care-l ai. Situațiile astea apar în pattern-uri și se vor repeta. Dacă nu le rezolvi, se vor repeta. Se vor repeta de atâtea ori până ce devin dureroase pentru tine și ori găsești soluția, ori o să trebuiască să simți durerea aia că nu poți să treci mai departe.
Dacă vrei să ai suportul ăsta pe acțiunile pe care le faci și ești pregătit să începi să intri în interviu cu clienții și să vorbești cu oameni și să găsești clienți pe cont propriu, fără să te blochezi în toate cazurile posibile, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost raul, salut!
Leave a Reply