Sumar
În cercul programatorilor există un consumerism incredibil, unde aceștia își cheltuie o bună parte din bani pe bunuri pasive, care nu le vor aduce resurse financiare pe termen lung, obligându-se să lucreze în plus pentru cumpărarea activelor și generarea venitului pasiv.
Singurul regret al persoanelor bogate cu care am lucrat este că aceștia nu au început mai repede să își crească bogăția și să aibă parte de un venit pasiv mai ridicat.
Un programator după 20-25 de ani de muncă devine uzat moral și plafonarea financiară le taie entuziasmul de a se dezvolta pe plan profesional.
Strategia programatorilor de a investi aproximativ 2000 euro pe lună în imobiliare nu te va ajuta să îți generezi venitul pasiv suficient pentru stilul de viață pe care îl vei avea.
Strategia bogaților e să investească în mentori și alte persoane care îi vor ajută să își depășească plafonul de venituri, aceștia gândindu-se la cum să câștige mai mult și nu la cum să economisească mai mult.
În 2016 am plătit un avans 1000 de euro pentru un Tesla pe care nu mi-l permiteam.
Până în 2019, când puteam comandă mașina, percepția asupra banilor s-a schimbat și între timp investeam mai mult în mine și în dezvoltarea mea decât costa un Tesla model 3 de 45.000 euro
Cum să dau atâția bani pe alte persoane?
Un mentor bun te ajută să-ți depășești veniturile în mod exponențial, astfel această investiție are un return on investment mult mai mare decât diferite acțiuni sau imobile cumpărate.
În programare, această depășire a plafonului este relativ simplă. Odată cu tăierea intermediarilor între tine și clienți, ajungi să câștigi de 2-3x ori mai mulți bani cu același volum de muncă.
Dacă vrei să afli și tu cum poți face asta, programează un call pe https://libertateinit.ro și hai să ne auzim la un call de consultanță gratuit.
Transcriere completă
Salut sunt Raul de la liberate.init() și în acest video vreau să vă vorbesc despre venitul pasiv.
Zilele astea am închiriat o mașină în Cluj și am avut chef să dau o tură până la Tarnița, lacul de lângă Cluj și mi-a venit ideea să vorbesc despre venit pasiv pentru că foarte multe persoane doresc să facă programare sau freelancing pentru a câștiga mai mulți bani, ca la un moment dat să se retragă din acest domeniu și să trăiască din venitul pasiv pe care l-ar putea face cu banii câștigați.
Ce am observat frecvent la programatori e că există un consumerism incredibil de mare.
Ei folosesc mare parte din bani pe lucruri care nu le aduc venit pasiv, pe telefoane, mașini, ultimul macbook sau ultimele modele de laptopuri care apar. Dar acestea sunt lucruri care nu aduc un plus mare de valoare în timp, adică nu îți aduc un venit pasiv în timp, obligându-se să lucreze ani în plus că să stragă banii necesari să își cumpere un apartament sau anumite active care să le genereze un venit activ.
Care e de fapt problema cu abordarea asta?
Problema e că în timpul în care am fost și eu programator am ajuns să lucrez cu oameni bogați, oameni ce aveau zeci de milioane de euro în cont și cel mai mare regret al acestor oameni era că nu au fost mai atenți cu banii și nu au respectat mai mult banii pe care i-au făcut și nu au investit banii aceștia mai repede că să le genereze venit pasiv.
Și totuși întrebarea mea este de ce toți oamenii aceștia, ce au atât de mulți bani, au regretul ăsta. Până la urmă au ajuns la succes și au mult mai mulți bani decât au să aibă vreodată nevoie.
Adevărul e că e destul de greu să ajungi la nivelul acela și probabil dacă ar fi reușit să ajungă mai repede la acel nivel probabil, în prezent, ar fi putut ajunge mult mai sus.
Strategia cea mai frecventă pe care o văd e că programatorii ce ajung la plafonul de venit (peste 2000 euro ca angajat) constă în luarea unui credit pentru apartament sau gândul de a investi.
Problema e că tu nu o să poți lucra toată viața, nu o să poți susține același ritm de muncă pentru restul vieții. Eu zic că ai o fereastră, de undeva la 20-25 de ani de muncă, iar după această perioadă începi să devii uzat moral. Ce înseamnă să fii uzat moral? Asta înseamnă că vin generațiile tinere, tehnologia avansează foarte repede, fiind greu să ții pasul cu acestea, iar cheful de a deveni din ce în ce mai bun o să dispară pentru că odată ajuns la plafonul de venit, din start îți scade motivația de a deveni din ce în ce mai bun tehnic, să devii un profesionist din ce în ce mai bun pentru că tu orice ai face într-o firmă, nu o să poți crește peste plafonul acela de venit.
Din cauză că fereastră asta e așa scurtă, iar tu începi să investești în momentul în care ajungi la plafon, practic îți limitezi whealth sau bogăția pe care o ai în viață. Dacă fereastră ar fi de 20 de ani, tu în acești ani dacă economisești undeva la 2.000 euro pe luna ai putea teoretic să îți cumperi 4 apartamente. Să zicem că într-un apartament stai tu iar celelalte apartamente care ar valora undeva la 100.000 euro le-ai putea da în chirie astfel să scoți undeva la 4-500 euro/apartament.
Deci tu după 20 de ani de muncă, când nu o să mai poți lucra că programator, să ai 3 apartamente, să ai 1500 de euro venit pasiv, ceea ce pare ok, însă stilul tău de viață de atunci s-a modificat destul de mult iar posibil că după ce ai familie, după ce ai copii și doamne ferește, mai ai și ceva probleme, între timp poți ajunge să nu ai suficienți bani în momentul în care ajungi să nu mai poți lucra în domeniu, ceea ce ar fi destul de urât.
Acum poate că mă întrebi. Care e soluția? Până la urmă vezi că toată lumea face asta și își cumpără un apartament cu credit făcându-și calculele că apartamentul o să îl plătească de fapt chiriașul, acesta fiind cel mai frecvent lucru pe care îl aud
Ce am observat la oamenii ăștia bogați și la mentorii cu care lucrez e faptul că ei în primul rând investesc în alți mentori, ei investesc în oameni care îi ajută să-și depășească plafonul la care au ajuns. Nu se gândesc că: ok, am ajuns la plafonul acesta de venit și toată viața voi rămâne aici, ci să mă gândesc la cum pot să fac să-mi depășesc plafonul, să câștig mai mulți bani și să-mi ating obiectivele de venit pasiv mult mai rapid decât dacă aș rămâne în situația în care sunt acum.
Aici vreau să-ți povestesc o chestie interesantă legată de mașină, discuția asta mi-am amintit-o în momentul în care am închiriat mașina. Eu în 2016, pe la începutul anului am comandat un Tesla. În aprilie 2016, chiar după ce a lansat Elon Musk modelul 3 am pus avansul de 1000 de euro, eram al 300.000-lea om care la care trebuia să îi vină un tesla și am așteptat. Atunci nu aveam banii pentru ea, știam că va fi undeva la 35.000-45.0000 euro, dar îmi doream foarte mult să o obțin și aș fi făcut orice să fac asta.
Câțiva ani mai târziu, în 2019, am primit un mail de la Tesla în care spuneau că mașina a ajuns și pot să o configurez și să o cumpăr. Până atunci, mi-am schimbat complet percepția asupra banilor și a investițiilor și în 2019 mi-am dat seama că eu, în anul respectiv și chiar și în 2020, eu am investit mai mulți bani în mine și în mentori decât o costat acel Tesla.
Acum o să te gândești, cum naiba să dai atâția bani pe alți oameni doar că să-ți povestească niște lucruri și să îți ofere consultanță când ai putea să cumperi o mașină sau să folosești banii pentru un apartament. Răspunsul e simplu, tu în momentul în care investești într-un mentor bun acel om o să te ajute să-ți depășești nivelul, să ieși din plafonul de venit în care ești și să treci la un alt nivel restul vieții. Dacă tu o să înveți cum să-ți depășești plafonul de venit de 3000 sau de 4000 de euro la care ai putea ajunge ca angajat și înveți să faci 5-6000 pe lună, tu o să poți face banii aia toată viața și asta e frumusețea unui mentor bun, frumusețea unui om care ar putea să te aducă la nivelul respectiv și de fapt cele mai bune investiții pe care le poți face cu banii tăi, sunt banii în oameni care te pot ajuta să-ți depășești plafonul de venit, pentru că acestea îți vor aduce un return mult mai mare decât orice investiție în imobiliare sau în acțiuni sau în alte chestii la care te-ai putea gândi cât timp tu ești blocat într-un job și nu poți să-ți depășești plafonul singur.
În programare, spre deosebire de alte domenii, e destul de ușor să depășești plafonul dacă faci freelancing. În freelancing, din cauză că elimini intermediarul și ajungi mai aproape de clienți poti să câștigi dublu sau triplu decât câștigi acum cu aceeași muncă și stil de muncă. Vei lucra tot în echipe de freelancer, vei lucra pe aceleași tehnologii și aproximativ la fel cum lucrezi acum la muncă și pentru a devenii freelancer, singurul lucru pe care trebuie să îl înveți e cum să îți achiziționezi clienți de calitate, care să te plătească bine și care să-ți dea de muncă în mod constant.
Dacă vrei să înveți cum să faci freelancing și să faci pasul acesta în cariera ta, programează un call gratuit cu mine, cu Cristi, sau cu un expert din echipa mea, dă click pe link-ul din descriere, citește cu atenție informațiile de pe site și hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită.
Eu am fost Raul, salut !
Leave a Reply